ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠεριβαλλονΜατωμένο φεγγάρι: Τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου η ολική έκλειψη σελήνης – Πώς μπορείτε να τη δείτε Live

Ματωμένο φεγγάρι: Τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου η ολική έκλειψη σελήνης – Πώς μπορείτε να τη δείτε Live

Ματωμένο φεγγάρι: Τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου η ολική έκλειψη σελήνης  – Πώς μπορείτε να τη δείτε Live

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου αναμένεται να σημειωθεί ολική έκλειψη της Σελήνης, η οποία είναι γνωστή και ως «ματωμένο φεγγάρι». Η σελήνη θα περάσει στη σκιά της Γης, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να είναι ορατό στον ουρανό ένα κοκκινωπό φεγγάρι.

Η ολική έκλειψη της Σελήνης θα είναι ορατή από περιοχές της Αμερικής, της Ανταρκτικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και του ανατολικού Ειρηνικού. Επίσης, θα σημειωθεί και μια δακτυλιοειδής έκλειψη η οποία θα είναι ορατή από τη Νέα Ζηλανδία, την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η NASA θα ξεκινήσει live εκπομπή στις 04:32 (16/5) και θα περιλαμβάνει συζητήσεις για τις εκλείψεις, την επιστήμη της σελήνης και το πρόγραμμα Artemis της υπηρεσίας για την προσελήνωση στο φεγγάρι.

 

Η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις του 2022

Το «ματωμένο φεγγάρι» θα κορυφωθεί στις 16 Μαΐου στις 07:30 ώρα Ελλάδος. Αυτή θα είναι η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις του 2022. Η επόμενη θα σημειωθεί στις 8 Νοεμβρίου 2022 και θα είναι εν μέρει ορατή από την Ασία, την Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική, τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, την Αρκτική και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής.

Σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, η οποία απαιτεί πιστοποιημένα γυαλιά, η έκλειψη της σελήνης είναι ένα ασφαλές γεγονός. Επίσης, σε αντίθεση με μια ηλιακή έκλειψη, η φάση ολικότητας διαρκεί πολύ περισσότερο από λίγα μόνο λεπτά.

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν το φεγγάρι περνά ακριβώς πίσω από τη Γη στη σκιά της. Δεδομένου ότι η Γη και η Σελήνη έχουν ελαφρώς κεκλιμένες τροχιές μεταξύ τους, αυτό συμβαίνει γενικά μερικές φορές το χρόνο, όταν οι κλίσεις της τροχιάς ευθυγραμμίζονται. Ανάλογα με τον τρόπο που συμβαίνει αυτό, σημειώνεται μερική, ολική ή δακτυλιοειδής έκλειψη.

Κατά τη δακτυλιοειδή έκλειψη ο κώνος της σκιάς της σελήνης δεν ακουμπάει στην επιφάνεια της Γης. Αυτό το είδος έκλειψης είναι μερικές φορές δύσκολο να το δούμε, καθώς το φεγγάρι θα γίνει μόνο ελαφρώς πιο σκούρο. Μετά από μια δακτυλιοειδή έκλειψη στις 25 Μαρτίου 2024 και μια μερική έκλειψη στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, η επόμενη ολική έκλειψη θα συμβεί στις 14 Μαρτίου 2025. Η ολική φάση θα είναι ορατή από τμήματα της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας, της Αυστραλίας και του Ινδικού Ωκεανού, ενώ η μερική φάση θα είναι ορατή από τμήματα της Αφρικής, της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το 2023 θα έχουμε δύο σεληνιακές εκλείψεις. Η πρώτη θα σημειωθεί στις 5 με 6 Μαΐου 2023 και θα είναι εν μέρει ορατή από τη νότια και ανατολική Ευρώπη, την Ανταρκτική, το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, την Αυστραλία, την Αφρική καθώς και τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Ατλαντικό ωκεανό. Στις 28 έως 29 Οκτωβρίου θα σημειωθεί μια μερική έκλειψη, εν μέρει ορατή από την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, τη βόρεια και ανατολική Νότια Αμερική, την Αρκτική, την Ανταρκτική και τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό.

Πηγή: athensvoice.gr

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση μιας ώρας στη διαδικασία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ