ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤο Μεσολόγγι ούτε άρπαξε ούτε χρωστάει ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΑΙΤΕΙ

Το Μεσολόγγι ούτε άρπαξε ούτε χρωστάει ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΑΙΤΕΙ

Το Μεσολόγγι ούτε άρπαξε ούτε χρωστάει ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΑΙΤΕΙ

Το Μεσολόγγι ούτε άρπαξε ούτε χρωστάει

ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΑΙΤΕΙ

Με έκπληξη πληροφορήθηκα τις προσβλητικές για το Μεσολόγγι και τους Μεσολογγίτες δηλώσεις του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, παρουσία μάλιστα της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας. Δεν γνωρίζω και ούτε ο Δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε τους λόγους αυτής της ανήκουστης επίθεσης σε βάρος της «Πόλης της Ελευθερίας», αλλά όποιοι και αν είναι δεν δικαιολογούν τα απαράδεκτα λεγόμενα του, στα οποία δεν μας είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουν το «χτυπάμε το γάιδαρο ν’ ακούσει το σαμάρι» και αυτό δεν συνιστά αποκάλυψη της αλήθειας αλλά άσκηση μικροπολιτικής.

Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε: «Το Αγρίνιο είναι η πρωτεύουσα πόλη και για όσους δεν το καταλαβαίνουν, το Αγρίνιο είναι η μισή Αιτωλοακαρνανία. Και το λέω, τους στέλνω μήνυμα για να το καταλάβουν, γιατί κάποιοι μάλλον δεν θέλουν να το καταλάβουν. Γιατί δεν έχουν κάποιοι δομές, αλλά να δουλέψουν για να τις αποκτήσουν. Γιατί έχουν μάθει να ζουν με ότι παρέχει το κράτος, τον Στρατό, ενώ στο Αγρίνιο μας το παίρνουν. Εδώ λοιπόν υπήρχε η Αεροπορική μονάδα και έφυγε, εδώ υπήρχε Πανεπιστήμιο και έφυγε. Αυτή η πόλη μεγάλωσε μόνη της, από εμάς όλους.

Με το μεράκι και την αγάπη που είχαμε. Κι αυτή η πόλη έγινε μεγάλη και  κάθε μέρα θα γίνεται μεγαλύτερη, γιατί οι άνθρωποί της είναι άνθρωποι της προκοπής, δεν τα περιμένουν όλα έτοιμα. Δεν απαιτούν πράγματα απλά και μόνο γιατί υποτίθεται κάποτε ήταν ένας ιστορικός χώρος και μόνο αυτό τους κάνει να ζητούν και να μας διαχωρίζουν.

Κανείς στο Αγρίνιο δεν νοιάστηκε τι γίνεται στο Μεσολόγγι. Γιατί είμαστε άνθρωποι της προόδου. Και λυπάμαι που τα λέω αυτά σήμερα, αλλά θέλω να το κάνω σε αυτόν το χώρο, γιατί νοιάζομαι για τον τόπο , τη χώρα, την Πατρίδα. Και αυτή είναι η ιδιαίτερη πατρίδα. Θα πρέπει να μάθουμε να ιεραρχούμε, όπως συμβαίνει στον στρατό…».

Όντως κ. Παπαναστασίου το Αγρίνιο είναι η μισή Αιτωλοακαρνανία, ελέω «Καλλικράτη» και πολιτικών παραγόντων του Νομού που έφτιαξαν αυτό το θεσμικό έκτρωμα για να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και το μεγαλοϊδεατισμό τους. Όμως «πρωτεύουσα πόλη» δεν θα γίνει ποτέ, για ένα και μόνο λόγο. Γιατί είχε και έχει πρόβλημα ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ και ότι και αν κάνει για να την κατασκευάσει, αποτυγχάνει. Όπως «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», έτσι και το πληθυσμιακό δεδομένο δεν αρκεί για να καταστεί το Αγρίνιο «πρωτεύουσα πόλη». Η ιστορία της υφαρπαγής του Εφετείου το απέδειξε. Η πολιτική μεθόδευση ίδρυσης του στο Αγρίνιο δεν έγινε για οικονομικούς λόγους, αλλά για να αποκτήσετε ως πόλη την αίγλη που δεν έχετε, αφού η ιστορία και ο πολιτισμός – συστατικά στοιχεία κάθε ««πόλης – πρωτεύουσα» – είναι λειψά στο DNA σας.

Το Μεσολόγγι δεν «υποτίθεται πως ήταν κάποτε ένας ιστορικός χώρος», όπως είπατε. Είναι η «ΜΗΤΡΑ» γέννησης του νεοελληνικού έθνους, αφού χωρίς την απαράμιλλη θυσία των «Ελευθέρων Πολιορκημένων» – Ελλήνων και Φιλελλήνων – δεν θα ήταν δυνατή η νίκη της Επανάστασης του 1821. Γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ως «Η Πόλη λίκνο της Ελευθερίας», γι’ αυτό και είναι η μοναδική πόλη παγκοσμίως που θεσμοθετήθηκε ως «ΙΕΡΑ» όχι για θρησκευτικούς λόγους.

Και δεν είναι μόνο η ιστορία. Είναι και ο τόπος που γέννησε και διαμόρφωσε μεγάλους ποιητές και πεζογράφους, είναι ο χώρος όπου άνθισε η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Αυτά τα συστατικά στοιχεία αποτελούν το DNA της κάθε «πρωτεύουσας πόλης» και όχι αν αριθμείς 40, 50 ή 100 χιλιάδες κατοίκους.

Εις απάντηση της συνέχειας των δηλώσεων σας, υποστηρίζω πως το Μεσολόγγι δεν άρπαξε το παραμικρό που άνηκε στον οιονδήποτε. Αν το Αγρίνιο έχασε το Πανεπιστήμιο και την Αεροπορική μονάδα, όπως είπατε, δεν φταίει το Μεσολόγγι αλλά η χθεσινή κυβέρνηση της οποίας είστε στέλεχος πρώτης γραμμής. Το Μεσολόγγι έχασε αυτά τα 4 χρόνια του μνημονίου πολλαπλάσια, καθώς και αρκετές υπηρεσίες που μετακόμισαν στο Αγρίνιο με «εντολές άνωθεν». Δεν τα βάλαμε με τους Αγρινιώτες και το Δήμο Αγρινίου που τώρα εκπροσωπείτε – όπως τώρα εσείς πράττετε μέσω αυτών των δηλώσεων – αλλά με την κυβερνητική πολιτική. Εσείς προφανώς δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, γι’ αυτό και απαντάτε μ’ ένα στείρο τοπικισμό.

Τέλος θεωρώ πως δεν είναι άξιο σχολιασμού το «είμαστε άνθρωποι της προόδου», εκτός και αν προοδευτικοί και εργατικοί άνθρωποι υπάρχουν μόνο στο Αγρίνιο και όλοι οι άλλοι είμαστε τεμπέληδες και οπισθοδρομικοί! Όσο για το αν «κανείς στο Αγρίνιο δεν νοιάστηκε τι γίνεται στο Μεσολόγγι», προφανώς αυτό δεν ισχύει για σας, αφού ασχολείστε και μάλιστα με αυτές τις απαράδεκτες εκφράσεις.

Κύριε Παπαναστασίου

Σας υπενθυμίζω πως εκτός από Δήμαρχος Αγρινίου, έχετε και ένα ακόμη σημαντικό θεσμικό ρόλο. Είστε Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και δεν υπηρετείτε αυτό το θεσμό της αυτοδιοίκησης με δηλώσεις τέτοιου περιεχομένου. Η καλλιέργεια της αντιπαλότητας και του στείρου τοπικισμού, αντί της διαμόρφωσης μιας πολιτικής διακριτών ρόλων σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν τιμά το ρόλο σας ως Προέδρου της ΠΕΔ και σε κάθε περίπτωση μόνο αδυναμία φανερώνει.

Υστερόγραφο: Ακόμη περιμένω την εκ των υστέρων απάντηση του κ. Καραπάνου. Μάλλον μάταια; Ας είναι θα περιμένω, άλλωστε «σύντροφοι» είναι …

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

Πρώην Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr