Μεσολόγγι: Να μην μπει "ταφόπλακα" στην ανάδειξη του τείχους ζητούν τρεις σύλλογοι

Να σταματήσει το "έγκλημα" και να μην μπει "ταφόπλακα" στην ανάδειξη του τείχους του Μεσολογγίου ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση η Αδελφότητα Απογόνων Ελεύθερων Πολιορκημένων, η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας και ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής.

teihos-mesologgi-2

Να σταματήσει το "έγκλημα" και να μην μπει "ταφόπλακα" στην ανάδειξη του τείχους του Μεσολογγίου ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση η Αδελφότητα Απογόνων Ελεύθερων Πολιορκημένων, η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας και ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με τρόμο διαβάζουμε τα σχετικά με το "Μεγάλο Έργο" της ανάπλασης των οδών Ναυπάκτου και Παπαδιαμαντοπούλου και των τριών κυρίων εισόδων της Πόλης.

Αυτό το έργο, αν γίνει όπως φαίνεται στις μακέτες που δημοσιεύτηκαν, θα αποτελέσει την μεγάλη οριστική ταφόπλακα στην δυνατότητα ανάδειξης του Τείχους της Πόλης.

Γιατί στην σχεδίαση του έργου :

1. Δεν λήφθηκαν υπ' όψη τα αρχικά ύψη του εδάφους εκατέρωθεν του εναπομείναντος Τείχους και ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του, όπου έχουμε ανύψωση σχεδόν δύο μέτρων.

2. Δεν λήφθηκε υπ'όψη ότι βορείως του Τείχους και σε πλάτος περίπου 10 μέτρων υπήρχε η Τάφρος, η οποία είχε βάθος 2,5 μ.(κάτω από την επιφάνεια του νερού, που ήταν 2 μ. κάτω από το σημερινό έδαφος).

3. Δεν λήφθηκε υπ' όψη η ανάγκη απομάκρυνσης της οδού από την μύτη της Ντάπιας του Μπότσαρη, σήμερα απέχει μισό μέτρο.

4. Δεν λήφθηκε υπ’όψη το ότι κάτω από τον δρόμο που οδηγεί στην Πύλη υπήρχε και σίγουρα υπάρχει η γέφυρα πάνω από την Τάφρο, αυτή που είδε ο Βρυζάκης, όταν ήλθε στο Μεσολόγγι και παρουσιάζεται στην Εικόνα της Εξόδου.

5. Το ίδιο ισχύει και για την γέφυρα πάνω από την Τάφρο στην « Πύλη του Αιτωλικού».

6. Δεν λήφθηκε υπ' όψη η ανάγκη εκριζώσεως των μεγάλων δένδρων, θάμνων και χλοοταπήτων, μπροστά από το Τείχος, οι οποίοι κρύβουν το Τείχος και καθώς μεγαλώνουν θα το εξαφανίσουν πλήρως οπτικά.

Έχουμε παρουσιάσει τα σχέδια και τις φωτογραφίες για το πως ήταν το Τείχος πριν από 100 περίπου χρόνια σε όλους τους δημάρχους των τελευταίων ετών καθώς και το τι πρέπει και είναι δυνατόν να γίνει για να αναδειχθεί το μοναδικό Τείχος .

Τα ίδια έχει δημοσιεύσει το μέλος μας Κ. Καρκανιάς στην ΑΙΧΜΗ και έχει παρουσιάσει στην Έκθεση των ΕΡΩΔΙΩΝ, πριν από χρόνια καθώς και στο Συνέδριο των ΔΕΛΦΩΝ, τον Δεκέμβριο του 2021 και αλλού.

Περισσότερα θα δημοσιεύσουμε στις προσεχείς ημέρες.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΡΓΟ.

ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΘΑΜΕΝΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ;;;;;

Ας μην ξεχνούμε ότι το Τείχος καταστράφηκε από δύο μεγάλα έργα :

- την κατασκευή της Περιμετρικής την δεκαετία του 1860

- την κατασκευή του Σταθμού του ΣΒΔΕ την δεκαετία του 1880.

ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ.

Καλούμε τους συμπολίτες, τους τοπικούς συλλόγους, όσους ενδιαφέρονται για την Πόλη να συστρατευθούν για αυτόν τον σκοπό.