ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΜαγιορκίνης για μάσκα: Η ιατρική δεν είναι δόγμα και αποδείχθηκε συντριπτικά πόσο προστατεύει

Μαγιορκίνης για μάσκα: Η ιατρική δεν είναι δόγμα και αποδείχθηκε συντριπτικά πόσο προστατεύει

Μαγιορκίνης για μάσκα: Η ιατρική δεν είναι δόγμα και αποδείχθηκε συντριπτικά πόσο προστατεύει

Με τα κρούσματα να είναι σήμερα 169 ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνουν για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Για το πως κινείται ο κορονοϊός στην Ελλάδα ενημερώνουν και σήμερα τους πολίτες ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Μαζί τους η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 169 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.832, εκ των οποίων το 55,8% είναι άνδρες.

Τα 2.274 (19,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.204 (44%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σαράντα δύο ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Δέκα (23,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 164 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα θάνατο και 290 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 107 (36,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μαγιορκίνης  για μάσκα: Η μάσκα είναι δυσάρεστη στην χρήση αλλά είναι μια μικρή θυσία για την οικονομία και την υγεία
Τάση υποχώρησης, κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως, δείχνει να παρουσιάζει η νόσος του νέου κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από ήπια αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορονοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 7 με 10 ημέρες.

«Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με τα κρούσματα στη δομή της Μόριας είπε ότι από τους ελέγχους εντοπίστηκαν 35 θετικά κρούσματα μεταξύ των οφελούμενων της δομής, τα οποία και έχουν απομονωθεί, ενώ δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα μεταξύ των 100 εργαζομένων στη δομή.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι αν και δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται.

«Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται», είπε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την λειτουργία των σχολείων.

Για τους συνωστισμούς στις πλατείες μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν συμβαίνει παντού αυτό και οι περιοχές στις οποίες συμβαίνει είναι σε επιδημιολογική επιτήρηση. Οι συνωστισμοί ήταν από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και από συγκεκριμένες εθνικότητες.

Ο κ. Μαγιορκίνης από την πλευρά του είπε ότι ο συγχρωτισμός σε κέντρα και ανοικτούς χώρους είναι διαφορετικός σε χαρακτηριστικά. Σίγουρα δεν τα θέλουμε καθόλου αλλά επιδημικά είναι λίγο καλύτερα.

Για το αν θα υπάρχει τιμωρία για τους μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι έχει ήδη απαντηθεί από το υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στα παιδιά που δεν θα φορούν μάσκα.

newsit.gr

169 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στην Ελλάδα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr