Μαθητές από το Αγρίνιο και τη Μυτιλήνη «συνομιλούν» με τον Κρητικό Νίκο Καζαντζάκη

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, το Αγρίνιο υποδέχθηκε μια από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές εκδηλώσεις του έτους, την επιστημονική ημερίδα «Καζαντζάκης. Ο Παγκόσμιος Κρητικός Συγγραφέα
Το Αγρίνιο υποδέχθηκε το Σάββατο (30/11/2024) μια από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές εκδηλώσεις για το 2024, την επιστημονική ημερίδα «Καζαντζάκης. Ο Παγκόσμιος Κρητικός Συγγραφέας».

Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου και τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, αποτέλεσε έναν εορτασμό της παγκόσμιας κληρονομιάς του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και μια γέφυρα επικοινωνίας και έμπνευσης ανάμεσα στους μαθητές του Αγρινίου και της Μυτιλήνης.


«Μια γριούλα πέρασε, στάθηκε, ανασήκωσε από το καλάθι που κρατούσε μερικά συκόφυλλα που το σκέπαζαν, διάλεξε και με φίλεψε δυο σύκα»

Με μεγάλη ενθουσιασμό, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου έλαβαν μέρος στο αφιέρωμα, παρουσιάζοντας ένα Θεατρικό Αναλόγιο με αποσπάσματα από το έργο «Μια Κυριακή στην Κνωσό», που ανθολογείται στο βιβλίο της Β' Γυμνασίου.

Η θεατρική παράσταση, που ήταν προϊόν της συνεργασίας των φιλόλογων Μαρία Ν. Αγγέλη, Μαρία Αγγελή, Αγγελική Δαλιάνη και Ελένης Κατσαντώνη, εντυπωσίασε το κοινό με την απόδοση των χαρακτήρων του έργου, όπως ο νεαρός Νίκος Καζαντζάκης και ο καθολικός ιερέας αβάς Μινιέ, που άσκησε μεγάλη επίδραση στο συγγραφέα.

Το Θεατρικό Αναλόγιο, το οποίο περιλάμβανε και τη δραματοποίηση σκηνών με τη γριούλα που αναδεικνύει την ιδέα της συναδέλφωσης των ανθρώπων και τον απλοϊκό φύλακα, έγινε αποδεκτό με θέρμη από το κοινό και πρόσφερε στους μαθητές μια αυθεντική γνωριμία με την κοσμοθεωρία του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι μαθητές ερμήνευσαν τους ρόλους τους με απόλυτο σεβασμό προς το έργο του συγγραφέα, αναδεικνύοντας την αξία του διαλόγου και της συνεργασίας σε έναν παγκόσμιο πολιτισμικό πλαίσιο.

Η εκδήλωση απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τη συμμετοχή των μαθητών του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, Δρ. Θεολογίας Αθανασίου Καλαμάτα, παρουσίασαν εξαιρετικές παρεμβάσεις πάνω στο έργο του Καζαντζάκη.

Οι ομιλίες τους εστίασαν στην Οδύσσεια του Καζαντζάκη και την έντονη συμβολική φόρτιση των έργων του.

Η Παναγιώτα Λαμπούση, από τη Β’ Λυκείου, μοιράστηκε σκέψεις για την «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη, αναφέροντας την έντονη σύνδεση του έργου με την ανθρώπινη ψυχή και την αναζήτηση της αναγέννησης.

Ο Χρήστος Λουκάς, επίσης μαθητής του Λυκείου Μυτιλήνης, μίλησε για την εμπειρία του στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης της Οδύσσειας, καταδεικνύοντας την προσωπική και σύγχρονη διάσταση του έργου, ενώ η Σπυριδούλα-Μαρίνα Στεφανέλλη, μοιράστηκε τις εντυπώσεις της από την ιδιαίτερη γλώσσα του Καζαντζάκη και την πνευματική του ανωτερότητα.

Αυτή η συνάντηση του εκπαιδευτικού κόσμου αποτέλεσε μια πραγματική γιορτή για την παιδεία και τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο των δημόσιων σχολείων στην καλλιέργεια της σκέψης και της κριτικής αντίληψης.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να συνδιαλλαγούν με τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, ο οποίος, αν και απομακρυσμένος από την εποχή τους, παρέμεινε κοντά τους μέσω της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας του.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, το Αγρίνιο υποδέχθηκε μια από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές εκδηλώσεις του έτους, την επιστημονική ημερίδα «Καζαντζάκης. Ο Παγκόσμιος Κρητικός Συγγραφέα

Η ημερίδα αυτή αποδείχθηκε μια σπουδαία εκπαιδευτική στιγμή για όλους τους συμμετέχοντες, ενισχύοντας τη σημασία της λογοτεχνίας και του πολιτισμού στη διαμόρφωση των νέων ανθρώπων.

Με τις συνεισφορές των μαθητών και τη βοήθεια των καθηγητών τους, η εκδήλωση αποτέλεσε ένα άριστο παράδειγμα του πώς η εκπαίδευση μπορεί να φέρει κοντά το παρελθόν και το παρόν, προάγοντας τις αξίες της διαρκούς μάθησης και του διαλόγου.

Επιμέλεια: Μαρία Ν. Αγγέλη – Μαρία Αγγελή

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

O 13χρονος μαθητής που διακρίθηκε στην Αστροφυσική

Ο Βίκτωρας Γιαννικόπουλος είναι ο 13χρονος μαθητής που κατάφερε να εντυπωσιάσει το κοινό και να γίνει viral στα social media για την εξαιρετική εργασία του για την Αστροφυσική

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;