Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Νέα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση της θνησιμότητας από Covid-19 στη χώρα

“Επέκταση” της προηγούμενης πολυσυζητημένης μελέτης δημοσίευσαν οι Καθηγητές Τσιόδρας και Λύτρας, η οποία εξετάζει τη θνησιμότητα ασθενών με Covid-19 στη χώρα

Μυτιλήνη κώμα 17χρονος

“Επέκταση” της προηγούμενης πολυσυζητημένης μελέτης δημοσίευσαν οι Καθηγητές Τσιόδρας και Λύτρας, η οποία αυτή τη φορά εξετάζει τη θνησιμότητα ασθενών με Covid-19 στη χώρα, από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Απρίλιο του 2022. Η έρευνα διαπιστώνει περαιτέρω επιδείνωση της θνησιμότητας, κατά το επίμαχο διάστημα.

Νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την επιδείνωση της θνησιμότητας ασθενών με Covid-19, εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), κατά την περίοδο Σεπτέμβριο 2021 – Απρίλιο 2022, δημοσίευσαν ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας και ο επικ. Καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η θνησιμότητα κατά το επίμαχο διάστημα αυξήθηκε κατά 21% συγκριτικά με το διάστημα που εξεταζόταν στην προηγούμενη μελέτη των δύο Καθηγητών (από απαρχή της πανδημίας έως και τον Μάιο του 2021 ), και η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς είχε αμφισβητηθεί η εγκυρότητά της από μερίδα επιστημόνων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τι αποδεικνύει η νέα μελέτη

Οι δύο καθηγητές στο δεύτερο σκέλος της μελέτης τους, ανέλυσαν συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, οι 10.466 εκ των οποίων (74,7%) απεβίωσαν. Από την ανάλυση προκύπτει επιδείνωση στη θνησιμότητα των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ κατά 21%, σε σχέση με το πρώτο σκέλος της μελέτης, που εκτείνεται από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάϊο του 2021.

Διαπιστώνεται ξανά μεγαλύτερη επιβάρυνση στις ΜΕΘ της επαρχίας

Στη δεύτερη μελέτη οι Τσιόδρας – Λύτρας διαπιστώνουν και πάλι πως το φορτίο της θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (ποσοστό όμοιο με αυτό της πρώτης φάσης παρατήρησης).

Οι δύο Καθηγητές διαπιστώνουν επίσης ότι από τον Αύγουστο του ’21 και μετά, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά καθώς παρατηρείται μια αυξητική παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα και πιο συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2021 και έπειτα.

Η κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον -από τον Ιανουάριο του 2022 και έως τον Απρίλιο- φαίνεται να επιδεινώνει το επιδημικό κύμα, το οποίο όμως, προχωρώντας προς την άνοιξη εμφανίζει αποκλιμάκωση.

Περισσότεροι οι θάνατοι ασθενών εκτός ΜΕΘ

Ένα ακόμη επίμαχο σημείο στην εν λόγω μελέτη είναι πως όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατέληξαν στον θάνατο. Και πιο συγκεκριμένα, σχεδόν όλοι οι 1.084 ασθενείς (97,7%), έναντι των 9.382 νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, εκ των οποίων κατέληξε το 72,7%.

Ακόμα, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ εμφανίζεται διπλπάσια, όμως, τονίζεται πως ο συγκεκριμένος συσχετισμός θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή, καθώς πολλοί από τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Τέλος, οι δύο επιστήμονες σημειώνουν πως δεν εντόπισαν κάποια αξιόλογη συσχέτιση του εμβολιασμού κατά της Covid-19, με τη θνησιμότητα των ασθενών.

Πηγή: iatropedia.gr

Πολυτεχνειούπολη: Δόκιμη αστυνομικός ανάμεσα στους 22 συλληφθέντες – Ποιος ο ρόλος της