ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΜεσολόγγι: Εμβληματική ανάπλαση – Σε τροχιά αναβάθμισης το ιστορικό κέντρο

Μεσολόγγι: Εμβληματική ανάπλαση – Σε τροχιά αναβάθμισης το ιστορικό κέντρο

Μεσολόγγι: Εμβληματική ανάπλαση – Σε τροχιά αναβάθμισης το ιστορικό κέντρο

Το λόγο στους δημότες έδωσε η δημοτική αρχή Μεσολογγίου με αφορμή την επικείμενη ενοποίηση – ανάπλαση ιστορικών χώρων στην «καρδιά» της ιστορικής πόλης!

Το εμβληματικό αυτό πλάνο παρουσιάστηκε στους φορείς και τους δημότες του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι με τις δικές τους προσεγγίσεις, δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο,  ώστε όλοι μαζί να δώσουν μια νέα μορφή στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας παράλληλα το «τοπόσημο» της νέας εποχής για την πόλη!

H πρώτη μελέτη του εμβληματικού αυτού έργου αφορά παρεμβάσεις στην περιοχή μεταξύ του παλιού Νοσοκομείου, του Κήπου των Ηρώων, του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, του παλιού στρατοπέδου Καψάλη (πρώην Στρατολογικό γραφείο), του κτιρίου του ΟΣΕ και του περιβάλλοντος χώρου, όπως επίσης και χώρου πρασίνου απέναντι από το παλιό Νοσοκομείο.

Η ανάπλαση της έκτασης αυτής είναι εμβληματικό και πολυδιάσταστο έργο και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός τόπου ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, ανάπτυξης και αναψυχής με ποικίλες χρήσεις.

Το έργο, πλην της συμβολικής του έννοιας, έχει ως σκοπό το δυναμικό άνοιγμα στην πόλη με δράσεις ανάπτυξης! Θα έχει τρισυπόστατο χαρακτήρα, επικοινωνιακά πολύτιμο, επιχειρησιακά απαραίτητο και αναπτυξιακό και τέλος κατά βάση τεχνικό.

Κατά την ανοιχτή διαβούλευση κατατέθηκαν πολλές προτάσεις και στοιχεία, τα οποία η μελετήτρια εταιρεία ζήτησε για να συμπεριλάβει στο φάκελο που εκπονεί για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, καθώς πρόκειται για μια «ζωντανή» μελέτη, αφού συμπεριλαμβάνει πολλά στοιχεία, όπως τα ιστορικά στοιχεία που θέλει η πόλη να προστατέψει και να αναδείξει και παράλληλα να προσαρμόσει πάνω σ αυτά, την καθημερινότητα της πόλης και την ύπαρξη κατοικιών και επιχειρήσεων στην περιοχή.

Απαραίτητο στοιχείο για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί το έργο, όταν φυσικά ολοκληρωθεί είναι να υπάρχει ο οργανισμός, η υπηρεσία δηλαδή του δήμου, που θα ασχολείται με το έργο αυτό και κατά την περίοδο της μελέτης θα διασφαλίζει τα απαραίτητα στοιχεία που βοηθούν στην επίτευξη του τελικού στόχου της ανάπλασης!

Η υλοποίηση του έργου θα προχωρήσει σε δύο φάσεις. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 θα ολοκληρωθεί το master plan σε επίπεδο προμελέτης, ώστε να παρουσιαστεί, ενώ η δεύτερη φάση θα αναπτυχθεί και θα ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2026. Αυτό το χρονικό διάστημα θα περιλαμβάνει την υλοποίηση του τελικού master plan με την ολοκλήρωση ταυτόχρονα πολλών κομβικών επί μέρους φάσεων.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα κατατεθεί και «οδικός χάρτης» για την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση του έργου!

Ο μελετητής Κώστας Κωνσταντινίδης και η συνεργάτιδά του Αρχιτέκτονας Τζέσυ Σπύρου παρουσίασαν στη διαβούλευση το πλαίσιο της προμελέτης, τις ημερομηνίες του εκάστοτε «βήματος» και ό,τι άλλο απαιτούνταν να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου από την παρούσα μάλιστα φάση,  πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι συμμετέχοντες στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, που θα γίνει το προσεχές διάστημα!

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος μιλώντας στη «Σ» για το θέμα ανέφερε:

liros
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος

«Το Μεσολόγγι αρχίζει να οραματίζεται το μέλλον του και να το κάνει πράξη! Η δημοτική μας αρχή ξεκινάει να καταρτίζει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ενοποίηση και ανάπλαση των ιστορικών χώρων της Ιερής Πόλης. Έχει ήδη ξεκινήσει μια διαβούλευση με φορείς, συλλόγους, αλλά και ιδιώτες που γνωρίζουν και επιθυμούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε η κοινωνία να εκφράσει την άποψη της, για αυτό το μεγάλο έργο, στοιχείο απαραίτητο στα χέρια των ειδικών.

Ονειρευόμαστε την ιστορική καρδιά της πόλης ως έναν χώρο πολιτισμού, ιστορικής μνήμης και χρήσεων που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση τουρισμού. Μια ενοποιημένη περιοχή που θα αποτελεί το βαρύ brand name του τόπου μας βασισμένο στα όσα ανυπέρβλητα έγιναν περίπου 200 χρόνια πριν, αλλά και με την απαραίτητη σύνδεση με το σήμερα. Ήδη προετοιμάζεται η προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν τις ιδέες τους οι καλύτερες των οποίων θα βραβευτούν. Αυτές θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας ώστε να καταρτιστεί το master plan ανάπτυξης του χώρου ενώ παράλληλα εργαζόμαστε ώστε να έρθουν στο Δήμο μας εμβληματικά κτίρια όπως το παλιό νοσοκομείο και το πρώην στρατόπεδο Καψάλη.

Ωστόσο πρέπει να ενημερώσω ότι ήδη η δημοτική μας αρχή ενεργεί για την ανακαίνιση του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου. Εάν όλα πάνε καλά πιστεύουμε σύντομα να μπορέσουμε να παραδώσουμε στο κοινό ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο που θα έχει και άλλες χρήσεις βέβαια.

Για παράδειγμα, ήρθε η ώρα να αποτυπωθεί στο κτίριο αυτό με την βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας η ζωή και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη, αυτού του οραματιστή Μεσολογγίτη πολιτικού. Κινούμαστε με σχέδιο και μεθοδικότητα ώστε να πάμε το Μεσολόγγι ψηλά!»

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αιτωλοακαρνανία: Restart για τα γυμναστήρια που μοιάζει με υπολειτουργία

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr