ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤο… κόλλημα με τα μερίσματα, οι επενδύσεις κι ο Μυτιληναίος

Το… κόλλημα με τα μερίσματα, οι επενδύσεις κι ο Μυτιληναίος

Το… κόλλημα με τα μερίσματα, οι επενδύσεις κι ο Μυτιληναίος

Το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να δείξει ότι με Χριστοδουλάκη, Μάντζο και Δουδωνή έχει επιτελείο που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην Οικονομία, είπε να χτυπήσει την ευαίσθητη χορδή του Έλληνα, αυτή του σοσιαλισμού. Έτσι βρέθηκε να έχει σκαλώσει-από τα τόσα πραγματικά σοβαρά θέματα που υπάρχουν-η κουβέντα στα μερίσματα για τις μεγάλες εταιρίες. Να φύγει δηλαδή από το 5%, να πάει παραπάνω και να…πλερώσουν οι πλούσιοι τα έξοδά μας τις παροχές κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, βοηθά και η γνωστή πεποίθηση του Έλληνα ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Το δεύτερο σκέλος ισχύει, όμως δεν ισχύει καθόλου το πρώτο, διότι τα φτωχότερα στρώματα ζουν σήμερα πολύ καλύτερα από ότι τα αντίστοιχα στο παρελθόν. Αν δεις την φτώχεια πριν από 40 χρόνια και την φτώχεια σήμερα θα καταλάβεις την διαφορά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Αυξήθηκαν οι φτωχοί λόγω υπερδιπλασιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού όμως αυξήθηκαν πολύ και όσοι ξέφυγαν από την φτώχεια ειδικά σε χώρες όπως Κίνα, Ινδία κλπ. Εξάλλου το περίφημο 1% παγκοσμίως που κατέχει τον περισσότερο πλούτο της Γης είναι κάπου 80 εκατομμύρια πρόσωπα, στα οποία ανήκει και όποιος Έλληνας βγάζει κάπου 25 χιλιάδες εισόδημα τον χρόνο!

Σε μας δοκιμάστηκε η μεσαία τάξη  αλλά ανακάμπτει, έστω κι αν λεφτά στην άκρη έχουν λίγοι πια. Αυτό διορθώνεται μόνο με καλύτερες δουλειές κι όχι με καφετέριες και εταιρίες του ενός.

Αλλά πόσα θα πάρουμε από κάθε εταιρία για να μπορέσουμε να έχουμε λεφτά για παροχές και να μειώσουμε και τους έμμεσους φόρους που λένε στο ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη χθες στον Σκάι:  “Πώς κάνετε έτσι, βρε παιδιά; Δεν θα πάρουμε πολλά, από ένα χιλιάρικο στον καθένα! Τόση είναι μια αύξηση από 5% σε 10% ή 15% στα μερίσματα”, είπε κι έπεσαν τα τσιμέντα! Συγγνώμη, και για ένα χιλιάρικο ανά εταιρία έγινε όλο αυτό; Ήμαρτον!

Τα μερίσματα κατέβηκαν γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη και την παραμικρή επένδυση που μπορεί να γίνει, μικρή ή μεγάλη και η διαφορά όλων των άλλων κομμάτων με την ΝΔ είναι ότι η τελευταία έχει καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το πως βλέπουν την Ελλάδα εκείνοι που κάνουν επενδύσεις και άρα δίνουν δουλειές.

Ο “Μυτιληναίος” έκανε πρόσφατα επένδυση 1,16 δισ. ευρώ για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 γιγαβάτ στον Καναδά! Οι μέτοχοι όμως σκέφτονται να πάρουν την έδρα από την Ελλάδα γιατί η εταιρία στερείται επενδυτικής βαθμίδας επειδή η έδρα της είναι στην Ελλάδα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει, λοιπόν, κεφάλαια που δεν μπορούν να έρθουν σήμερα γιατί δεν επιτρέπεται να επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές. Και δεν θα έρθει αυτή η κατάκτηση με αλλαγές (πάλι)στα μερίσματα.

 

 

 

ΟΣΦΠ – ΠAO: Υποδοχή με πέτρες στην αποστολή των «πρασίνων» στο ΣΕΦ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ