ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολόγγι: Τιμήθηκε στη γενέτειρά του ο Αντεισαγγελέας Σπ. Κανίνιας

Μεσολόγγι: Τιμήθηκε στη γενέτειρά του ο Αντεισαγγελέας Σπ. Κανίνιας

Μεσολόγγι: Τιμήθηκε στη γενέτειρά του ο Αντεισαγγελέας Σπ. Κανίνιας

Με μία σεμνή και λιτή τελετή, τιμήθηκε από το Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου τίμησε την Κυριακή (25/10/2021) ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σπ. Κανίνιας, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, στην ομώνυμη πλατεία στην συνοικία Φιλελλήνων (Ανατολικά Αλίπεδα).

Ο Σπυρίδων Κανίνιας γεννήθηκε στο Μεσολόγγι (1922), όπου επεράτωσε τα εγκύκλια μαθήματα, και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τη σύντομη δικηγορία εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα και διορίστηκε Πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Προαγόμενος κανονικώς, υπηρέτησε συνολικώς 39 έτη και έλαβε μέρος σε σημαντικές δίκες (όπως και στη δίκη κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21 Απριλίου 1967). Επεράτωσε τη σταδιοδρομία του (1989) ως Αντεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου.

 

Ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για μια ιστορική μορφή του εισαγγελικού κλάδου. Έναν άνθρωπο με ευγενή αισθήματα, αγάπη και καλοσύνη, έναν ευπατρίδη δικαστή, έναν άξιο επιστήμονα με άριστη νομική παιδεία, άψογο δικαστικό ύφος που λάμπρυνε τη δικαιοσύνη. Ανέφερε ακόμη: «Το Μεσολόγγι ήταν η πατρίδα του, η γενέτειρα του, ήταν ο φάρος μιας ολόκληρης πορείας στο διάβα της ζωής του, που τον ανέθρεψε με τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τα οποία διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν ξακουστή, ήταν άγγιγμα ψυχής».

Για τον Σπυρίδωνα Κανίνια μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Βλαχόπουλος και ο Κωνσταντίνος Καρκανιάς, Μηχανικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και εκδότης.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρέστησαν και τα παιδιά του αειμνήστου Σπυρίδωνος Κανίνια, Εριφύλη και Νίκος ενώ προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

 

 

Αγρίνιο: Στέγη από την αρχή για το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων – Εξ αποστάσεως τα μαθήματα για μια εβδομάδα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr