ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜακρυνεία – Αγγελόκαστρο: Στο «μάτι» του καύσωνα

Μακρυνεία – Αγγελόκαστρο: Στο «μάτι» του καύσωνα

Μακρυνεία –  Αγγελόκαστρο: Στο «μάτι» του καύσωνα

Μακρυνεία –  Αγγελόκαστρο: Στο «μάτι» του καύσωνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως πύκνωσαν οι ακραίες θερμοκρασίες, «δεν ήταν έτσι πιο παλιά» λένε οι ντόπιοι.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Παρότι είχαμε συνηθίσει την πόλη του Αγρινίου ως τον απόλυτο πρωταγωνιστή της ζέστης σε πανελλαδικό επίπεδο, σίγουρα για τη Δυτική Ελλάδα μαζί με τον Πύργο, πιθανότατα και στην υπόλοιπη χώρα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αναδεικνύονται νέοι «πρωταγωνιστές» στην ζέστη στα όρια του δήμου!

Πρόκειται για τις νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές, κάτω από την Τριχωνίδα, συγκεκριμένα τη Μακρυνεία και το Αγγελόκαστρο, που όλο και πιο συχνά ξεπερνούν σε θερμοκρασίες ακόμη και το κέντρο της πόλης, την καθαρά αστική περιοχή. Αυτό συνέβη και το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρατηρήθηκε και πέρυσι στη διάρκεια του καυτού Αυγούστου του 2021, υπάρχει όμως ως φαινόμενο πολύ έντονα και το 2019 αλλά και προηγούμενα χρόνια.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας Αγγελοκάστρου Παναγιώτης Κοτούμπας, την περασμένη Κυριακή 17/7/22 κατέγραψε ο ίδιος θερμοκρασία 42 βαθμών στο χωριό του, φαινόμενο όπως λέει «όλο και πιο συχνό τα τελευταία χρόνια». «Έχουμε φτάσει να κάνουμε όλα τα ρεκόρ της περιοχής κι αυτό δείχνει μια κλιματική αλλαγή που οι παλιότεροι εδώ δεν τη θυμούνται. Πάντα είχαμε ζέστες τα καλοκαίρια, αλλά εδώ και μια δεκαετία έχει ξεφύγει το πράγμα», εξηγεί ο κ. Κοτούμπας.

Αντίστοιχη είναι και η μαρτυρία του Ανδρέα Γούλα, προέδρου της κοινότητας Γαβαλούς: «Δεν ξέρουμε πού μπορεί να αποδίδεται, είναι κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως, όμως μας προβληματίζει το γεγονός ότι η Γαβαλού φιγουράρει συνεχώς μέσα στη πεντάδα με τις πιο ζεστές περιοχές της χώρας. Πρέπει να υπάρξει μια έρευνα πότε άρχισε όλο αυτό και πως εξελίσσεται», επισημαίνει.

Σύµφωνα, πάντως, µε τη έρευνα των  περιβαλλοντολόγων Ντούλκα και Κεχαγιά του 2015 προκύπτει ότι η µέγιστη τιµή θερµοκρασίας που καταγράφηκε στη λίµνη Τριχωνίδα έχει αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου στο διάστηµα 1985 – 2006 και σχεδόν κατά 5oC από την αντίστοιχη καταγραφή κατά την περίοδο 1978-1981 πράγμα που πιθανότατα να προσδιορίζει μια μόνιμη αλλαγή στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής που χτυπά περισσότερο το νότιο τμήμα της λίμνης!

Τι συμβαίνει γενικά στην χώρα και ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία

Να σημειωθεί ότι Αθήνα, Καλαμάτα και Πάτρα αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, ενώ θα αυξηθούν σημαντικά και οι νύχτες κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια στιγμή, ο καθένας από τους κατοίκους της Ελλάδας εκτιμάται ότι εκλύει περί τους επτά τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, με τους μισούς εξ αυτών να προέρχονται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τις μεταφορές και τη μετακίνησή μας, τόσο με ΙΧ, όσο και με το αεροπλάνο.

Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της «Διανέοσις» το 2021, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Καρτάλη και αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο, Τρίτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit.

Επιπλέον, σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, οι ημέρες στις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 37 βαθμούς θα αυξηθούν πολύ. Οι «τροπικές νύχτες» (νύχτες κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς) θα δουν επίσης άνοδο.

Βάσει της αρχική έρευνας της ομάδας Καρτάλη, μέχρι το 2050 οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15-20 ετησίως, η βροχόπτωση θα μειωθεί από 10% έως 30%, οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η περιοχή μας είναι γνωστή για την ζέστη της αλλά το Αγρίνιο στο κέντρο του ήταν ο πρωταγωνιστής από όταν άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες και όχι η Μακρυνεία ή το Αγγελόκαστρο. Κυρίως από τις 10-16/8/1958, όταν πολύ ισχυρός καύσωνας είχε χτυπήσει κυρίως τα δυτικά, με υψηλότερες
θερμοκρασίες στο Αγρίνιο (44,8° C).

Επίσης από τις 19-22/8/2006, ισχυρός καύσωνας με μέγιστες θερμοκρασίες στο Άργος (44° C) και το Αγρίνιο (43,2° C) είχε κάνει την εμφάνισή του ενώ το 2007 που ήταν η χρονιά -εφιάλτης, με τρεις φοβερούς καύσωνες η περιοχή την γλίτωσε κάπως αφού το επίκεντρο ήταν η Πελοπόννησος.

Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Τομέας

Οι ερευνητές σημειώνουν, πάντως, πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα δεν είναι μόνο αρνητικές. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, σε όλες τις περιπτώσεις και για πολλές καλλιέργειες η βλαστική περίοδος θα επιμηκυνθεί. Σε κάποιες περιοχές θα διευρυνθεί ή θα αλλάξει η δυνατότητα ανάπτυξης κάποιων καλλιεργειών (οι αυξημένες θερμοκρασίες γενικά ωφελούν το βαμβάκι).

Περιοχές που έως τώρα ήταν ακατάλληλες για την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών κρασιού, τώρα θα γίνουν κατάλληλες. Η εκτιμώμενη αύξηση της βλαστικής περιόδου διαμορφώνει ευνοϊκότερες συνθήκες καλλιέργειας σε όλη την Ελλάδα, ενώ είναι πιθανόν ότι θα αυξηθούν οι περιοχές που θα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια. Επιπλέον, σε όλα τα σενάρια μειώνεται ο κίνδυνος καταστροφής καλλιεργειών από παγετό.

Όμως οι περισσότερες συνέπειες θα είναι αναμφίβολα αρνητικές αλλά δεν θα είναι ομοιόμορφες σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι περισσότερες καλλιέργειες και η κτηνοτροφία θα επηρεαστούν αρνητικά κυρίως στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Ηλεία, την Κορινθία και τη Λάρισα.

Αντίθετα, ανάμεσα στις περιοχές που θα επηρεαστούν λιγότερο είναι ο Έβρος, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία. Οι επιπτώσεις θα διαφοροποιούνται και ανάλογα με την ευαισθησία και τη συμπεριφορά κάθε καλλιέργειας.

Η ελιά, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία και την υψηλή θερμοκρασία, οπότε θεωρητικά θα μπορούσε να αντέξει τις εντονότερες συνέπειες. Ωστόσο, το ότι τον χειμώνα θα κάνει λιγότερο κρύο – το κρύο είναι απαραίτητο για τη σωστή άνθιση της ελιάς – είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή των ελαιόδεντρων.

Η παραγωγικότητα των αμπελώνων θα επηρεαστεί, επίσης, όπως, και ο λόγος των σακχάρων και οξέων στο ίδιο το προϊόν – η γεύση και ποιότητα του κρασιού που παράγεται σε όλες τις περιοχές της χώρας θα αλλάξει. Η καλλιέργεια ζωοτροφών, δε, θα έχει μειωμένη απόδοση και μεγαλύτερες απαιτήσεις για νερό.

Οι ερευνητές, εστιάζοντας σε οκτώ από τις πιο σημαντικές γεωργικές και κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Ηλεία, Έβρο, Ηράκλειο, Νομό Θεσσαλονίκης και Κορινθία) κατέληξαν στο ότι οι παραγωγοί πρέπει να λάβουν υπόψη τις επερχόμενες αλλαγές και να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες τους κατάλληλα.

Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μεγάλη έμφαση στη διαχείριση των υδάτων και την αποδοτικότητα της άρδευσης, που σήμερα ακόμα δεν γίνεται με τον καλύτερο τρόπο (πολλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα).

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Μακρυνεία - Αγγελόκαστρο: Στο «μάτι» του καύσωνα

Αντιδράσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ