ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜαρία Φραγκαναστάση: Τόλμησε και πέτυχε!

Μαρία Φραγκαναστάση: Τόλμησε και πέτυχε!

Μαρία Φραγκαναστάση: Τόλμησε και πέτυχε!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ήταν η αφορμή για μια συνέντευξη με μια γυναίκα που ζει και δημιουργεί στο Αγρίνιο, κάνοντας κάθε μέρα πράξη αυτά που εννοείται ότι προσπαθεί να μεταφέρει στην κοινωνία η καθιέρωση αυτής της ημέρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημοσιογράφος Νάντια Μπούτα μίλησε με την κ. Μαρία Φραγκαναστάση, μια γυναίκα η οποία με κόπο, δύναμη και ευφυΐα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να αποτελεί πρότυπο πρωτοπορίας και επιχειρηματικότητας.

Η κ. Μαρία Φραγκαναστάση είναι Shop Manager των καταστημάτων της Vodafone στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο και στην Πλατεία Μπότσαρη στο Μεσολόγγι, και η ενασχόλησή της στην εταιρεία ξεκίνησε πριν 14 χρόνια. Παρόλο που είναι απόφοιτη του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επέλεξε να ακολουθήσει επαγγελματικά τον κλάδο της πώλησης και του service τηλεπικοινωνιών, μαζί με τον θείο της Ηρώδη Μπακογιάννη, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εταιρεία για περισσότερα από 25 χρόνια.

Περιγράφοντας την καθημερινότητά της η κ. Μαρία Φραγκαναστάση έχει να θυμηθεί ατέλειωτες ώρες δουλειάς, χρόνος εργασίας που μπορεί να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή, ενώ συχνά καλείται να αντιμετωπίσει και τους λεγόμενους «αστάθμητους παράγοντες», όπως για παράδειγμα την ξαφνική απουσία κάποιου συνεργάτη.

«Δεν έχω συγκεκριμένο ωράριο», λέει η ίδια. «Εξυπηρετούμε 14.000 πελάτες τον μήνα και είμαστε σε άμεση επαφή με όλους. Έχουμε συνεργαστεί με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων της περιοχής και έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Είναι χρόνια συνεργάτες μας! Και όταν κάποια επιχείρηση χρειαστεί να κάνει μια αλλαγή στις επικοινωνίες, είμαστε οι πρώτοι που σκέφτονται», συνεχίζει χαμογελώντας.

Διακρίνεται στο χαμόγελό της μια σιγουριά και η ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου: Σε μια περίοδο που οι απανωτές κρίσεις έχουν «ταρακουνήσει» συθέμελα την Ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι πραγματικά σημαντικό να μπορείς να συνεχίζεις με αξιώσεις και να εξελίσσεσαι δυναμικά προσφέροντας όλο και περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες.

«Έχουμε βραβευτεί αρκετές φορές, από την εταιρεία ως το καλύτερο «business plan» στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και αρκετές για την επίτευξη των στόχων μας! Θεωρούμαστε, εάν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα καταστήματα στην περιφέρεια!», συμπληρώνει.

Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα

Αντιμετώπισες ποτέ δυσκολίες στη δουλειά σου, επειδή απλά είσαι γυναίκα;

Οι γυναίκες έχουμε διεκδικήσει και έχουμε κερδίσει ισότιμη σχέση με τους άνδρες σε ότι αφορά την εργασία. Παρόλα αυτά, και κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής μου με την εταιρεία,  υπήρξε μια καχυποψία στον τρόπο που με αντιμετώπιζαν κάποιοι πελάτες με την πρώτη επαφή. Γενικά, κάποιοι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν την ικανότητα μιας νέας γυναίκας, κάτι το οποίο στη συνέχεια βέβαια διαφοροποιείται, από τη στιγμή που εκείνη αποδεικνύει την αξία και το ταλέντο της, ακόμη και στον πιο ανδροκρατούμενο χώρο.

Ιδανικά, η γυναίκα δε θα έπρεπε να χρειάζεται να παλέψει για τα αυτονόητα. Δε θα έπρεπε να θεωρείται κατώτερη και απαξιωμένη, γενικά το δεύτερο φύλο. Είναι ικανή για τόσα πολλά, έχει τόσους ρόλους ταυτόχρονα, τους οποίους εκτελεί με συναίσθηση, δύναμη, πάθος και ανθεκτικότητα. Η γυναικεία φύση είναι ακούραστη και συνεχώς εξελισσόμενη.

Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείς ότι χαρακτηρίζουν τη γυναίκα του 2023;

Η γυναίκα ήταν και είναι πάντα δυναμική, πολυπράγμων, σκληρά εργαζόμενη και με πολλή αγάπη μέσα της. Είναι υπεύθυνη, ευέλικτη, ανθεκτική, αφοσιωμένη στους στόχους της και μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε κάθε πρόκληση.

Η γυναίκα του 2023 μπορεί να είναι ελεύθερη να διεκδικήσει, να ζήσει, να διαμορφώσει το μέλλον της όπως το ονειρεύεται και να τολμήσει να «σπάσει στερεότυπα» που την καθηλώνουν σε ρόλους και θέσεις, υποδεέστερες των πραγματικών της δυνατοτήτων.

Ποιες είναι οι γυναίκες που για σένα έχουν «σπάει τα στερεότυπα» ή σε έχουν εμπνεύσει γενικότερα ως άνθρωπο;

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια προσωπικότητα που δεν θα πάψει ποτέ να εμπνέει. Η Μελίνα της «Στέλλας», η Μελίνα που γοήτευσε τις Κάνες, η Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, που συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομά της με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα… Μια χαρισματική γυναίκα με έντονο συναισθηματικό κόσμο και ισχυρή προσωπικότητα που ενέπνευσε σεβασμό και αποτέλεσε (και αποτελεί) πρότυπο για τις επόμενες γενιές.

Η Μαλβίνα Κάραλη επίσης, ήταν μία από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά μέσα, ευφυέστατη και ανατρεπτική, εκρηκτική, με πάθος για την αλήθεια και άγρια ομορφιά, αλλά και πολύ ερωτική ταυτόχρονα. Ήταν ανήσυχη και ανατρεπτική φύση, μια γυναίκα που κατάφερε να «σπάσει κατεστημένα και στερεότυπα» και να αφήσει τη δική της ανεξίτηλη σφραγίδα στη συντηρητική τηλεοπτική πραγματικότητα.

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο;

Για να καταφέρει μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο, θα πρέπει πρώτα να καταφέρει να αλλάξει τον δικό της κόσμο. Θα πρέπει να δώσει αρχικά -η ίδια- αξία στον εαυτό της, να πάψει να τον σαμποτάρει, να πιστέψει ότι το χαρακτηριστικό του φύλου της δεν την καθιστά λιγότερο ικανή από τον άνδρα και δε χρειάζεται να αποδείξει ότι δεν υστερεί σε τίποτα απέναντί του.

Να πάρει πρωτοβουλίες, να αντλήσει δύναμη από αυτή την ίδια και να γίνει αυτόνομη και… αυτόφωτη! Σίγουρα, έχει κατασταλάξει στο τι της αρέσει και τι όχι, ξέρει τι θέλει! Θα πρέπει λοιπόν να απελευθερωθεί από τα κοινωνικά ταμπού και στερεότυπα και να τολμήσει να διεκδικήσει αυτά που θέλει, με αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωση, αναδεικνύοντας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού της.

Και έτσι, ναι, η γυναίκα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Έχει την ευαισθησία αλλά και τη δύναμη, το πάθος αλλά και την αντοχή να επηρεάσει καταστάσεις, να εγείρει πάθη, να χαρίσει ζωή, να εμπνεύσει, να ορίσει τύχες! Άλλωστε όπως είχε πει και ο Λιαντίνης: «Ακόμη και η Ακρόπολη είναι έργο μιας σπουδαίας γυναίκας, της Ασπασίας. Αυτή έβαλε την ιδέα στον Περικλή και στο επιτελείο του!» Και να μην ξεχνάμε ότι ολόκληρος Τρωικός πόλεμος έγινε για μια γυναίκα! Χαχαχα!

Η γυναίκα «εγείρει πάθη», όπως είπες! Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της, η ευαίσθητη, η στοργική, η ανθρώπινη…

Θα απαντήσω με κάποιες σκέψεις της αγαπημένης μου Κικής Δημουλά, για τον άνθρωπο γενικά, άνδρα ή γυναίκα, που με εκφράζουν απόλυτα: «Ό άνθρωπος θα πρέπει να υπερπαρέχεται. Να δίνει. Γιατί όσο δίνει, ξαναγεμίζει. Γιατί, ο άνθρωπος, τι να τον κάνει κατάμονος τον εαυτό του όλο!»

Τι σκέφτεσαι για το μέλλον;

Θα ήθελα να διατηρήσω αυτά που έχω. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα καταστήματα τα οποία διευθύνω, έχουν χαράξει μια σταθερή οικονομική πορεία, σε μια εποχή που τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Θέλω να συνεχίσω να προσφέρω στη δουλειά μου το καλύτερο δυνατό και να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε αυτό που λέμε «γυναικεία επιχειρηματική δυναμική». Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να δραστηριοποιηθώ και να εξελιχθώ και σε άλλους χώρους, προσπαθώντας να χτίσω πάνω στις γερές βάσεις που κατέκτησα.

Αντιμετωπίζω το μέλλον με αισιοδοξία και ενθουσιασμό για όσα έρχονται.

 

agriniotimes.gr

 

 

Open House Athens στις 1-2 Απριλίου -Τα 64 εμβληματικά κτίρια που θα ανοίξουν

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ