ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΗ Μαρία Σπυράκη στο “Δυτικά 92,8”: Το ζήτημα δεν είναι να καταστρέψεις οικονομικά την Τουρκία, αλλά να την οδηγήσεις να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Η Μαρία Σπυράκη στο “Δυτικά 92,8”: Το ζήτημα δεν είναι να καταστρέψεις οικονομικά την Τουρκία, αλλά να την οδηγήσεις να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Η Μαρία Σπυράκη στο “Δυτικά 92,8”: Το ζήτημα δεν είναι να καταστρέψεις οικονομικά την Τουρκία, αλλά να την οδηγήσεις να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ μίλησε στο «Δυτικά Fm» για την ελληνοτουρκική κρίση

Την κίνηση αποκλιμάκωσης της Τουρκίας, με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας σχολίασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο «Δυτικά 92,8» και στην εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές» με το Δημήτρη Παπαδάκη.

«Η Τουρκία εμφανίζεται ως αναθεωρητική δύναμη, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Διεθνές Δίκαιο και επιχειρεί να πουλήσει τσαμπουκά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν της πέρασε όμως και τώρα λέει ότι επισκευάζει το καράβι. Μπορεί να του πάρει λίγο χρόνο για τις επισκευές…» είπε με νόημα η Μαρία Σπυράκη εκτιμώντας ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι πραγματικά μια κίνηση αποκλιμάκωσης και πως οι αναφορές περί επισκευών και συντήρησης γίνονται για να δικαιολογηθούν οι κινήσεις αυτές στο τουρκικό ακροατήριο.

«Η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα και στην Κύπρο»

Με αφορμή το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Τουρκίας η Μαρίας Σπυράκη τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να καταλάβει η Τουρκία είναι ότι η Ευρώπη είναι απολύτως αλληλέγγυα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη, με όλες της τις διαφωνίες, με όλα τα διαφορετικά συμφέροντα, μόνο το γεγονός ότι συζήτησε στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών πιθανό κατάλογο κυρώσεων, οδήγησε την Τουρκία στην αποκλιμάκωση της δραστηριότητας της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν αντέχει κυρώσεις στην οικονομία της από τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου».
«Οι ευρωβουλευτές» πρόσθεσε η Μαρία Σπυράκη, «λέμε στην Τουρκία πως επιχειρώντας να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών, το Κράτος Δικαίου και τις αξίες του Δυτικού Πολιτισμού, όπως έκανε στην περίπτωση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, που είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί, στην ουσία τα βάζει με την Ευρώπη. Αυτό είναι το σημείο, το οποίο η Τουρκία θέλει να αποφύγει και αυτό το σημείο που η Ευρώπη έχει δύναμη. Στέλνοντας αυτό το σαφές μήνυμα, η Τουρκία επέλεξε την αποκλιμάκωση και κάνοντας αποκλιμάκωση, το επόμενο βήμα είναι να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, οι οποίες έχουν σταματήσει από το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας».
Μάλιστα η ευρωβουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι «η ελληνική νίκη είναι να οδηγήσουμε στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία και να την αναγκάσουμε να υποσχεθεί ότι θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο».

«Δεν αντέχει κυρώσεις η Τουρκία»

Με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία και το γεγονός ότι η πιθανότητα κυρώσεων υπάρχει στο τραπέζι, η Μαρία Σπυράκη είπε με νόημα : «η πολιτική είναι πολύ πιο σύνθετο πράγμα από το να κάνει δηλώσει ο Ερντογάν με εξάρσεις μεγαλοϊδεατισμού». Και εξήγησε λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα, η οικονομία της είναι υποβαθμισμένη από τους οίκους αξιολόγησης, μόλις προχθές η Μοody’s υποβάθμισε την οικονομία της και τις συστημικές της τράπεζες, η λίρα κατρακυλάει… Η Τουρκία δεν αντέχει ούτε στην ιδέα των κυρώσεων από τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν αντέχει το ενδεχόμενο να σταματήσει η χρηματοδότηση των τουρκικών επιχειρήσεων από ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που είναι μια από τις κυρώσεις που συζήτησε ο αντιπρόεδρος Μπορέλ με τους Υπουργούς Εξωτερικών. Δεν το αντέχει αυτό η Τουρκία».

Αξιοσημείωτη όμως είναι η στάση της Μαρίας Σπυράκη στο ζήτημα των κυρώσεων. «Δεν είμαστε εδώ μετά την αποκλιμάκωση, την εντατική συζήτηση, για να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία.Είμαστε στην εντατική πίεση για να πάει η Τουρκία μέχρι τις 24 του μηνός να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Αυτό είναι το σημαντικό για μας εδώ. Αν η Τουρκία καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών θα είναι μία νίκη της Ευρώπης και θα είναι μία νίκη της Ελλάδος. Ο κατάλογος των κυρώσεων έχει συζητηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών και θα έρθει και στο επίπεδο των αρχηγών των κρατών, αλλά το ζήτημα δεν είναι να καταστρέψεις οικονομικά την Τουρκία, γιατί καταλαβαίνουμε τι θα σημάνει για την περιοχή η καταστροφή της Τουρκίας. Το ζήτημα είναι να οδηγήσεις την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκτυο και να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν περιφερειακός παίχτης που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ένωσης κτλ».

Τέλος, η Μαρία Σπυράκη ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει παρά μόνο τη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. « Η Τουρκία συμπεριφέρεται με τη λογική του Χότζα που γεμίζοντας το δωμάτιο με αχρείαστα πράγματα, όταν πετάει έξω τα μισά, θεωρεί ότι μας δίνει και χώρο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός όμως έχει στείλει πολύ συγκεκριμένο μήνυμα και έχει καταστήσει σαφές ότι ένα θέμα συζητάμε» είπε η Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε : «αυτό κάναμε με την Ιταλία, αυτό κάναμε με την Αίγυπτο μέχρι τον 28ο μεσημβρινό. Η Ελλάδα έχει δώσει ένα σαφές μήνυμα προς όλη τη διεθνή κοινότητα ότι μπορεί να υπογράψει αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, κάνοντας αμοιβαίους συμβιβασμούς».

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Χτυπάει “κόκκινο” η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr