Μαθητές της Δυτικής Ελλάδας γέμισαν το Επιστημονικό Πάρκο για τις ανάγκες του Erasmus+ CHOICE

H Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία τέσσερις επισκέψεις πεδίου (στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

photo 13

H Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία τέσσερις επισκέψεις πεδίου (field visits) στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (https://psp.org.gr), θερμοκοιτίδα καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας, στις 10 και 11 Μαΐου 2022 για μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο Erasmus+ KA3 της ΠΔΕΔΕ με τίτλο «CHOICE».

Στόχος του CHOICE είναι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των νέων (ιδίως κοριτσιών) για σπουδές STEM και σταδιοδρομία STEM, συμβάλλοντας και στη μείωση των αναντιστοιχιών μεταξύ δεξιοτήτων που καλλιεργούνται στο σχολείο και στις δεξιοτήτων που απαιτούνται σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αγορά εργασίας. Τις επισκέψεις πεδίου σχεδίασαν, οργάνωσαν και συντόνισαν η Προωθήτρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ορισμένη από το ΥΠΑΙΘ για τις σχολικές μονάδες και δομές της ΠΔΕΔΕ κ. Έλενα Σαρλή , Project Manager-Υπεύθυνη του έργου CHOICE και η Επιστημονικά υπεύθυνη του έργου CHOICE κ. Αθανασία Μπαλωμένου, ΣΕΕ ΠΕ03, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και CEO του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών καθηγητή κ. Βασίλειο Λουκόπουλο, και την κ. Βίκυ Τομαρά, Development Director του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Τη διοργάνωση υποστήριξε εκ μέρους της ΠΔΕΔΕ η κ. Έλενα Δαββέτα.

 

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις επισκέψεις πεδίου αποτελούν αφενός μέλη των Δημιουργικών ομάδων εργασίας (CLT) για την ανάπτυξη καινοτόμων ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων (OERs) που υιοθετούν την STE(A)M προσέγγιση στην εκπαίδευση, είτε στην πιλοτική εφαρμογή των OERs, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσω συνεργατικών πρακτικών και με την υποστήριξη εκπροσώπων επιχειρήσεων / πανεπιστημίων και αφετέρου μέλη της ομάδας πιλοτικής εφαρμογής των παραγόμενων εκπαιδευτικών πόρων.

Συνολικά συμμετείχαν στις εν λόγω 4 επισκέψεις πεδίου 178 μαθητές και 16 εκπαιδευτικοί από τα ακόλουθα σχολεία: 3ο ΕΠΑΛ Πατρών για τα OER3 & OER4 (με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κ.κ. Σπυριδούλα Σουλιώτη, εκπαιδευτικός ΠΕ03, μέλος της CLT του ΠΓΠΠ, κ. Παναγιώτα Μπούση ΠΕ03 και κ. Σοφία Μπερδέ ΠΕ81,ΠΕ04.02), το Γυμνάσιο Γαστούνης για τα OER1 & OER5 (με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Γεώργιο Κουσινιώρη, ΠΕ03, την Όλγα Γιάντσιου, ΠΕ11 και τον Βασίλειο Κουρνέτα ΠΕ18.02), το Γυμνάσιο Λάλα για το OER2 (με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Θεόφιλο Γεωργάκη, ΠΕ86, την Αναστασία Τσερεγκούνη, ΠΕ11 και τον Ιωάννη Δεληγιάννη, ΠΕ02), το Γυμνάσιο Ανδραβίδας για το OER3 (με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Γεώργιο Καρουσιώτη ΠΕ86, Διονύσιο Λαμπρόπουλο, ΠΕ02 και Χριστίνα Καποτά ΠΕ01), το ΓΕΛ Δάφνης Καλαβρύτων για το OER3 (με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Θεόδωρο Κούβελα, ΠΕ86, την Αθανασία Σαράντη ΠΕ4.01 και τον Δημήτριο Σταυρίδη ΠΕ03), το ΓΕΛ Αμαλιάδας για το OER1 (με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κ.κ. Βασιλική Δεδότση, ΠΕ03 και Ρεβέκα-Αικατερίνη Κλάδη, ΠΕ02) ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων πεδίου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους είχαν την ευκαιρία:

1. Να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο του Eπιστημονικού Πάρκου Πατρών καθηγητή κ. Λουκόπουλου για τη σύνθεση, τη λειτουργία, τη φιλοσοφία και την αποστολή του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (καινοτομία-έρευνα-επιχειρηματικότητα & κοινωνική προσφορά),

2.Να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις (με παραδείγματα) των ειδικών επιστημόνων – συνεργατών του πάρκου:
• κ. Βίκυ Τομαρά, Development Director ΕΠΠ
• καθηγητή κ. Βασιλείου Λουκόπουλου, προέδρου και CEO του ΕΠΠ
• κ. Χρήστου Πανίτσα, υπεύθυνου επικοινωνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας & Διπλώματα ευρεσιτεχνίας)
• καθηγητή κ. Ιωάννη Ματσούκα, επιστημονικού υπεύθυνου της NEWDRUG
• καθηγητή κ. Ευάγγελου Γ. Παπαδάκη, επιστημονικού υπεύθυνου της AEIPLOUS
• κ. Άγγελου Αναστασόπουλου, Managing Director της LOEDIGE
• κ. Παναγιώτη- Νεκτάριου Παππά, Mech. Engineer της ADRINE
• κ. Γιάννη Κατσαγούνου,Process Engineer της BRITE

3.Να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν από Ειδικούς Επιστήμονες στις ακόλουθες εταιρείες και εργαστήρια του Επιστημονικού πάρκου Πατρών (που σχετίζονται με τις 5 μακρο-περιοχές τον OERs του CHOICE) την ώρα εργασίας τους, να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργία τους και τα επιτεύγματά τους :
• AEIPLUS
• NEWDRUG
• LOEDIGE
• ADRINE
• BRITE

Οι εισηγητές/-τριες μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανέπτυξαν σε αυτούς τη δραστηριότητα των εργαστηρίων και εταιρειών τους και απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι επιστήμονες παρότρυναν τους μαθητές να τολμούν και να διεκδικούν τα όνειρά τους.
Οι επισκέψεις πεδίου συνεχίζονται με τους μαθητές του Πειραματικού γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Καθηγήτρια κ. Ζωή Λυγερού που συνεργάστηκε ως role model για τη δημιουργία ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων OER3 & OER4.

Οι μαθητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη μοναδική εμπειρία που έζησαν σε ένα χώρο κόσμημα για την Δυτική Ελλάδα και οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει αυτή η εμπειρία στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών - μελλοντικών ερευνητών επιστημόνων και επιχειρηματιών. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τους πολλαπλούς τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες που απέκτησαν μέσω του CHOICE στη σημερινή αλλά και μελλοντική αγορά εργασίας, μαθαίνοντας για επαγγέλματα που ανήκουν στο πεδίο STEM, που ούτε φαντάζονταν ότι υπήρχαν, ενώ οι εκπρόσωποι του Επιστημονικού Πάρκου υπογράμμισαν πως η όλη εμπειρία υποδοχής μαθητών σε κάποιες περιπτώσεις τόσο μικρής ηλικίας που φοιτούν στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ήταν μία απρόσμενα ευχάριστη και ελπιδοφόρα έκπληξη και για τους ίδιους, επισημαίνοντας πως η διασύνδεση της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας δύναται να καλλιεργείται ακόμη και από τις ηλικίες της σχολικής εκπαίδευσης ενώ και τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν από κοινού για επερχόμενες συνεργασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις επισκέψεις πεδίου με στόχο τη σύνδεση σχολείου, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο του CHOICE https://www.euchoice.eu/?lang=el,

Για αναλυτικές δράσεις μαθητών του CHOICE μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΠΔΕΔΕ: https://pdede.sch.gr/
και το Ιστολόγιο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας: https://blogs.sch.gr/pekesde/

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Λιλής Μαυροκεφάλου με τίτλο “Φωνές”