ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔιαφοραΜενδώνη: Ανοίγει ξανά αύριο ο αρχαιολογικός χώρος στις Μυκήνες – Δεν υπήρξε ζημιά στις αρχαιότητες

Μενδώνη: Ανοίγει ξανά αύριο ο αρχαιολογικός χώρος στις Μυκήνες – Δεν υπήρξε ζημιά στις αρχαιότητες

Μενδώνη: Ανοίγει ξανά αύριο ο αρχαιολογικός χώρος στις Μυκήνες – Δεν υπήρξε ζημιά στις αρχαιότητες

Δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία ικανά να προκαλέσουν ζημία στα δομικά στοιχεία των μνημείων εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού

Την επαναλειτουργία αύριο, Τρίτη, του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου στις Μυκήνες ανακοίνωσε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά τη φωτιά της Κυριακής που προκάλεσε ανησυχία.

«Η πυρκαγιά προκάλεσε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στον αρχαιολογικό χώρο καθώς λειτούργησε η πρόληψη και η άμεση αντίδραση» είπε αρχικά η κυρία Μενδώνη λίγη ώρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο.

«Επειδή είχε γίνει αποψίλωση δεν υπήρχαν χόρτα για να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη και να ενισχύσουν τη φωτιά. Αυτό είχε ως συνέπεια να κάει ένα πούσι αλλά να μην δημιουργηθούν θερμικά φορτία που θα προκαλέσουν ζημία στα δομικά στοιχεία των μνημείων» εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού.

Όπως είπε «η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, δεν έφτασε την είσοδο του Ατρέα, δεν επηρέασε τον ταφικό κύκλο. Τα μνημεία τα ίδια τα σημαντικά δεν έχουν τσουρουφλιστεί, δεν έχουν πάθει τίποτα. Υπάρχουν μόνο νησίδες με το καμμένο χόρτο ύψους λιγότερο του 1 εκατοστού και έχουν μαυρίσει κάποιες πέτρες».

Δείτε σημερινές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Σύμφωνα με την ίδια «η εφορία αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού».

«Δεν υπήρχε μέσα στον χώρο ύλη και χόρτα. Δεν επήλθε ζημία στις αρχαιότητες. Υπάρχει εσωτερικό σύστημα κατάσβεσης αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβει χάρη στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής» κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της ίδιας ημέρας ενώ στο σημείο παρέμειαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

protothema.gr

Εικόνες φρίκης μέσα από το Αττικόν – Καρέ καρέ πως 59χρονος μαχαίρωσε νοσηλεύτρια πριν αυτοκτονήσει

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr