ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΗ Μεσοχώρα επιχείρημα για την απολιγνιτοποίηση (η οποία όμως παρατείνεται;)

Η Μεσοχώρα επιχείρημα για την απολιγνιτοποίηση (η οποία όμως παρατείνεται;)

Η Μεσοχώρα επιχείρημα για την απολιγνιτοποίηση (η οποία όμως παρατείνεται;)

Η Μεσοχώρα επιχείρημα για την απολιγνιτοποίηση (η οποία όμως παρατείνεται;)

Με την ενεργειακή πολιτική της χώρας να μην αλλάζει παρά την ενεργειακή κρίση που είναι εξέλιξη και η οποία μάλλον δεν θα είναι παροδική κρίνοντας από τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση επιμένει στη στόχευση και μάλιστα με ταχύ ρυθμό για την πράσινη ενέργεια και την απολιγνιτοποίηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού στο φράγμα της Μεσοχώρας γίνεται στην κυβερνητική ρητορική έργο εμβληματικό.

Πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ήταν αναμενόμενο, ενέκρινε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, το οποίο έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις τίθεται ξανά  σε τροχιά υλοποίησης (σ.σ. οι προηγούμενοι περιβαλλοντικοί όροι που είχαν εγκριθεί το 2017, ακυρώθηκαν από το ΣτΕ).

Το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 161,6 MW και θα προσφέρει στο σύστημα ετησίως 362 GWh. Ένα τέτοιας δυναμικότητας έργο σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να αντικαταστήσει με «πράσινη» ενέργεια σχεδόν  δυο μεσαίες λιγνιτικές μονάδες.

Επί του παρόντος πάντως και ενώ η ενεργειακή κρίση, που μαίνεται παγκοσμίως δεν είναι τόσο παροδική, η  μη ετοιμότητα της χώρας για τον εξοβελισμό του λιγνίτη από το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής φαίνεται και από το γεγονός ότι το Υπ. Περιβάλλοντος έκανε πρόσφατα δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ να παρατείνει τις ώρες λειτουργίας 7 λιγνιτικών μονάδων.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δοκιμάζεται η κυβερνητική πειθώ στα… γήπεδα

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ