ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΜαύρα μαντάτα προμηνύονται για τους δήμους

Μαύρα μαντάτα προμηνύονται για τους δήμους

Μαύρα μαντάτα προμηνύονται για τους δήμους

Άτοκο δανεισμό προβλέπει για τους δήμους η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης μπροστά στον κίνδυνο να ξεμείνει η Αυτοδιοίκηση από έσοδα λόγω απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης-αποχέτευσης.Ακόμη βέβαια δεν ξέρει κανείς σε τι μέγεθος θα ανέλθει αυτή η απώλεια εσόδων για τους δήμους, όμως τα μαντάτα προμηνύονται μαύρα.

Η νέα ΠΝΠ, λοιπόν, προβλέπει ότι οι δήμοι μπορούν «να επιχορηγούνται εκτάκτως από τους ΚΑΠ έναντι δικαιούμενων επιχορηγήσεων, κατά το μέρος που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες για την αναμόρφωση πιστώσεις. Η εν λόγω επιχορήγηση παρακρατείται σε 18 ισόποσες δόσεις από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ». Μάλιστα, οι αποφάσεις των δήμων για αυτή την προκαταβολή και τον δανεισμό από μελλοντικά έσοδα δεν θα υπόκεινται καν στον έλεγχο νομιμότητας που ισχύει υπό κανονικές συνθήκες.

Με άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου, προβλέπεται αντίστοιχη διαδικασία για τα έξοδα λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) οι οποίες πάλι στηρίζονται στους λογαριασμούς που πληρώνουν οι δημότες. Η αδυναμία κάλυψης των εξόδων για καθαριότητα και άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες δεν οφείλεται μόνο στους λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι αλλά και στα πρόσθετα κόστη που αναλαμβάνουν οι δήμοι προσλαμβάνοντας προσωπικό και κάνοντας έκτακτες εργασίες (π.χ. απολυμάνσεις) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μέτρα αυτά από την πλευρά της κυβέρνησης έρχονται με περισσότερο «πυροσβεστικό» χαρακτήρα έτσι ώστε να λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες. Από εκεί και ύστερα όταν η κατάσταση ποσοτικοποιηθεί η κυβέρνηση θα κινηθεί αναλόγως του προβλήματος και των δυνατοτήτων…

Εφημερίδα Συνείδηση

Μαύρα μαντάτα προμηνύονται για τους δήμους

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr