ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΜεσολόγγι: Η έκτακτη ανάγκη στέλνει 3.000 τόνους σκουπιδιών στην Πάλαιρο

Μεσολόγγι: Η έκτακτη ανάγκη στέλνει 3.000 τόνους σκουπιδιών στην Πάλαιρο

Μεσολόγγι: Η έκτακτη ανάγκη στέλνει 3.000 τόνους σκουπιδιών στην Πάλαιρο

Μεσολόγγι: Η έκτακτη ανάγκη που υπάρχει στο Μεσολόγγι στέλνει 3.000 τόνους σκουπιδιών στην Πάλαιρο όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, το οποίο αναλυτικά έχει ως εξής: 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας  έως τις 20 Ιουνίου έχει κηρυχθεί ο Δήμος Μεσολογγίου, διότι η διαχείριση των απορριμμάτων προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει γίνει έντονο στο Μεσολόγγι, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι το  τριήμερο της μεταφερόμενης αργίας της Πρωτομαγιάς, ο δήμος Μεσολογγίου κάλεσε τους πολίτες να μην εναποθέτουν απορρίμματα στους κάδους προκειμένου οι χώροι να παραμείνουν καθαροί.

Ωστόσο η εικόνα των δρόμων του Μεσολογγίου, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου κάθε άλλο παρά την εικόνα καθαρής πόλης αποπνέει.

Ωστόσο προσωρινή λύση, αλλά με πολλές αρνητικές παραμέτρους, που έχουν να κάνουν με την απόσταση και το κόστος, θα προσφέρει ο ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών του ΧΥΤΑ Παλαίρου, άλλαξε την αρχική του απόφαση, που ήταν αρνητική και τελικά συναίνεση στη μεταφορά 3.000 τόνων απορριμμάτων.

Το αίτημα του Δήμου Μεσολογγίου είχε απασχολήσει το ΧΥΤΑ Παλαίρου και στις αρχές Απριλίου, όταν τότε με μια οριακή απόφαση, δεν έγινε δεκτό το αίτημα του Δήμου Μεσολογγίου.

Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα το θέμα ετέθη ξανά και η απόφαση άλλαξε καθώς οι εκπρόσωποι του Δήμου Ξηρομέρου στο Σύνδεσμο, ο Δήμαρχος Γ. Τριανταφυλλάκης και ο αντιδήμαρχος Σ. Γερόλυμος, ήταν θετικοί στο αίτημα του Δήμου Μεσολογγίου, ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου, Θ. Κασόλα ήταν αρνητικός, ωστόσο στη συνεδρίαση δεν παρέστη εκπρόσωπος του Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας και έτσι επήλθε η ανατροπή….

Σε κάθε περίπτωση στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας επικρατεί προβληματισμός καθώς ο ΧΥΤΑ αν και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας – χωρητικότητας έχει γίνει αποδέκτης απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια από πολλές περιοχές της χώρας, μέχρι και από την Κέρκυρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η άποψη του Θ. Κασόλα επί του συγκεκριμένου αιτήματος του Δήμου Μεσολογγίου απηχεί ένα προβληματισμό, που κάθε άλλο παρά αβάσιμος είναι.

Η εκτίμηση που υπάρχει λοιπόν είναι ότι πάει να παγιωθεί μια κατάσταση μόνιμης μεταφοράς απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, που έκλεισε μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στα τέλη Αυγούστου του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ Παλαίρου στη διάρκεια του 2021 και μέχρι σήμερα έχει υποδεχθεί ήδη 3.500 τόνους απορριμμάτων και έπονται άλλοι 3.000 τόνοι…

Προβληματισμός πάντως επικρατεί και στο Μεσολόγγι, ασχέτως του αν έχει έρθει κοντύτερα η επίλυση του προβλήματος.

Και αυτό γιατί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων του Μεσολογγίου είναι 60 ευρώ ο τόνος, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα μεταφορικά κόστη για να «ταξιδέψουν» περίπου 110 χλμ. τα σκουπίδια του Μεσολογγίου.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Θρήνος στην Κομπωτή Ξηρομέρου: Βάπτιση θύμιζε ο “αποχαιρετισμός” της 3χρονης Κατερίνας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr