ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΜεσολόγγι: Η αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη (video)

Μεσολόγγι: Η αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη (video)

Μεσολόγγι: Η αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη (video)

Στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, το Σάββατο του Λαζάρου (16.04.22), τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο δρώμενο για την αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.

Στις 8 Απριλίου 1826, όταν αποφασίστηκε η Έξοδος, ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης δήλωσε ότι δε μπορούσε λόγω ηλικίας να συμμετέχει και πως προτιμούσε να πεθάνει στα ερείπια του τόπου του.

Την παραμονή της Εξόδου, συγκέντρωσε γυναίκες, παιδιά, ασθενείς, εξαντλημένους από την πείνα και τις αρρώστιες, και όσους ανάπηρους δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος στην Έξοδο, σύνολο 400 άτομα. Τους συγκέντρωσε όλους σε μια μεγάλη πυριτιδαποθήκη κάτω από τον προμαχώνα του Νότη Μπότσαρη, η οποία ήταν γεμάτη πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες.

Μεσολόγγι αναπαράσταση ανατίναξη Καψάλης

Τη νύχτα της Εξόδου έψελναν νεκρώσιμες ακολουθίες. Ο Καψάλης κρατούσε συνεχώς ένα αναμμένο δαυλί στο χέρι του. Το πρωί, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο Καψάλης ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη, παίρνοντας μαζί του στο θάνατο και μεγάλο πλήθος εχθρών. «…Το Μεσολόγγι, σκέλεθρο, γυμνό, ξεσαρκωμένο, δεν παραδίδει τ’ άρματα, δεν γέρνει το κεφάλι… Κρατεί για νεκροθάφτη του το Χρήστο τον Καψάλη…».

Δείτε (στο τέλος του video) το δρώμενο με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής, όπως μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό Ιonian:

Εικόνα: Το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη “Η ανατίναξη του Χρήστου Καψάλη”

Δείτε Live: Το Μεσολόγγι τιμά τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” – Η πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →