ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολόγγι: Ανοικτά σχολεία με συμμετοχή που δεν ξεπερνά το 20% – «Κύμα» απουσιών στα σχολεία

Μεσολόγγι: Ανοικτά σχολεία με συμμετοχή που δεν ξεπερνά το 20% – «Κύμα» απουσιών στα σχολεία

Μεσολόγγι: Ανοικτά σχολεία με συμμετοχή που δεν ξεπερνά το 20% – «Κύμα» απουσιών στα σχολεία
  • Σε ορισμένα σχολεία στο Αιτωλικό και το Μεσολόγγι δεν εμφανίστηκε ούτε ένας μαθητής
  • Μεγάλος ο αριθμός των μαθητών που απουσιάζουν και από τα σχολεία του Αγρινίου

Στην Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μεσολογγίου «κυριαρχεί» ο προβληματισμός για την επαναλειτουργία των σχολείων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας στην περιοχή.  Μετά το αλαλούμ  που σημειώθηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα με την αρχική απόφαση του Δήμου Μεσολογγίου για τριήμερο κλείσιμο των σχολείων, που ανατράπηκε στη συνέχεια από το Υπουργείο, η επαναλειτουργία των σχολείων στο Μεσολόγγι έγινε χθες με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά προσέλευσης των μαθητών. Στο Μεσολόγγι η συμμετοχή των μαθητών δεν ξεπέρασε το 20%. Στο Μεσολόγγι είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του 4ου Δημοτικού Σχολείου όπου παρόντες ήταν 14 μόλις από τους 163 μαθητές, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο μόλις τρεις από τους 75, ενώ στο 6ο Δημοτικό Σχολείο δεν προσήλθε ούτε ένας μαθητής. Στο Αιτωλικό στο 1ο Δημοτικό προσήλθαν 5 μαθητές από τους 123, ενώ στο ενώ 3ο Δημοτικό Σχολείο δεν εμφανίστηκε κανένας μαθητής από τους 111.

Παρόμοια  είναι και η κατάσταση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή του Αγρινίου, χωρίς όμως να συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με αυτή του Μεσολογγίου, ενώ πολλές είναι και οι απουσίες που καταγράφονται και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Αγρινίου όχι όμως στον ίδιο βαθμό, αν και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα σημαντικό τον αριθμό των απουσιών των μαθητών της βαθμίδας αυτής λόγω του φόβου, που επικρατεί.

Οι παρακάτω τοποθετήσεις δίνουν με σαφήνεια την εικόνα που επικρατεί τόσο στα σχολεία τους Μεσολογγίου, όσο και σ αυτά του Αγρινίου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου δασκάλων και Νηπιαγωγών Μεσολογγίου Δημήτρης Ευθυμίου τόνισε: «οι απουσίες είναι πάρα πολλές. Από σχολείο 250 παιδιών πήγαν για μάθημα 38 παιδιά, ενώ από άλλο σχολείο 110 παιδιών για μάθημα προσήλθαν μόνο 14 παιδιά».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Αγρινίου Θέρμου Ηλίας Παπαχρήστος ανέφερε: «στην περιοχή μας οι απουσίες των μαθητών αγγίζουν σίγουρα το 20%, ενώ υπάρχουν και 10 με 15 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επίσης απουσιάζουν, είτε επειδή νοσούν από κορωνοϊό, είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και είναι σε καραντίνα ακόμη και για προληπτικούς λόγους»

 

 

Ο Πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας (περιοχή Μεσολογγίου) Κώστας Κατσαρός δήλωσε: «τη Δευτέρα τα σχολεία στην περιοχή του Μεσολογγίου ήταν κλειστά με απόφαση του δημάρχου, η οποία αναιρέθηκε καθώς δεν είχε την αρμοδιότητα. Η εικόνα της Τρίτης στα σχολεία της περιοχής του Μεσολογγίου ήταν αποκαρδιωτική, καθώς στα περισσότερα σχολεία η συμμετοχή των μαθητών αγγίζει στο 10% και σε ελάχιστα που προσήλθαν περισσότεροι μαθητές το ποσοστό συμμετοχής αγγίζει στην καλύτερη περίπτωση το 30%. Το ανησυχητικό είναι όχι μόνο ο φόβος, αλλά ότι απουσιάζουν μαθητές που είτε οι ίδιοι νόσησαν, είτε ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα. Υπάρχει σχολείο στην περιοχή του Μεσολογγίου που απουσιάζουν 40 μαθητές επειδή βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ θα οξυνθεί το πρόβλημα τις επόμενες ημέρες γενικότερα στην περιοχή μας λόγω των επισκεπτών που είχαν έρθει, του συνωστισμού που είχε δημιουργηθεί».

Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας (περιοχή Αγρινίου) Γιώργος Κατσίφας σχολιάζει: «ο αριθμός των εκπαιδευτικών και των μαθητών που έχουν κορωνοϊό μέχρι στιγμής είναι μονοψήφιος. Οι απουσίες στην Γ Λυκείου είναι πολλές, αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι λόγω των πανελλαδικών. Ως είθισται τις τελευταίες δεκαετίες οι μαθητές της Γ λυκείου απουσιάζουν για να συγκεντρωθούν στη μελέτη τους. Από κει και πέρα οι απουσίες είναι αρκετά σημαντικές, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τους λόγους, μπορεί να είναι και ο φόβος, καθώς δεν έχουμε δηλωμένα τουλάχιστον πάρα πολλά περιστατικά κορονοϊού, όπως προαναφέραμε. Υπήρξαν 10 γονείς που μας ενημέρωσαν τη Δευτέρα πως δεν έχουν κάποιο πρόβλημα ή κάποιο θετικό κρούσμα, αλλά δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να τα προστατέψουν. Πλήρη εικόνα δεν υπάρχει, καθώς το Υπουργείο δίνει συνολικά τον αριθμό των αριθμό των κρουσμάτων στα σχολεία, χωρίς να δώσει τις περιοχές».

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης τονίζει: «τη Δευτέρα τα παιδιά στον δήμο Μεσολογγίου οι μαθητές έκαναν το μάθημά τους μέσω τηλεκπαίδευσης. Οι περισσότεροι μαθητές στην περιοχή του Μεσολογγίου την Τρίτη δεν πήγαν στα σχολεία τους από φόβο, το ποσοστό δεν μπορούμε ακόμη να το προσδιορίσουμε, αλλά η μεγαλύτερη μερίδα των μαθητών δεν πήγαν στο σχολείο τους και αυτό είναι βέβαιο. Στο Αγρίνιο τα πράγματα είναι καλύτερα. Αν εξαιρέσουμε τους μαθητές της Γ Λυκείου που δεν πηγαίνουν στα μαθήματα διότι έχουν το περιθώριο των απουσιών και μελετούν στο σπίτι, από κει και πέρα υπάρχουν απουσίες, αλλά όχι σαν αυτές που εντοπίζονται στην περιοχή του Μεσολογγίου. Οι μαθητές δικαιούνται 110 απουσίες, συνεπώς, όσοι δεν πηγαίνουν στο σχολείο τους λόγω του δισταγμού τους απέναντι στον κορωνοϊό έχουν το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσουν».

 

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

Εκτός πρότυπων σχολείων η Αιτωλοακαρνανία – Μετά τις οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών του Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr