ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΜεσολόγγι: Νέα απόφαση του ΥΠΕΝ για 12.000 τόνους σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Παλαίρου

Μεσολόγγι: Νέα απόφαση του ΥΠΕΝ για 12.000 τόνους σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Παλαίρου

Μεσολόγγι: Νέα απόφαση του ΥΠΕΝ για 12.000 τόνους σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Παλαίρου

Μεσολόγγι: Νέα απόφαση του ΥΠΕΝ για 12.000 τόνους σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Παλαίρου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Ως πότε θα χρειάζονται κυβερνητικά εντέλλεσθε για τη διαχείριση των απορριμμάτων;

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Την περασμένη Παρασκευή 3/3 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που επιβάλλει τη εναπόθεση στο ΧΥΤΑ Παλαίρου 12.000 τόνων απορριμμάτων από το Δήμο Μεσολογγίου.

Η απόφαση αυτή, από τη στιγμή που η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου έχει καθυστερήσει, κατέστη μονόδρομος «για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των αποβλήτων και να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή αυτών, η οποία δεν επιδέχεται αναβολή».

Ο Δήμος Μεσολογγίου στο ζήτημα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ έχει δείξει αργά αντανακλαστικά, αφού ενάμισι χρόνο μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το ΧΥΤΑ, τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Πρόσφατα ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου άναψε κόκκινο στην υπογραφή της σύμβασης για τα έργα αποκατάστασης ακυρώνοντας το διαγωνισμό.

Η δημοτική αρχή Μεσολογγίου καταγγέλλει χωρίς να κατονομάζει ανώνυμες καταγγελίες, που προκαλούν καθυστερήσεις στο διαγωνισμό και περιμένει τυχόν δικαίωσή της στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαφορετικά ο διαγωνισμός θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί.

Ο Σύνδεσμος του ΧΥΤΑ Παλαίρου αρνήθηκε να λάβει νέες ποσότητες απορριμμάτων από το Μεσολόγγι χωρίς να υπάρχει νωρίτερα κυβερνητικό «εντέλλεσθε», εξάλλου η προγραμματική σύμβαση που υπήρχε βάσει του προηγούμενου «εντέλλεσθε» έληξε, καθώς ο ΧΥΤΑ έχει ήδη δεχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα αρκετές χιλιάδες τόνους απορριμμάτων.  Στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας καθώς ο ΧΥΤΑ Παλαίρου τα τελευταία χρόνια δέχεται σκουπίδια και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα, έχει εκφραστεί εδώ και καιρό ο προβληματισμός για το εάν η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές εξαντλεί τις δυνατότητες του ΧΥΤΑ.

Το Σάββατο όμως που δύο απορριμματοφόρα του δήμου Μεσολογγίου επιχείρησαν να εναποθέσουν απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, συνάντησαν κλειστές πόρτες, με αποτέλεσμα να προκληθεί επεισόδιο και το συμβάν να καταγγελθεί από το δήμαρχο Μεσολογγίου Κ. Λύρο στο Αστυνομικό Τμήμα Βόνιτσας.

Ενδεχομένως οι υπεύθυνοι του ΧΥΤΑ να μην είχαν ενημερωθεί αρμοδίως για το ΦΕΚ με την απόφαση Σκρέκα, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη ημέρα.

Η αντίδραση πάντως του Κ. Λύρου στηλιτεύτηκε από μερίδα της αντιπολίτευσης, που κρίνει ανεπαρκή τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.

«Που ακούστηκε δήμαρχος που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για την διάθεση των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Παλαίρου και υποβάλει μήνυση στον φορέα που τον εξυπηρετεί; Ο κύριος Λύρος μόνο θα μπορούσε να το επινοήσει!» σχολίασαν με νόημα οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμμαχίας για το Μέλλον» Π. Σκαρμούτσος και Π. Παπαδόπουλος, καλώντας παράλληλα το δήμαρχο Μεσολογγίου να αποσύρει τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που προβληματίζει είναι το έως πότε ο Δήμος Μεσολογγίου θα κάνει διαχείριση των απορριμμάτων μεταφέροντας, αλλού τα σκουπίδια του με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και επιβάρυνση για τα οικονομικά του Δήμου και κατ΄επέκταση των δημοτών. Η αναγκαιότητα για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου είναι δεδομένη εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη από τον περασμένο Σεπτέμβριο που εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν περάσει έξι μήνες και αυτή η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται, όταν επί ένα και πλέον χρόνο γίνεται μεταφορά των απορριμμάτων αλλού για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Η ΡΑΣ ρωτούσε τον ΟΣΕ για απανωτούς εκτροχιασμούς και λάθη, 4 ημέρες πριν το σιδηροδρομικό δυστύχημα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ