Μάστιγα η παραβατικότητα των ανηλίκων και στην Αιτωλοακαρνανία - Εφιαλτικές διαστάσεις

Περισσότεροι από 450 ανήλικοι έχουν κατηγορηθεί για σωρεία αδικημάτων εκ των οποίων 14 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Substance,Abuse,,Addiction,And,Bad,Habits,Concept,-,Close,Up

Η παραβατικότητα ανηλίκων και η βία αυξάνεται ραγδαία και σαρώνει σταδιακά όλες τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που συνόδευαν τον «μύθο» της.

Μετά την πανδημία και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η βία μεταξύ ανηλίκων εκτοξεύεται και τα «ταξικά άλματα» που κάνει είναι ολοένα και μεγαλύτερα.

Εξαπλώνεται με ένταση από τα πιο υποβαθμισμένα έως τα μεσοαστικά και τα «ευγενή» προάστια της Αττικής.

Σε συνδυασμό μάλιστα με άλλα κοινωνικά προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό, που έχει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Αθήνα, βλέπουμε και ακραία περιστατικά, όπως το πρόσφατο με ένα 19χρονο από τη Γεωργία που εισέβαλε σε γυμνάσιο στην Κυψέλη και χτύπησε με σφυρί 18χρονο μαθητή από τη Νιγηρία, ενώ μαχαίρωσε και το διευθυντή του σχολείου.

Και στην επαρχία ωστόσο ολοένα και περισσότερο παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, συμμετέχοντας σε συμμορίες και επιδίδονται σε ληστείες, κλοπές, ενώ πρωταγωνιστούν σε διαπληκτισμούς με πρόκληση σωματικών βλαβών.

Το πρόβλημα σε αριθμούς

Η αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας πλέον πιστοποιείται και από τους αριθμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας στην διάρκεια του 2023 και στο πρώτο δίμηνο του 2024 σχεδόν 1.200 ανήλικοι σε όλη τη Δυτική Ελλάδα κατηγορηθεί για διάφορες έκνομες ενέργειες.

Από αυτούς περίπου 450 ανήλικοι απασχόλησαν τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και των Διευθύνσεων Ακαρνανίας και Αιτωλίας. Μάλιστα ορισμένοι από τους ανήλικους έχουν εμπλακεί σε περισσότερες από μια υποθέσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομίας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της παραβατικότητας των ανηλίκων αφορά παιδιά Ρομά, πράγμα που δεν εκπλήσσει λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εν λόγω κοινωνικής ομάδας, ωστόσο φαίνεται ότι το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις λόγω της αύξησής του και στα υπόλοιπα παιδιά.

Η πλειονότητα των συλληφθέντων ανηλίκων ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία των 15-18 ετών, είναι δηλαδή παιδιά του Λυκείου, ωστόσο 85 ανήλικοι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 8 έως 14 ετών. Δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε είναι μαθητής Δημοτικού ή Γυμνασίου, πράγμα που είναι εξόχως ανησυχητικό για το γεγονός ότι η παραβατικότητα «βαθαίνει»…

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η παραβατικότητα δεν είναι ανδρική – αγορίστικη υπόθεση, αλλά καταγράφεται και από κορίτσια έστω και σε μικρό ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αιτωλοακαρνανία από το σύνολο των ανηλίκων, που εμφάνισαν τέτοια συμπεριφορά, 44 είναι τα κορίτσια.

Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας 341 ανήλικοι (321 αγόρια και 20 κορίτσια) κατηγορήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για διάφορες υποθέσεις.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι 14 ανήλικοι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, 12 για ληστείες, 12 για οπλοκατοχή και 11 για ναρκωτικά.

Η πλειονότητα των συλληφθέντων αφορούσε κλοπές, καθώς 106 εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, 84 κατηγορήθηκαν για παραβάσεις του ΚΟΚ, 23 για πρόκληση σωματικών βλαβών, 15 για ενδοοικογενειακή βία και 64 για διάφορα άλλα αδικήματα όπως απείθεια, απειλή, εξύβριση, διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Στην περιοχή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας το ίδιο διάστημα 141 ανήλικοι συνελήφθησαν για διάφορες υποθέσεις, με τις κλοπές να αφορούν 50 ανηλίκους, σε αδικήματα όπως η απείθεια, η εκβίαση, η παράνομη βία και η εξύβριση να εμπλέκονται 49 ανήλικοι, 14 να κατηγορούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών, ένας για ληστεία και 20 για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Έρχεται θεματικό πάρκο για την παραβατικότητα ανηλίκων

Μπροστά στις εκρηκτικές διαστάσεις του φαινομένου η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Δήμους της περιοχής θα λειτουργήσει ειδικό Θεματικό Πάρκο με τίτλο «Χτίζουμε τοίχο στη Νεανική Παραβατικότητα».

Τα εγκαίνια έγιναν χθες στην Πάτρα ενώ τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και τις 18 Απριλίου 2024, το θεματικό πάρκο θα βρεθεί και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δράση με χαρακτήρα ευαισθητοποίησης των μαθητών και πρόληψης του φαινομένου.
Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των βιωματικών διαδραστικών δραστηριοτήτων στους μαθητές και επίδειξη της λειτουργίας τους, στους επίσημους προσκεκλημένους.

• Δραστηριότητα 1η : Βιωματικό παιχνίδι: Συνομιλώντας με τον θύτη, θύμα, θεατή από Ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας

• Δραστηριότητα 2η : Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων– on line παιχνίδι (VR) εικονικής πραγματικότητας, με εισηγητές Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και

• Δραστηριότητα 3η : Νέοι και Παραβατικότητα, με εισηγητές Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος Υποστράτηγος Ανδρέας Τσαπικούνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, συνεργαζόμαστε με τους φορείς του τόπου μας, για να ορθώσουμε αναχώματα στο ανησυχητικό φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων και σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε αυτή η ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία, για την λειτουργία του θεματικού πάρκου «Χτίζουμε τοίχο στη Νεανική Παραβατικότητα», που εκτιμούμε ότι αποτελεί μια από τις πρώτες προσπάθειες σε πανελλαδικό επίπεδο για να επέμβουμε στην καρδιά του προβλήματος. Χαιρόμαστε ακόμη που έχουμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια τους Δήμους Πατρέων, Πύργου και Αγρινίου και το Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο. Ως προς το σχεδιασμό του θεματικού πάρκου επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε δράσεις, που να χαρακτηρίζονται από καινοτομία και τον έντονο βιωματικό τρόπο συμμετοχής των παιδιών σε αυτές».

Τέλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, τόνισε ότι «Το πρόβλημα της παραβατικότητας στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες είναι υπαρκτό και μας απασχολεί έντονα. Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με δράσεις που να έχουν ουσιαστικό και στοχευμένο χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε θεσμικά, ακόμη μια φορά, με την Ελληνική Αστυνομία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την επιτυχή υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης».

Ο κύκλος των δράσεων του Θεματικού Πάρκου στην Αιτωλοακαρνανία θα πραγματοποιηθεί:
• Αγρίνιο
08, 09, 10 Απριλίου 2024
π. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ (Πλατεία Δημάδη)

• Μεσολόγγι
12 Απριλίου 2024
ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

• Ναύπακτος
18 Απριλίου
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ “ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟ” ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα «Συνείδηση»

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Χτίζουμε τοίχο στην παραβατικότητα ανηλίκων» το θεματικό πάρκο που εγκαινιάστηκε στην Πάτρα (εικόνες)

Στην Αιτωλοακαρνανία θα λειτουργήσει σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο