ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Μαζεμένες» φέτος οι σχολικές λίστες στο Αγρίνιο

«Μαζεμένες» φέτος οι σχολικές λίστες στο Αγρίνιο

«Μαζεμένες» φέτος οι σχολικές λίστες στο Αγρίνιο
  • Αυξήσεις στα σχολικά προϊόντα έως και 20%
  • Απορροφήθηκαν μέχρι τώρα από τους βιβλιοπώλες, αλλά θα τους επόμενους μήνες θα «περάσουν» στους καταναλωτές

Μικρότερες είναι φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, οι σχολικές λίστες καθώς «περίσσεψαν» πολλά αναλώσιμα από την προηγούμενη σχολική χρονιά, η οποία διακόπηκε ξαφνικά και μεταφέρθηκε στα laptop και το σπίτι!

Φέτος, όπως και πέρσι, δεν παρουσιάστηκε καμία μεταβολή στην τιμή των σχολικών ειδών ή αν υπήρξε ήταν απειροελάχιστη. Αυτό συνέβη, διότι φέτος οι βιβλιοπώλες απορρόφησαν τις αυξήσεις που είδαν να έχουν σε όλα σχεδόν τα προϊόντα τους από τους προμηθευτές τους, αυξήσεις που ανέρχονται μέχρι και 20%.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, το επόμενο χρονικό διάστημα και κυρίως από την αρχή του 2022 οι αυξήσεις θα φανούν και στους καταναλωτές μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά!

Φέτος οι μαθητές του Γυμνασίου και κυρίως του Λυκείου θα βρουν αυξημένες τις τιμής των βοηθημάτων, ενώ παράλληλα υπάρχουν και γονείς που καταφεύγουν στο διαδίκτυο για την προμήθεια σχολικών ειδών.

Αυτό έχει γίνει αντιληπτό στην τοπική αγορά, αλλά παράλληλα υπάρχει εμφανέστατα και η διάθεση από τους γονείς να στηρίξουν και την τοπική αγορά, η οποία με εναλλακτικούς τρόπους, ποιοτικά προϊόντα και καλές τιμές προσπαθεί να είναι ανταγωνιστική απέναντι στο  ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο πλέον είναι «ανοιχτή πληγή» για όλη την ελληνική αγορά και όλες τις τοπικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Μαργαρίτης

Ο Παναγιώτης Μαργαρίτης ανέφερε: «δεν έδωσαν σε όλα τα σχολεία λίστα, αλλά παρ’ όλα αυτά υπήρχε κίνηση. Οι λίστες είναι λίγο περιορισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ζητούσαν λιγότερα πράγματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αναμένουμενα δούμε και τις υπόλοιπες μέρες, διότι οι μαθητές του Γυμνασίου και κυρίως του Λυκείου προμηθεύονται αυτά που έχουν ανάγκη σταδιακά. Το κόστος δεν έχει αλλάξει, οι τιμές είναι οι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια. Το πακέτο για όλες τις τάξεις κυμαίνεται ανάλογα με το τι θέλει ο εκπαιδευτικός και αν μιλάμε για δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Υπάρχουν πακέτα για το νηπιαγωγείο που είναι από 20 έως και 40 ευρώ. Στο δημοτικό φέτος πάρα πολλές λίστες διέθεταν λιγότερα αναλώσιμα σε σχέση με πέρσι ακόμη και 15% με 20%, ίσως διότι έμειναν λόγω της τηλεκπαίδευσης. Η χρήση της κάρτας έχει αυξηθεί, χρησιμοποιούν κάρτα ακόμη και για 2 ευρώ, για 50 ευρώ».

Ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος σημείωσε: «η επισκεψημότητα ξεκίνησε από την πρώτη μέρα με συγκεκριμένες λίστες. Τα πακέτα δημοτικού παραμένουν στα 30 ευρώ και οι τιμές παραμένουν ίδιες, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αυξήσεις της τάξης ακόμη και του 20%. Από τις αρχές του νέου ημερολογιακού έτους θα υπάρχουν σίγουρα ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, γιατί μέχρι τώρα τις αυξήσεις που ανέχονται ακόμη και στο 20% τις έχουμε απορροφήσει. Στο δημοτικό και ειδικότερα στην πρώτη δημοτικού μεσοσταθμικά το πακέτο είναι περίπου στα 30 ευρώ. Από τη δευτέρα δημοτικού που υπάρχουν διάφορα αναλώσιμα από την προηγούμενη χρονιά κυμαινόμαστε από 17 ευρώ έως 25 ευρώ. Για τις τάξεις του Γυμνασίου αναμένουμε ακόμη, ενώ για τις τάξεις του Λυκείου το πακέτο είναι σταθερό ως προς την τιμή γιατί δεν έρχονται με λίστα, αλλά προμηθεύονται σταδιακά ό,τι χρειάζονται. Στις τάξεις αυτές υπάρχει μεγάλη αύξηση στις τιμές των βοηθημάτων και τα υλικά λ.χ. σχεδίου. Φέτος προμηθεύονται και πολλές τσάντες».

Ο Δημήτρης Τσιούφης

Ο Δημήτρης Τσιούφης τόνισε: «με τις σχολικές λίστες είμαστε στα ίδια με πέρσι επίπεδα, καθώς λίγο – πολύ στα δημοτικά οι δάσκαλοι ζητούν τα ίδια, αλλά φέτος οι μαθητές χρησιμοποιούν και πολλά προϊόντα που είχαν προμηθευτεί πέρσι και λόγω της τηλεκπαίδευσης δεν πρόλαβαν να τα χρησιμοποιήσουν. Υπάρχουν μικρές αυξήσεις ακόμη και 20% σε κάποια είδη, τις οποίες όμως προσπαθούμε να απορροφήσουμε, αλλά στο μέλλον θα φανούν οι αυξήσεις σίγουρα. Στα βιβλιοπωλεία ο κόσμος ζητάει κάτι πιο ποιοτικό. Όσα μαγαζιά έβαλαν τσάντες πιστεύω πως θα δουλέψουν, αλλά γενικά υπάρχει ζήτημα στο κομμάτι αυτό, είναι επιφυλακτικοί και ενδέχεται να έχουν προμηθευτεί τσάντες από το διαδίκτυο, το οποίο είναι πλέον πραγματικότητα. Επιχειρούμε σαν τοπικές επιχειρήσεις να διατηρήσουμε την ποιότητα, την πελατεία μας και να την αυξήσουμε, γιατί το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι γεγονός και πρέπει να προσαρμοστούμε, είτε προσχωρώντας και εμείς στο ηλεκτρονικό εμπόριο, είτε με άλλους τρόπους».

Η Δώρα Ιωάννου

Η Δώρα Ιωάννου δήλωσε: «οι γονείς ήδη ξεκίνησαν να έρχονται για τα σχολικά είδη κυρίως των παιδιών του δημοτικού. Οι λίστες για τα παιδιά του δημοτικού είναι από 20 ευρώ έως 35 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία έχουν μείνει από πέρυσι λόγω της τηλεκπαίδευσης. Οι μαθητές των Γυμνασίων δεν έχουν βγει ακόμη για να προμηθευτούν ότι χρειάζονται για το σχολείο, διότι τα προμηθεύονται σταδιακά, όπως και οι μαθητές των Λυκείων. Το διαδίκτυο φαντάζομαι πως έχει πάρει μερίδιο της αγοράς, όπως και σε κάθε κλάδο. Βλέπουν τις τσάντες στα βιβλιοπωλεία και τις ψωνίζουν μέσω διαδικτύου και αυτό είναι μεγάλο ζήτημα, αλλά στηρίζεται η τοπική αγορά από τους γονείς».

Η Ματίνα Δάμπλια

Η Ματίνα Δάμπλια είπε: «έχουν ξεκινήσει να έρχονται γονείς και μαθητές για την προμήθεια προϊόντων της σχολικής τους λίστας, μάλιστα υπάρχουν και αρκετοί που ξεκινούν τη διαδικασία προμήθειας προϊόντων για το σχολείο από τον Αύγουστο. Πιστεύω πως έχουν μείνει πράγματα στους μαθητές από την προηγούμενη χρονιά, αλλά υπάρχει η αίσθηση πως οι γονείς προσπαθούν να προμηθευτούν νέα αναλώσιμα, ώστε τα παιδιά τους να ξεκινήσουν στο σχολείο με νέα και καθαρά πράγματα, για να δώσουν και θετική αύρα. Οι τιμές για τις λίστες κυμαίνονται ανάλογα με τις απατήσεις των εκπαιδευτικών και την τάξη που είναι ο εκάστοτε μαθητής, συνεπώς ανάλογα την ηλικία του μαθητή μπορεί να μιλάμε για λίστα των 15 ευρώ και για λίστα των 100 ευρώ. Το ηλεκτρονικό εμπόριο σίγουρα έχει πάρει μερίδιο από όλους τους κλάδους της αγοράς, όπως και από τον δικό μας, αλλά από κει και πέρα είναι βέβαιο πως οι γονείς στηρίζουν την τοπική αγορά και παράλληλα εμείς επιχειρούμε να συμβαδίσουμε και να εξυπηρετήσουμε γρηγορότερα απ’ ότι το ιντερνέτ, χωρίς κάποιο κόστος προς τον πελάτη και να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με το διαδίκτυο και γι αυτό έχουμε αυξήσει τις παραγγελίες πελατών για σχολικά είδη».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 29 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 2.422 σε όλη την χώρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ