ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑπό την Ματαράγκα στο Αγρίνιο για λεφτά λόγω… χαλασμένου ιμάντα – Γιορτές χωρίς ΑΤΜ

Από την Ματαράγκα στο Αγρίνιο για λεφτά λόγω… χαλασμένου ιμάντα – Γιορτές χωρίς ΑΤΜ

Από την Ματαράγκα στο Αγρίνιο για λεφτά λόγω… χαλασμένου ιμάντα – Γιορτές χωρίς ΑΤΜ

Πρόβλημα για όλη τη Μακρυνεία η βλάβη στο ΑΤΜ της Πειραιώς εν μέσω γιορτών. Από την Ματαράγκα στο Αγρίνιο για λεφτά λόγω… χαλασμένου ιμάντα

Ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε μέσα στις γιορτές για σημαντικό αριθμό δημοτών του Αγρινίου που μένουν στην Ματαράγκα και την ευρύτερη Μακρυνεία, καθώς αδυνατούν εδώ και μέρες να «σηκώσουν» χρήματα από τους λογαριασμούς της στην Τράπεζα Πειραιώς λόγω… χαλασμένου ΑΤΜ!

Το γεγονός επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιώργος Αγγελής κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα που ανέκυψε μέσα στις γιορτές κι ενώ ο κόσμος περίμενε και περιμένει συντάξεις, μισθούς κι επιδόματα όλων των ειδών, προκειμένου να προγραμματίσει το πώς θα κινηθεί αυτές τις μέρες. «Δεν είναι μια ή δύο μέρες, μιλάμε για ολόκληρη εβδομάδα, πριν από το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Και το κακό είναι πως η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι δεν ξέρει κανείς τι πρόκειται να γίνει. Όταν, δε, ρωτάμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς για τα λεφτά μας η απάντηση είναι να πάμε στο Αγρίνιο να εξυπηρετηθούμε, κάτι που για τους νεότερους ίσως να ισχύει καθώς πάμε για κάποια ψώνια ή υπηρεσίες, αλλά αυτό δεν ισχύει για κάποια γριούλα από την ευρύτερη περιοχή. Μιλάμε για ολόκληρη τη Μακρυνεία, δεν είναι η Ματαράγκα μόνο. Αν θέλει κάποιος ηλικιωμένος να βγάλει λεφτά πρέπει να πάρει ταξί ή να τον φέρει κάποιος μέσα στην πόλη κι αυτή δεν είναι υπηρεσία εξυπηρέτησης. Είναι μεγάλος ο πληθυσμός της περιοχής δεν ισχύει το επιχείρημα ότι μιλάμε για μερικά χωριά», τονίζει ο κ. Αγγελής.

Παρόλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει κάποια σαφής απάντηση για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη, αφού μετά από επικοινωνία της «Συνείδησης» με την τράπεζα έγινε γνωστό πως αναζητείται ανταλλακτικό από το εξωτερικό και δεν είναι σαφές πότε αυτό θα είναι διαθέσιμο. Συγκεκριμένα, άνθρωποι της χρηματαποστολής ενημέρωσαν τους τεχνικούς ότι είναι βλάβη σε έναν ιμάντα που δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στην Ελλάδα. Όμως αυτό δεν διορθώνει το γεγονός ότι η εποχή ήταν η πλέον ακατάλληλη για κάτι τέτοιο και οι ενέργειες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσες.

Να σημειωθεί ότι αυτό το συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια δυσλειτουργία που παρατηρείται και μέσα στο Αγρίνιο με την Πειραιώς, καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές ότι τις βραδινές ώρες είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς χρήματα στα ΑΤΜ της στην πόλη. Πρόκειται για ζήτημα εφοδιασμού  λόγω μεγάλου φόρτου; Δεν είναι γνωστό, αλλά έχει δημιουργήσει ζήτημα σε όσους θέλουν να εξυπηρετηθούν όπως είχαν συνηθίσει.

Πολιτική συρρίκνωσης;

Το τελευταίο διάστημα πάντως το Αγρίνιο είδε να συρρικνώνεται η τραπεζική λειτουργία συνολικά στην πόλη, αφού μέσα σε δύο χρόνια η Alpha Bank αλλά και η Εθνική Τράπεζα, απέμειναν με ένα υποκατάστημα για την εξυπηρέτηση του κοινού, με τελευταίο κρούσμα το κλείσιμο της Εθνικής στην πρώην Καρπενησίου και νυν Εθνικής Αντιστάσεως. Κι όλα αυτά ενώ οι τράπεζες σκέφτονται να αποσύρουν μηχανήματα αναλήψεως χρημάτων ακόμη κι έξω από τα σούπερ μάρκετ!

Πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μείωση του λειτουργικού τους κόστους που επιδιώκουν οι  τράπεζες και σκέφτονται να μειώσουν τα ΑΤΜ, τουλάχιστον σε σημεία όπου τα έξοδα συντήρησης είναι αυξημένα. Οι τράπεζες εξετάζουν να πουλήσουν τα λεγόμενα sell off μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που είναι τοποθετημένα -για παράδειγμα- έξω από σούπερ μάρκετ, ή σε πολυκαταστήματα και αλλού.

Με την ίδια λογική δεν αποκλείεται να «εξαφανιστούν» ΑΤΜ σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, αλλά όχι σε πολυσύχναστα ή εμπορικά σημεία και μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση. Μέρη όπως νοσοκομεία, απομακρυσμένα δημοτικά σημεία ή απομακρυσμένα νησιά, που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετούν τους πολίτες είναι στο… στόχαστρο.

Το συγκεκριμένο δίκτυο φαίνεται πως ζημιώνει τις τράπεζες λόγω του αυξημένου κόστους. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, την αρχή αναμενόταν να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, όμως σε ίδιες συζητήσεις φέρονται να βρίσκονται όλες οι τράπεζες.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

Νέος σεισμός στην Εύβοια – 3,7 Ρίχτερ αναστάτωσαν τους κατοίκους

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ