Μαρτυρία από τη πλημμυρισμένη Θεσσαλία: «Πεινάνε και διψάνε, δεν έχουν γάλα για τα παιδιά» (εικόνες)
Με δική τους δαπάνη τέσσερα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Ο.Ε.Δ) Μεσολογγίου έσπευσαν από την προηγούμενη Τετάρτη στη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα στον Παλαμά και την ευρύτερη περιοχή, για να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων της περιοχής.
Μαρτυρία από τη πλημμυρισμένη Θεσσαλία: «Πεινάνε και διψάνε, δεν έχουν γάλα για τα παιδιά». Εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Μεσολογγίου από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πλημμυροπαθών όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση".
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Με δική τους δαπάνη τέσσερα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Ο.Ε.Δ) Μεσολογγίου έσπευσαν από την προηγούμενη Τετάρτη στη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα στον Παλαμά και την ευρύτερη περιοχή, για να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων της περιοχής.
Η θλίψη, ο πόνος, η απογοήτευση κυριαρχεί σε όλο τον κάμπο της Θεσσαλίας. Μικρά παιδιά δεν έχουν να πιούν γάλα και άτομα κάθε ηλικίας πεινάνε και διψάνε.
Χωρίς καμία οικονομική στήριξη ξεκίνησαν οι εθελοντές από το Μεσολόγγι και έχοντας να αντιμετωπίσουν «βουνό» από δυσκολίες και αντιξοότητες καθημερινά δίνουν μάχη για να διασώσουν ζωές και περιουσίες, τρώγοντας επί 6 ημέρες μόνο κρουασάν.
Τα τέσσερα μέλη της Ε.Ο.Ε.Δ. με επικεφαλής τον Διονύση Τσιρόγλου υπερβαίνουν κάθε στιγμή τον εαυτό τους και παράλληλα διαπιστώνουν καθημερινά σε όλο τον θεσσαλικό ότι ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων.
Οι διψασμένοι και νηστικοί κάτοικοι του Παλαμά, του Βλοχού και της Μεταμόρφωσης, περιοχές όπου έδρασαν τα μέλη της Ε.Ο.Ε.Δ., έχουν να αντιμετωπίσουν «Γολγοθά» μπροστά τους, γιατί οι δύσκολες ημέρες δεν θα σταματήσουν όταν πέσει τελείως η στάθμη του νερού και αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα. Παράλληλα οι ασθένειες ήδη άρχισαν να εμφανίζονται στην περιοχή!
Ο επικεφαλής της Ε.Ο.Ε.Δ. Διονύσης Τσιρόγλου τονίζοντας πως οι λέξεις είναι φτωχές μπροστά στην πραγματικότητα και μιλώντας στη «Σ» δήλωσε:
«Σκοπό μας ήταν να προσεγγίσουμε την κωμόπολη του Παλαμά. Από την στιγμή που ξεκινήσαμε να ενεργούμε επικεντρωθήκαμε στον απεγκλωβισμό των συνανθρώπων μας που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια τους χωρίς, νερό, ρεύμα, τροφή και πολλοί χωρίς φάρμακα. Δεν είχαν καμία διέξοδο διαφυγής επί μέρες και οι περισσότεροι ακόμη δεν έχουν. Με τη βοήθεια μπουλντόζας απεγκλωβίζαμε συνεχώς συνανθρώπους μας κάθε ηλικίας, το δύσκολο ήταν με τους ηλικιωμένους και γι’ αυτό η θλίψη μας είναι μεγάλη. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά μπροστά στην πραγματικότητα. Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη, πολύ στενάχωρη. Η εικόνα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Επί 6 ημέρες συνεχώς αντλούσαμε νερό από σπίτια και βγάζαμε κόσμο όπου είχε εγκλωβιστεί. Τουλάχιστον 50 με 70 άτομα απεγκλωβίσαμε, ενώ συνεχώς αντλούμε νερά από σπίτια, υπόγεια. Συνεχώς μεταφέραμε νερό, φάρμακα και κάτι να φάνε. Ο κόσμος πέρα από το ότι δεν είχε ρεύμα, πεινάει πραγματικά και διψάει. Δεν έχουν γάλα για τα μικρά παιδιά. Είναι έτσι η κατάσταση που πολλές φορές αγοράσαμε νερό και φαγητό και φάρμακα μόνοι μας για να τα δώσουμε, όπου υπήρχε ανάγκη. Πηγαίναμε να απεγκλωβίσουμε κόσμο και μας ζητούσε νερό, φαγητό και γάλα για τα μικρά παιδιά. Θλίψη, πόνος, στεναχώρια παντού και δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε. Όταν η στάθμη του νερού θα πέσει τελείως και αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα, τότε θα είναι δυσκολότερα. Τα χωριά δεν φαίνονται. Διακρίνονται κάποιες σκεπές ελάχιστα στην κορυφή τους. Στα χωριά Μεταμόρφωση και Βλοχός το νερό είναι στα 4 μέτρα. Η εικόνα διαφέρει πολύ από την πραγματικότητα επαναλαμβάνω. Ξεκίνησαν και οι αρρώστιες στον Παλαμά. Τα πρώτα σημάδια γαστρεντερίτιδας ήδη παρουσιάστηκαν. Τα νεκρά ζώα επιπλέουν παντού, η δυσοσμία τους είναι πολύ έντονη. Η πραγματική διάσταση της ζημιάς και οι προεκτάσεις που θα έχει δεν έχουν φανεί δυστυχώς. Δεχθήκαμε βοήθεια μόνο από την Δήμαρχο Σοφάδων, όλα τα υπόλοιπα γίνονται από την αυτοθυσία όλων όσων μπορούν.
Ξεκινήσαμε παράλληλα στο Μεσολόγγι την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Συγκεντρώνουμε τρόφιμα, φάρμακα, κλινοσκεπάσματα στα γραφεία μας στο παλιό Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Καθημερινά είναι άτομα εκεί μεταξύ 11.00 και 14.00 και 18.00 με 21.00 για να τα παραλαμβάνουν και να τα τακτοποιούν.
Ό,τι συγκεντρώσουμε θα τα φέρουμε στον Παλαμά και θα τα διανείμουμε εμείς οι ίδιοι πόρτα – πόρτα, διότι γνωρίζουμε πραγματικά ποιοι έχουν τεράστια ανάγκη και χρειάζεται να τους δώσουμε προτεραιότητα».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"