ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜετακομίζει το Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Αγρινίου

Μετακομίζει το Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Αγρινίου

Μεταφέρεται στην περιοχή του τρένου σε σχεδόν τριπλάσιο χώρο. Θα δημιουργηθούν νέα τμήματα και τμήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Θέμα χρόνου είναι το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο και πιο προσβάσιμο χώρο.

Εντός του τρέχοντος μηνός ή τον επόμενο, θα ολοκληρωθεί η πλήρη μεταφορά του, καθώς πρέπει όλα να είναι έτοιμα το συντομότερο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την έναρξη των μαθημάτων για την αρχιτεκτονική σχολή, μαθήματα τα οποία ξεκινούν πολύ νωρίτερα για την προετοιμασία των ενδιαφερόμενων. Ο νέος χώρος που θα φιλοξενηθεί το φυτώριο πολιτισμού, παιδείας και τέχνης της πόλης, το Εικαστικό Εργαστήριο του δήμου, είναι αυτός που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου στην περιοχή του παλαιού τρένου (πλατεία Μελίνας Μερκούρη) στη συμβολή των οδών Μαβίλη και Παλαμά, έναντι του 3ου Λυκείου Αγρινίου. Το όφελος της μεταφοράς είναι πολλαπλό, καθότι, σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου κ. Χρήστο Γαρουφαλή, ο χώρος είναι σχεδόν τριπλάσιος, θα δημιουργηθούν νέα τμήματα, καθώς επίσης και τμήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ το ενοίκιο με τον χώρο που στεγάζεται μέχρι σήμερα το Εικαστικό Εργαστήριο, τέρμα Παπαστράτου και Ελ. Βενιζέλου, είναι ακριβώς το ίδιο. Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήρθε μετά από διαρκείς και συντονισμένες ενέργειες του δημάρχου Αγρινίου κ Παύλου Μοσχολιού.
Τα μαθήματα των τμημάτων που διαθέτει παρακολουθούν περίπου 300 άτομα κάθε ηλικίας, ανήλικα και ενήλικα. Τα τμήματα που υπάρχουν είναι ζωγραφικής, σχεδίου, αγιογραφίας, κεραμικής και φωτογραφίας, κόμικ-γελοιογραφίας ενώ κάποια τμήματα λειτουργούν και σε αρκετές δημοτικές κοινότητες του δήμου.
Εκτός από τις διαφημίσεις που έχει γενικά το Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου λόγω της δουλειάς που γίνεται εκεί εδώ και 12 χρόνια, κάθε τμήμα έχει να επιδείξει ξεχωριστές διακρίσεις και φυσικά ξεχωριστές δράσεις. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ Χρήστος Γαρουφαλής ο σημείωσε
«Οι αυξημένες απαιτήσεις των εικαστικών μαθημάτων σε συνδυασμό με τη δημιουργία των νέων τμημάτων, καθιστούσαν τα τελευταία χρόνια προβληματική τη σωστή λειτουργία του Εργαστηρίου στους υπάρχοντες χώρους. Αν συνυπολογίσουμε και την αυξημένη προσέλευση νέων μαθητών σε όλες τις ηλικίες (περίπου 300 άτομα), τη δυνατότητα πρόσβασης για ΑμεΑ κάτι που ως σήμερα ήταν -δυστυχώς- απαγορευτικό, αντιλαμβάνεστε τους λόγους που επέβαλαν αλλά κυρίως τη σημασία που αποκτά αυτή η μεταστέγαση. Μια μεταστέγαση σε μεγαλύτερους χώρους (περίπου 350 μ2) σαφώς πιο λειτουργικούς, όπου θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των τμημάτων, κάτι που ως τώρα δεν ήταν εφικτό.
Έτσι από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα λειτουργήσουν κανονικά τα τμήματα: ζωγραφικής, αγιογραφίας, κεραμικής, φωτογραφίας, κόμικ-γελοιογραφίας για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε την έναρξη των ολιγομελών-εντατικών τμημάτων γραμμικού & ελευθέρου σχεδίου για προετοιμασία πανελληνίων εξετάσεων, τα οποία μετά την περυσινές επιτυχίες προβλέπονται αυξημένα.
Επομένως δεν μπορεί παρά να είμαι ικανοποιημένος γι αυτή την εξέλιξη. Ευελπιστώ πως η μετεγκατάσταση, σε συνδυασμό με μια απαραίτητη οργανωτική αναδιάρθρωση, θα δώσουν τη νέα πνοή, ώθηση και λειτουργική ευελιξία που είναι απαραίτητα στο Εικαστικό Εργαστήρι, σε μια εποχή που η ανάγκη νέων παιδιών και όχι μόνον, για εικαστικές δημιουργικές διεξόδους διαρκώς θα αυξάνει.
Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, θα ήθελα επίσης να απευθυνθώ στους μικρούς και μεγάλους φίλους και φυσικά στους γονείς που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια. Τους ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό το εικαστικό ταξίδι. Χρωστώ ευγνωμοσύνη τέλος και στους δέκα διδάσκοντες-συνεργάτες μου που μέσα από πολλές αντιξοότητες μοχθούσαν συνεχώς για το καλύτερο υπερβάλλοντας εαυτούς.
Και επειδή παρά τις δυσκολίες θα παραμένω πεισματικά αισιόδοξος, σας ενημερώνω πως η καθιερωμένη ετήσια έκθεση των μαθητών που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο, θα σηματοδοτήσει την αρχή ευχάριστων δρώμενων που θα είναι εκπλήξεις για όλους».

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr