Μακρυνεία - Αράκυνθος: «Πόλεμος» με τις παροχές για τις αρδεύσεις
Ορθολογική χρήση του νερού ζητά η ΔΕΥΑ Αγρινίου διαπιστώνοντας παράλληλα υπερκατανάλωση σε Δημοτικές Ενοτητες όπως ο Αράκυνθος και η Μακρυνεία.
Ορθολογική χρήση του νερού ζητά η ΔΕΥΑ Αγρινίου διαπιστώνοντας παράλληλα υπερκατανάλωση σε Δημοτικές Ενοτητες όπως ο Αράκυνθος και η Μακρυνεία.
Βέβαια αυτό φαίνεται ότι είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς ανάλογη χρήση γίνεται και σε άλλες περιοχές του Δήμου Αγρινίου. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιβολής προστίμου που επικυρώθηκε πέρυσι σε δημότη στην περιοχή της Δ.Ε. Νεάπολης, ο οποίος έφαγε "καμπάνα» 3.000 ευρώ, διότι έπαιρνε το νερό από τον αγωγό και γέμιζε λιμνοδεξαμενές για να ποτίσει ελαιόδεντρα.
Η ΔΕΥΑ Αγρινίου για να αποφευχθεί το πρόβλημα με την έλλειψη νερού, κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες προσπαθώντας να εντοπίσει μέσα από την διαδικασία αυτή κάθε τι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα παντός τύπου.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Κώστας Κιτσοπάνος (φωτ.) μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση» για την ορθολογική χρήση νερού, αλλά και την υπερκατανάλωση που έχει διαπιστωθεί στην περιοχή της Μακρυνείας παρουσίασε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
Για το θέμα ο κ. Κιτσοπάνος τόνισε: «Στη Μακρυνεία υπάρχουν πολλές παροχές οι οποίες είναι παράνομες και είναι όλες για αρδεύσεις. Ως ΔΕΥΑ βγάζουμε περιπολίες προσπαθώντας να τις εντοπίσουμε. Υπάρχει πρόβλημα ή δημιουργείται πρόβλημα λόγω του ανορθολογικού ποτίσματος γενικά, αλλά και των γηπέδων που ποτίζονται κυρίως μέσα στο μεσημέρι. Το αποτέλεσμα της μη λελογισμένης χρήσης νερού έχει ως αποτέλεσμα το νερό να μην προλαβαίνει να αποκατασταθεί πλήρως, γατί το μέγεθος των εκτάσεων ποτίσματος συνολικά είναι πολύ μεγάλο, όπως και ο όγκος της άντλησης. Η Μακρυνεία έχει ένα ποσοστό της τάξεως του 30% παραπάνω από το Αγρίνιο. Συγκεκριμένα η παροχή της ανά ώρα υπολείπεται του Αγρινίου κατά 30% με 40% και αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός των 10.000 περίπου σε Αράκυνθο και Μακρυνεία να καταναλώνει υπερπολλαπλάσιο νερό απ’ ότι η πόλη του Αγρινίου. Συνεπώς εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα δημιουργηθεί θέμα με το νερό.
Δεν υπάρχει συνείδηση και από την έναρξη του θέρους αυτό μας οδηγεί σε έλλειψη νερού, διότι έχουν κήπους και ποτίζουν και τις καλλιέργειές τους από το πόσιμο νερό. Σε πολλές περιπτώσεις κάνουν διάτρησης του κεντρικού αγωγού και «τραβάνε» δίκτυα, άλλες φορές παρεμβαίνουν στις απολήξεις του κεντρικού αγωγού, «πειράζουν» τις βάνες τη νύχτα με αποτέλεσμα να κόβεται ή να «στραγγαλίζεται» το νερό προς τις κοινότητες ή και να το κατευθύνουν μόνο σε μια περιοχή. Παρεμβαίνουν στους εκκενωτές και κατευθύνουν το νερό στα ρέματα και ποτίζουν μέσα από τα ρέματα τις καλλιέργειές τους κλπ.
Εκτός από την περιοχή της Μακρυνείας, τις δύο Δ.Ε. που υπάρχουν εκεί γενικότερα συμβαίνει και σε περιοχή της Νεάπολης. Πέρυσι στη Νεάπολη ένας δημότης έπαιρνε το νερό από τον αγωγό και γέμιζε λιμνοδεξαμενές για να ποτίσει ελαιόδεντρα. Επιβλήθηκε πρόστιμο της τάξεως των 3.000 ευρώ, ενώ έχουμε δρομολογήσει και ενέργειες για την αντικατάστασης του δικτύου για να μην περνάει κάνουλα.
Οι περιοχές αυτές από τέτοιες ενέργειες «πονάνε» πολύ και αυτό γιατί στην Μακρυνεία και τον Αράκυνθο δεν υπάρχουν αρδευτικά δίκτυα, δεν λειτουργούν ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στρέφεται και σ’ αυτή την έσχατη λύση. Βέβαια, θα μπορούσαν μέσα από γεωτρήσεις να έπαιρναν νερό, αλλά προτιμούν το νερό της ύδρευσης, διότι είναι έτοιμο το δίκτυο και είναι πάμφθηνο. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα των παλαιότερων δεκαετιών όπου τότε οι δήμοι έβαζαν παροχές μέσα στα χωράφια με αιτιολογικό την υγιεινή, αλλά η ουσία είναι ότι θα μπορούσαν έτσι οι κάτοικοι της περιοχής να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους».
Πρόβλημα στην Αβόρανη με το νερό λόγω των διακυμάνσεων του ρεύματος
Ο κ. Κιτσοπάνος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη ζήτημα που ταλανίζει την περιοχή της Αβόρανης, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Αβόρανη, σύμφωνα με κατοίκους συχνά και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μένουν χωρίς νερό.
Όπως εξήγησε ο κ. Κιτσοπάνος: «Το ρεύμα του υποσταθμού της ΔΕΗ στις Ραΐνες κάνει συνεχείς διακυμάνσεις, ειδικά τώρα το καλοκαίρι και για λόγους ασφαλείας ο πίνακας ρίχνει την ασφάλεια. Το επαναφέρουμε εμείς ή ο πρόεδρος της περιοχής, αλλά τώρα το καλοκαίρι επειδή μπορεί να μεσολαβήσει νύχτα και παράλληλα να είναι και μεγάλη η κατανάλωση, πέφτει ιδιαίτερα χαμηλά η στάθμη της δεξαμενής ή και αδειάζει τελείως και για να γεμίσει πλήρως χρειάζεται κάποιες ώρες. Επίσης, με το που ξεκινάει η παροχή υπάρχει υπερκατανάλωση, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να γεμίσει με νερό όλο το δίκτυο.
Αυτό συμβαίνει μόνο στην Αβόρανη, γιατί μόνο το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο επηρεάζεται άμεσα από τον υποσταθμό στις Ραΐνες. Για να αποφύγουμε τέτοια ζητήματα έχουμε αναβαθμίσει ιδιαίτερα το δίκτυο, έχουμε τοποθετήσει ασφάλειες, πίνακες άλλους, αλλά συνεχίζει να συμβαίνει αυτό. Αν επίσης δεν πέσει το ρελέ του πίνακα του υποσταθμού θα καεί τελείως ο πίνακας. Δεν υπάρχει εναλλακτική, εκτός και η ΔΕΗ «βγάλει» άλλο δίκτυο. Έτσι δημιουργείται ο φαύλος αυτός κύκλος και αυτό συμβαίνει επί χρόνια. Στείλαμε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά δεν γίνεται κάτι».
Τέλος ο κ. Κιτσοπάνος απευθυνόμενους σε όλους του δημότες με σκοπό να μην υπάρξουν προβλήματα ή να περιοριστούν στο ελάχιστο αυτό το καλοκαίρι αναφέρει: «Συνιστούμε σε όλους τους δημότες να κάνουν ορθολογική χρήση νερού, να θυμούνται πως το νερό ύδρευσης είναι για πόση και όχι για πότισμα, δεν είναι καλό να το στερούμε από συνάνθρωπους μας. Επίσης είναι σημαντικό πως η χρήση του πόσιμου νερού για άρδευση ή άλλες χρήσεις είναι ποινικά κολάσιμο, αποτελεί ποινικό αδίκημα και υπάρχει επιβολή προστίμου από την ΔΕΥΑ, το οποίο δεν μειώνεται και είναι της τάξεως των 1.000 και 2.000 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει και 4.000 ευρώ».
Εφημερίδα "Συνείδηση" - Κωνσταντίνος Χονδρός
Κορονοϊός – Γιάννης Πρασσάς: Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων νοσήσεων