ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμος“MARIO VITTI ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ” – Επιστημονική Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη

“MARIO VITTI ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ” – Επιστημονική Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη

“MARIO VITTI ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ” – Επιστημονική Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου νεοελληνιστή Mario Vitti (1926 – 2023), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον θάνατό του, συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza.

Η Επιστημονική Ημερίδα «MARIO VITTI ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ», που τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Kατερίνας Σακελλαροπούλου, θα λάβει χώρα το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024,  στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Στις εργασίες θα συμμετάσχουν δεκαπέντε εξειδικευμένοι μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, από την Ελλάδα και την Ιταλία, με σκοπό να φωτίσουν, υπό το πρίσμα μιας σημερινής κριτικής αποτίμησης, κύριες πλευρές του έργου τού Vitti, αλλά και να αναδείξουν τον κομβικό του ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής μας εικόνας για την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η Ημερίδα είναι διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες:

-η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις καίριες επιμέρους συμβολές του στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα,

-η δεύτερη ενότητα φιλοδοξεί να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του ιστοριογραφικού σχεδίου, τις προϋποθέσεις της ιστοριογραφικής του μεθόδου και τη σημασία της παρέμβασής του, με επικέντρωση στις διαδοχικές εκδοχές της Ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας, σε σχέση με τις αντίστοιχες προτάσεις του Κ. Θ. Δημαρά και του Λίνου Πολίτη, και

-η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη σε άλλες, παράλληλες και ίσως συμπληρωματικές δραστηριότητές του.

Τέλος, μια συζήτηση με θέμα «Ο Mario Vitti και οι νεοελληνικές σπουδές στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα: μια αποτίμηση» επιχειρεί να αναγνώσει συνολικά την προσφορά του στην εξέλιξη των νεοελληνικών σπουδών (στο επίπεδο της κριτικής, της ερμηνείας και της σύνθεσης).

Δείτε το Πρόγραμμα της Ημερίδας ΕΔΩ

Πηγή: ertnews.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ