Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός: Ταξίδι στα μικρά καταπράσινα νησιά κοντά στη Λευκάδα

Σκορπισμένα γύρω από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται κρυμμένα αυτά τα μικρά ανεξερεύνητα νησιά

Η εξωτική παραλία του Άγιου Ιωάννη/Photo: Shutterstock

Το Μεγανήσι, ο Κάλαμος και ο Καστός είναι υπέροχοι μικροί, καταπράσινοι παράδεισοι κοντά στη Λευκάδα. Ιστιοπλοϊκά, φουσκωτά, κότερα, καΐκια: τα συμπλέγματα από νησάκια και νησίδες στα νοτιοανατολικά της Λευκάδας είναι ο λόγος που κάθε είδους πλωτά μέσα, κατακλύζουν την περιοχή κάθε καλοκαίρι με ορμητήριο το Νυδρί, ή τις απέναντι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.

Η παραλία του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά που διακρίνουν όλο το Μεγανήσι/Photo: Shutterstock

Μεγανήσι
Πετώντας κάποια στιγμή με ένα από τα υπερελαφρά αεροπλάνα της αερολέσχης Λευκάδας, είχα το προνόμιο να αντικρίσω από ψηλά τον «χάρτη», με τα δασωμένα νησάκια των Τηλεβοϊδών και των Πριγκηποννήσων, με τα ιστιοπλοϊκά να ασπρίζουν και να στολίζουν τη θάλασσα του Ιονίου. Το μεγαλύτερο από όλα είναι το Μεγανήσι. Άλλοι καιροί τότε. Το νησάκι ήταν ένας αυθεντικός παράδεισος για όσους ήθελαν να ξαναζήσουν στην παλιά καλή Ελλάδα, με τα ταβερνάκια -όπου οι ψαράδες έφερναν κάθε μέρα τα καλούδια τους-, τα ταπεινά ενοικιαζόμενα δωμάτια, τις παρθένες παραλίες και τα λιμανάκια που δεν βούλιαζαν από δεμένα σκάφη και θαλαμηγούς, αλλά είχαν δεμένες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά που κατέπλεαν από το Νυδρί.

Η εξωτική παραλία του Άγιου Ιωάννη/Photo: Shutterstock

Τώρα διαβάζω ότι το νησάκι πάει να γίνει, όπως και άλλα πρώην ανεξερεύνητα σημεία της Ελλάδας, καταφύγιο για μεγιστάνες του εξωτερικού, οι οποίοι αγοράζουν εκτάσεις και κτίζουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Αντίστοιχα, αναπτύσσεται στον τομέα της φιλοξενίας με boutique hotels και πολυτελείς, πριβέ βίλες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στα αρχαία χρόνια το Μεγανήσι ήταν το νησί των Ταφίων (ο Τάφιος ήταν γιος του Ποσειδώνα και βασιλιάς της περιοχής). Ο Όμηρος λέει ότι ο Οδυσσέας εμπιστεύτηκε τα πλοία του στο βασιλιά Μέντορα των Ταφίων φεύγοντας από την Ιθάκη. Άλλοι θεωρούν ότι είναι το νησί Αστερίς, που αναφέρεται επίσης στον Όμηρο. Όταν κοιτάζεις από ψηλά την ακτογραμμή του Μεγανησίου, βλέπεις ότι σχηματίζει βαθιούς όρμους -κυρίως στα βόρεια- με γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα νερά. Τα σκάφη δένουν ή μένουν αρόδο σε διάφορους από αυτούς -όπως το Αμπελάκι, ο Μπάλος, η Σβούρνα, το Λιμονάρι, η Ελιά. Πιο πολυσύχναστο είναι το λιμάνι Βαθύ, όπου έρχονται και εκδρομικά πλοιάρια. Εδώ, υπάρχουν ταβέρνες και διάφορες υποδομές.

Σε απόσταση μόλις 1 χλμ. από το Βαθύ βρίσκεται ο αγροτικός οικισμός του Κατωμερίου, γύρω από τον οποίο υπάρχουν ελαιώνες. Στη μέση της δυτικής πλευράς του νησιού είναι το Σπαρτοχώρι, ο πιο δημοφιλής οικισμός, με το λιμάνι του, τα Σπήλια. Τα λιτά πέτρινα σπίτια του είναι αντιπροσωπευτικά του -κατά βάση αγροτικού- πληθυσμού. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πλέον τα περισσότερα ξενοδοχεία και βίλες, μαζί με ταβέρνες και καφέ μπαρ.

Ο οικισμός Βαθύ Μεγανησίου/Photo: Shutterstock

Το χωριό είναι κτισμένο μέσα στο πράσινο και προσφέρει ωραιότατη θέα προς τη θάλασσα, τις νησίδες Σκορπιός και Σπάρτη, καθώς και τις απέναντι ακτές της Λευκάδας. Μάλιστα, τη διαδρομή από εκεί προς το λιμάνι αξίζει να την κάνετε με τα πόδια, γιατί είναι πολύ όμορφη. Στη νοτιοδυτική και τη νότια πλευρά του Μεγανησίου υπάρχουν σπήλαια. Όλοι θα σας μιλήσουν για του Παπανικολή, που έχει βάθος γύρω στα 60 μέτρα και μια μικρή αμμουδιά στο εσωτερικό του. Λένε ότι ήταν μία από τις κρυψώνες του υποβρυχίου Παπανικολής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλες γνωστές θαλασσοσπηλιές είναι του Γιοβάνη και του Δαίμονα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο στην ύπαιθρο είναι οι ανεμόμυλοι που άλεθαν εντατικά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται επάνω από τον Αθερινό, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετά πέτρινα πηγάδια.

Σε μια βοτσαλωτή παραλία στα δυτικά στέκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που σύμφωνα με τις πηγές, χρονολογείται στο 1477. Λέγεται ότι καταστράφηκε από πειρατές που πέταξαν την εικόνα του αγίου στη θάλασσα, την οποία όμως ανέσυρε ένας ψαράς με τα δίχτυα του. Το μοναστήρι ξανακτίστηκε αργότερα χάρη στις σημαντικές προσπάθειες μιας καλόγριας, ο τάφος της οποίας βρίσκεται στα θεμέλια τοίχου του ιερού.

Το Μεγανήσι συνδυάζει μοναδικά τον κοσμοπολιτισμό με τις ήσυχες θερινές εξορμήσεις στο Ιόνιο πέλαγος/Photo: Shutterstock
Η θαλάσσια σπηλιά του Παπανικολή/Photo: Shutterstock
Μεγανήσι/Photo: Shutterstock

Παραλίες
Το πανέμορφο Φανάρι, βόρεια, στον κάβο του Αθερινού, είναι η δημοφιλής παραλία του νησιού. Έχει λεπτό βότσαλο και είναι οργανωμένη. Νότια από το Κατωμέρι, βρίσκεται το Λιμονάρι, με κροκάλες. Στα φιόρδ που σχηματίζονται στην βόρεια πλευρά βρίσκεται το Πασουμάκι, όπου τα δέντρα φθάνουν ως το νερό, και στη δυτική πλευρά η Αμμόγλωσσα, με ψιλό βότσαλο. Ο βαθύς όρμος κοντά στο Σπαρτοχώρι έχει beach bar, φυσική σκιά, και ταβερνάκια. Νότια από τη μονή του Αγίου Ιωάννη υπάρχει η ομώνυμη ανοργάνωτη παραλία, με βότσαλο και πολύ ωραία νερά.

Επιλογές διαμονής
Το Meganisi Luxury Selection, τρεις πολυτελείς, πριβέ και πολύ μεγάλες βίλες, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Με υψηλού επιπέδου παροχές, εξαιρετικό ντιζάιν και έπιπλα φτιαγμένα με φυσικά υλικά, μέσα σε κήπους, με πισίνες. Elia Village, στο Κατωμέρι, τέσσερις κατοικίες κτισμένες μέσα σε ελαιώνα 7 στρεμμάτων, πολύ κοντά στην παραλία της Ελιάς, με απλή διακόσμηση και βεράντες. Στο Λιμονάρι, βρίσκεται το Limonari Bay Villas, τρία ευρύχωρα και καλά εξοπλισμένα σπίτια με καλή διακόσμηση, κτισμένα αμφιθεατρικά, με βεράντες αυλές, κήπους και πισίνα.

Βαθύ
Azur Retreat: την έκπληξη στο νησάκι κάνει η ύπαρξη αυτού του πολυτελούς boutique hotel, μέλους των Azur Boutique Hotels, που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά, με υπέροχη θέα στη θάλασσα και τις ακτές. Οι περισσότερες από τις σουίτες, με το καλαίσθητο και μοντέρνο ντιζάιν, διαθέτουν μικρές πισίνες. Πολύ όμορφοι είναι και οι κοινόχρηστοι χώροι. Λειτουργεί εστιατόριο με ιταλική κουζίνα και spa.

Amphitheatro Boutique Hotel: ένα ωραίο πέτρινο κτίσμα κοντά στο Βαθύ με υπέροχη θέα, πισίνα και εξαιρετικά φτιαγμένους κοινόχρηστους χώρους. Τα δωμάτια έχουν μοντέρνα διακόσμηση.

Στο Σπαρτοχώρι
Esperides resort: τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο, με 48 δωμάτια, 2 σουίτες και πισίνα

Adaman Villas: πλήρως εξοπλισμένα, καινούργια σπίτια με μοντέρνα διακόσμηση και μικρές πισίνες, ιδανικά και για οικογένειες.

Meganisi Villas: σε ωραίο, δασωμένο, σημείο λίγα μέτρα από τη θάλασσα, με άπλετη θέα. Περιλαμβάνει τρία μεγάλα σπίτια με βεράντες και πλήρη εξοπλισμό, καθώς και πισίνα.

View the blue: δύο νεόκτιστες, πλήρως εξοπλισμένες, βίλες, που προσφέρουν ωραία θέα. Υπάρχουν πισίνες και γυμναστήριο.

Αsteria Villas: σπίτια με πισίνα και μοντέρνα διακόσμηση, διαμερίσματα και στούντιο.

Κάλαμος
Βλέποντάς τον από ψηλά, μοιάζει σαν ψηλό βουνό που επιπλέει στα γαλαζοπράσινα νερά. Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι λιγότεροι από εξακόσιοι και η φυσική του ομορφιά σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή. Είναι γεμάτος από κάθε είδους φυτά -ελιές, κουμαριές, πρίνους και τα περίφημα θαλασσινά, ή βασιλικά, πεύκα που φυτρώνουν ανάμεσα στα βράχια και φθάνουν μέχρι τις ακτές. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Βουνί στα 750 μ.


Ο Μύτικας με φόντο τα γαλάζια νερά του Ιονίου/Photo: Shutterstock

Στον Κάλαμο, το κύριο λιμάνι, εκτός από ιδιωτικά σκάφη δένει και το καΐκι που έρχεται από τον πολύ κοντινό Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας (20’), συνεχίζοντας μετά προς τον Καστό. Στον οικισμό τα κεραμοσκεπή σπίτια με τα καλντερίμια ανάμεσά τους, συνθέτουν ωραίες εικόνες και δίνουν την αίσθηση της απλής και αυθεντικής ζωής. Ένας και μοναδικός δρόμος φιδογυρίζει προς τα βόρεια, μέχρι το άλλο χωριό του Καλάμου, την Επισκοπή. Με τα απλά πέτρινα σπίτια και τις κληματαριές έχει και αυτή ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε παλαιότερες δεκαετίες. Στο λιμανάκι της οι ντόπιοι δένουν τα καΐκια και τις βάρκες τους.

Το λιμανάκι του Καλάμου/Photo: Shutterstock

Στη διαδρομή Καλάμου-Επισκοπής, που είναι ιδανική και για πεζοπορία, μπορείτε να κάνετε στάση στη μικρή παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου (ο ίδιος άγιος τιμάται και στη Λευκάδα, κοντά στην Εγκλουβή). Σε κοντινή απόσταση από την Επισκοπή προς τα βόρεια, είναι ο οικισμός του Κάστρου με το καστρομονάστηρό του, φωλιασμένος μέσα στο πράσινο. Πιθανολογείται ότι είναι της βυζαντινής περιόδου. Αυτό που έχει απομείνει από το κάστρο είναι τμήματα από τα ψηλά τείχη με τις καμάρες που χρησιμοποιούνταν ως πολεμίστρες. Η τοπική παράδοση θέλει εδώ να είναι θαμμένη η μητέρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Στο νότο του νησιού βρίσκεται το παλιό χωριό Κεφάλι, εγκαταλελειμμένο πλέον. Διατηρούνται ωστόσο κάποια πέτρινα αλώνια, ερειπωμένα κτίσματα και ελαιοτριβεία, ως μάρτυρες του παρελθόντος. Στα νοτιοδυτικά, βρίσκεται η νησίδα Φερμέκουλα, την οποία επισκέπτονται οι φώκιες Monachus monachus. Στον Κάλαμο αξίζει να περπατήσετε, επιλέξτε τη διαδρομή προς το Πόρτο Λεόνε και το μονοπάτι από τον Κάλαμο προς την Επισκοπή που καλύπτεται από πευκοδάσος.


Ο όρμος Πόρτο Λεόνε/Photo: Shutterstock

Παραλίες
Προς τα βόρεια του λιμανιού ξεχωρίζει η πολύ ωραία παραλία της Μυρτιάς, με λευκό βότσαλο και γαλάζια -τιρκουάζ νερά, και προς τα νότια η βοτσαλωτή Αγραπιδιά. Άλλες παραλίες της ανατολικής πλευράς είναι το Πόρτο Λεόνε, με καταφύγιο σκαφών, και το Ασπρογυάλι στα βορειοανατολικά. Αν περιπλεύσετε το νησί με σκάφος θα έχετε εύκολη πρόσβαση και σε άλλες παραλίες με υπέροχα νερά, όπως του Κέδρου, των Κήπων, του Τράχηλου, των Πεύκων, του Μύλου, της Δάφνης. Προς τα νότια υπάρχει το Χάλασμα, μια θαλασσοσπηλιά που θεωρείται και αυτή κρυψώνα του ηρωικού υποβρυχίου «Παπανικολής».

Καστός
Όπως και ο Κάλαμος, υπάγεται στο σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδών. Έχει μακρόστενο σχήμα, είναι ασφαλές αγκυροβόλιο και καταπληκτικός ψαρότοπος. Είναι, επίσης, η μικρότερη κατοικημένη νησίδα στα Επτάνησα. Τον Καστό, χαρακτηρίζουν οι χαμηλοί λόφοι, οι δαντελωτές ακτές και οι ελαιώνες. Οι επιλογές διαμονής είναι περιορισμένες, αλλά η ατμόσφαιρα που αποπνέει ενθουσιάζει όσους θέλουν να κάνουν χαλαρές και ήσυχες διακοπές «α λα παλαιά».

Ο μοναδικός οικισμός του, ο Καστός, με τα πέτρινα σπίτια και τις ταβέρνες είναι κτισμένος επάνω και γύρω από το λιμάνι. Αξιοθέατο είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, καθώς και το ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού, 4 χλμ. έξω από τον οικισμό.

Το λιμανάκι της νησίδας/Photo: Unsplash

Στο νησάκι τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα -και δεν μπορείτε να μεταφέρετε όχημα με τα μικρά πλοία της γραμμής, οπότε θα χρειαστεί να περπατήσετε προς τις παραλίες, ή να πάτε με βαρκάκι. Ξεχωρίζουν τα Αμπελάκια και το Φύκι (νότια), η Κοιλάδα, η Λίμνη, το Καμίνι και το Βρισίδι στα ανατολικά -με πρόσβαση και από ξηράς. Στη δυτική πλευρά του Καστού βρίσκεται ο όρμος Σαρακήνικο, με μικρό μόλο όπου δένουν τα ιστιοπλοϊκά όταν φυσάει δυνατά ο νοτιάς.

travel.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Αποτελούν τον καλύτερο μεζέ για καρχαρίες – Προσοχή στους κολυμβητές

Τα νεκρά ψάρια αν συνεχίσουν να βρίσκονται στον Παγασητικό ενδέχεται να αποτελέσουν τροφή για θηρευτές της θάλασσας