ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΔυτικη ΕλλαδαΜάριος Τσάκας: Έργο που «δεν έχει επιστροφή» το Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα

Μάριος Τσάκας: Έργο που «δεν έχει επιστροφή» το Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα

Μάριος Τσάκας: Έργο που «δεν έχει επιστροφή» το Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα
  • Ο CEO της ΔΕΔΑ μίλησε στο «Δυτικά Fm» για τη δημοπράτηση του έργου και τα πρωτοποριακά του στοιχεία
  • Μέχρι το τέλος του 2021 ο ανάδοχος
  • Ποιες είναι οι προοπτικές επέκτασης και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας

Έργο που «δεν έχει επιστροφή» χαρακτήρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδας μιλώντας στο «Δυτικά FM 92,8» με αφορμή τη δημοπράτησή του.

Ο CEO της ΔΕΔΑ εμφανίστηκε ικανοποιημένος, που ολοκληρώθηκε η ωρίμανση του project που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου από το φθηνό και φιλικό στο περιβάλλον φυσικό αέριο. Σημειώνεται ότι έχουν περάσει περίπου πέντε χρόνια από τότε που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΕ ξεκίνησαν να διεκδικούν το έργο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη στο «Δυτικά FM 92,8» ο Μ. Τσάκας  ανέφερε πως «το έργο έχει πάρει πλέον μια ροή που δεν μπορεί να αναστραφεί» καθώς όπως εξήγησε στις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν υποβληθεί οι προσφορές των ενδιαφερομένων για το διαγωνισμό της ΔΕΔΑ και εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα υπάρχει ανάδοχος και θα ξεκινήσουν άμεσα οι προπαρασκευαστικές εργασίες.

«Θα πάμε βήμα και προσεκτικά, γιατί θα πρέπει να γίνουν όλα σωστά, καθώς το έργο έχει αρκετές ιδιαιτερότητες αλλά με δεδομένο ότι η λήξη της πρώτης φάσης του έργου είναι οριοθετημένη στο τέλος του 2023, δεν έχουμε περιθώρια για αργοπορίες, πρέπει όλα να γίνουν αρκετά γρήγορα, αλλά και πολύ συγκροτημένα, γιατί είναι ένα πρωτοποριακό έργο» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Τσάκας και εξήγησε ότι «η Δυτική Ελλάδα θα γίνει η πρώτη στην Ελλάδα, αλλά και μια από τις λίγες περιοχές στην Ευρώπη, που θα τροφοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου με LNG».

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ αναφέρθηκε διεξοδικά στο γεγονός ότι η ΔΕΔΑ για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα έχει συνεργαστεί με ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι τεχνικοί μας σύμβουλοι για αυτό το project είναι πολύ γνωστές εταιρείες που έχουν αναλάβει μεγάλα project στην Ιταλία και την Ισπανία, που είναι πρωτοπόρες σε αυτό τον τομέα και έτσι νιώθουμε και εμείς πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, γιατί έχουμε δίπλα μας τους καλύτερους» υπογράμμισε ο Μ. Τσάκας.

Ερωτηθείς σχετικά ο CEO της ΔΕΔΑ αναφέρθηκε και στις προοπτικές για τη μελλοντική έλευση του φυσικού αερίου και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Εκτίμησε αρχικά ότι η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, που στην παρούσα συγκυρία κινούνται σε ιστορικά υψηλά, δεν μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την εξέλιξη μελλοντικών project.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το φυσικό αέριο εκτός από φιλικό προς το περιβάλλον παραμένει φθηνότερο από το πετρέλαιο. «Με την ίδια ακριβώς διαδικασία θα μπορούσε το φυσικό αέριο, εφ’όσον υπάρχει ικανός αριθμός ενδιαφερόμενων βιομηχανικών και οικιακών καταναλωτών να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις π.χ. το Μεσολόγγι.

Για την Πάτρα υπάρχει η προοπτική της επέκτασης των αγωγών φυσικού αερίου, που είναι ένα έργο που θα σχεδιαστεί στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, κάτι που όμως δεν επηρεάζει το δικό μας έργο, απλώς θα αντικαταστήσουμε το LNG με το αέριο από τον αγωγό» είπε ο Μάριος Τσάκας και πρόσθεσε εφ’ όσον αποκτηθεί και η εμπειρία της πρώτη φάσης του έργου η μελλοντική επέκταση σε άλλες πόλεις θα μπορεί να γίνει πιο γρήγορα.

Οι λεπτομέρειες του project

Το έργο αποσκοπεί στην διείσδυση του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέπεται η κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208χλμ. και 1 σταθμός Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) για την τροφοδότηση της πόλης της Πάτρας.

Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί με υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, το οποίο θα παραλαμβάνεται από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Ρεβυθούσας και θα μεταφέρεται με φορτηγά σε δεξαμενές που θα εγκατασταθούν στις παρυφές των πόλεων.

Στην συνέχεια θα κατασκευαστεί από την ΔΕΔΑ το δίκτυο Μέσης Πίεσης για την πόλη της Πάτρας το οποίο θα μεταφέρει το Φυσικό Αέριο από την περιοχή της ΒΙΠΕ που εγκατασταθούν οι δεξαμενές στην πόλη. Στις πόλεις του Αγρινίου και του Πύργου, η τροφοδότηση των δικτύων του αστικού ιστού θα γίνεται απευθείας από την έξοδο των δεξαμενών. Σε όλες τις περιπτώσεις μεταξύ των δεξαμενών και των δικτύων θα παρεμβάλλονται οι μονάδες αεριοποίησης οι οποίες θα μετατρέπουν το Φυσικό Αέριο από την υγρή μορφή που είναι αποθηκευμένο σε αέρια μορφή.

Στις πόλεις αυτές θα αναπτυχθούν δένδρα δικτύων Φυσικού Αερίου με σκοπό να καλυφθεί μέρος του αστικού ιστού της κάθε πόλης. Για την προτεραιοποίηση στην κατασκευή των δένδρων θα ληφθούν υπόψη οι δυνητικές καταναλώσεις που περιλαμβάνονται σε κάθε δένδρο και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των καταναλωτών όλων των κατηγοριών για την σύνδεση των εγκαταστάσεων τους στο δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου.

Στόχος είναι με την εξέλιξη κατασκευής των δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου να συνδέονται ταυτόχρονα καταναλωτές, δίνοντας έμφαση στην σύνδεση των Δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομείων και μονάδων υγείας, σχολείων και λοιπών εγκαταστάσεων.

Για την παραλαβή των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από τους δυνητικούς καταναλωτές, η ΔΕΔΑ θα αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων σε κάθε πόλη το οποίο θα λαμβάνει τις αιτήσεις ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές και θα τις προωθεί στην εταιρεία προκειμένου να αξιολογηθούν και να ενημερωθούν οι καταναλωτές για την σύνδεση τους με τα δίκτυα Φυσικού Αερίου.

Με βάση τις αιτήσεις ενδιαφέροντος οι οποίες θα προηγούνται χρονικά, θα προγραμματίζεται η κατασκευή των απαραίτητων κλάδων δικτύου Φυσικού Αερίου και ταυτόχρονα θα κατασκευάζονται οι συνδέσεις των καταναλωτών που έχουν υπογράψει αίτηση σύνδεσης. Σε περιπτώσεις που κάποιος καταναλωτής υπογράψει αίτηση σύνδεσης μετά την κατασκευή του κλάδου διανομής, η κατασκευή της σύνδεσης τους θα αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2023.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορωνοϊός – Χάρτης ECDC: Στο “βαθύ κόκκινο” η Αιτωλοακαρνανία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ