ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΜάλλον πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι» για την έρευνα

Μάλλον πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι» για την έρευνα

Μάλλον πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι» για την έρευνα

Σίγουρα είναι θετικό ότι θα γίνει έρευνα για την έξαρση των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία. Η είδηση που έγινε γνωστή από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέσα από το sinidisi.gr σχολιάστηκε πολύ θετικά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πράγματι θα έχει πολύ ενδιαφέρον η κατάληξη αυτής της έρευνας και κυρίως το αν θα προκύψουν στοιχεία, που θα μεταφραστούν σε διώξεις βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα για την παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Όμως εικάζουμε ότι θα πρέπει λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος να κρατάμε «μικρό καλάθι».

Και αυτό γιατί πολλά από τα θέματα που «στράβωσαν» την περίοδο του Πάσχα στην Αιτωλοακαρνανία, «στράβωσαν» με… «κρατική εντολή». Πως θα μπορούσαν να αποδοθούν ευθύνες και σε ποιους, όταν για παράδειγμα στο briefing του Υπουργείου Υγείας η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε μεταξύ άλλων ότι τοπικές επιδημίες, όπως αυτή της Αιτωλοακαρνανίας, οφείλονται στις μετακινήσεις των ετεροδημοτών σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως ήταν η Αιτωλοακαρνανία πριν το Πάσχα; Ποιος φταίει που οι εξαιρέσεις στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ήταν τόσες πολλές; Ποιος φταίει για τα κορονοπάρτι σε πλατείες και πεζοδρόμους όταν ο αρμόδιος Υπουργός έχει δώσει εντολή μη επέμβασης της Αστυνομίας σε ανοικτούς χώρους; Οι αρμόδιοι των τοπικών αστυνομικών αρχών εικάζουμε πως θα καταθέσουν στον Εισαγγελέα τα στοιχεία με τους ελέγχους και τα πρόστιμα που έβαλαν, αλλά παράλληλα είναι βέβαιο ότι θα επικαλεστούν την πολιτική εντολή της μη επέμβασης. Επίσης εικάζουμε ότι θα αναφερθούν στις στρεβλώσεις της ΚΥΑ για τα μέτρα κατά της πανδημίας, γιατί όταν λειτουργεί η καφετέρια με take away, λειτουργεί νόμιμα και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για το αν κάποιοι συνωστίζονταν δέκα μέτρα μακριά από το μαγαζί του ή στο απέναντι πεζοδρόμιο. Εκεί, σε χώρο, δηλαδή, για τον οποίο δεν είναι υπεύθυνος, δεν μπορεί να μπει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης…

Στις εκκλησίες της περιοχής είναι επίσης βέβαιο ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, όμως από την άλλη η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες, που ως γνωστόν δεν είναι από αυτούς που πηγαίνουν πρώτοι και φεύγουν τελευταίοι από τον εκκλησιασμό. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εύκολο να προκύψει με σαφήνεια κάποιο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα.

Στο Μεσολόγγι πάλι, αν δούμε ένα επιμέρους τοπικό παράδειγμα, είχαμε πριν το Σαββατοκύριακο των Βαΐων τη σύλληψη υπευθύνου για δημόσια εκδήλωση, αλλά την επομένη η άτυπη πομπή εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής, στο πλαίσιο των εορτασμών της Εξόδου, πραγματοποιήθηκε «αυθόρμητα», αλλά και «ανενόχλητα».

Είναι βέβαιο ότι πολλά πράγματα δεν έγιναν όπως έπρεπε, το να συγκεκριμενοποιηθούν όμως όλα αυτά και να προσωποποιηθούν σε ευθύνες και παραλείψεις και αδικήματα βάσει του νομικού πλαισίου, ίσως να είναι δύσκολο λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος.

Εφημερίδα Συνείδηση

Το Σεπτέμβριο οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr