ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜε το γράμμα του νόμου για το ωράριο στο ΠΕΔΥ

Με το γράμμα του νόμου για το ωράριο στο ΠΕΔΥ

Διαμαρτύρονται οι γιατροί του ΠΕΔΥ για το 8ωρο συνεχές ωράριό τους. Μόλις χθες έφτασε στο πολυϊατρείο του Αγρινίου η επίσημη κοινοποίηση της διαμαρτυρίας της πανελλήνιας ομοσπονδίας προς τον Υπουργό Υγείας. 800 γιατροί προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και αφού κέρδισαν τις προσωρινές αποφάσεις επέστρεψαν στις θέσεις τους και εργάζονται για 5,5 ώρες στο ΠΕΔΥ ανοίγοντας και τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Στον δρόμο που χάραξαν οι 800 και οι γιατροί του ΠΕΔΥ στο Αγρίνιο.

Μόλις χθες τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ έλαβαν και επισήμως έγγραφο, το οποίο κοινοποιεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, σχετικά με το ωράριό τους, από την στιγμή που λειτούργησε το ΠΕΔΥ στον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Με το έγγραφο αυτό δηλώνουν την αντίθεσή τους και την αντίδρασή τους, για το 8ωρο συνεχές ωράριό τους το οποίο, όπως καταγγέλλουν αποτελεί  παράβαση του άρθρου 22 του Συντάγματος. Επί της ουσίας το έγγραφο αυτό αποσαφηνίζει την θέση των γιατρών απέναντι στον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη και αποτελεί το πρώτο βήμα πίεσης.  Όταν λειτουργούσε ο ΕΟΠΥΥ, ο νόμος προέβλεπε ότι θα εργάζονται εκεί 5,5 ώρες, ενώ τους άφηνε το περιθώριο να διατηρούν και να εργάζονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Πλέον, όποιος γιατρός έχει ενταχθεί στο ιατρικό δυναμικό του ΠΕΔΥ εργάζεται επί ένα 8ωρο συνεχόμενα, ενώ από κάποιο σημείο και έπειτα δεν υπάρχει η υποστήριξη γραμματέων και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ υπάρχει απαγόρευση για την λειτουργία του ιδιωτικού ιατρείου.
Ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί είναι οι αποδοχές οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το παρελθόν  τη στιγμή που πλέον οι γιατροί δεν έχουν άλλο εισόδημα εκτός από την αμοιβή τους από το ΠΕΔΥ. Συνολικά 800 γιατροί ανά την Ελλάδα προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και κέρδισαν μέχρι στιγμής τις προσωρινές αποφάσεις, κάτι που σημαίνει ότι επέστρεψαν στις θέσεις τους και εργάζονται 5,5 ώρες στο ΠΕΔΥ και διατηρούν ταυτόχρονα και το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Σε 2 περίπου μήνες έχει οριστεί να γίνει η τελική δικάσιμος, η οποία αν κερδηθεί από τους 800 ιατρούς, τότε οι γιατροί του πολυϊατρείου του ΠΕΔΥ στο Αγρίνιο θα κινηθούν νομικά για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ώστε να κατοχυρώσουν το ωράριό τους και τα εργασιακά δικαιώματά τους με το ίδιο καθεστώς ήταν που εργάζονταν στον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα να διατηρούν ανοιχτά το απόγευμα τα ιατρεία τους. Η πρόεδρος των ιατρών του ΠΕΔΥ κ. Κων/να Σιδέρη δηλώνει: «Υπάρχουν πολυϊατρεία με γιατρούς δύο ταχυτήτων, θα κινηθούμε κι εμείς νομικά αν κερδίσουν οι συνάδελφοι στην Αθήνα. Δεν αντέχει και δεν είναι λογικό να εξετάζει ένας γιατρός τουλάχιστον 50 άτομα ημερησίως. Ακόμη δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση για τα ωράρια με το υπουργείο».
Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr