ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοινωνικα ΝεαΜαγαζιά στο Αγρίνιο μένουν ανοιχτά… με καρτέλα ρυθμίσεων στο τέλος του μήνα

Μαγαζιά στο Αγρίνιο μένουν ανοιχτά… με καρτέλα ρυθμίσεων στο τέλος του μήνα

Μαγαζιά στο Αγρίνιο μένουν ανοιχτά… με καρτέλα ρυθμίσεων στο τέλος του μήνα

Μαγαζιά στο Αγρίνιο μένουν ανοιχτά… με καρτέλα ρυθμίσεων στο τέλος του μήνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως πνίγονται οι επιχειρήσεις από πληρωμές, ρυθμίσεις και χαμηλή κατανάλωση

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Κι ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγέλματα άρχισαν να επιστρέφουν την… Επιστρεπτέα Προκαταβολή από τα μέσα Ιουλίου- με όσους μπορούν να εκμεταλλεύονται την άπαξ εξόφληση και την έκπτωση του 15%-, αρκετές άλλες επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το τμήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πήραν αργότερα. Κυρίως πολύ μικρές που δεν προσκόμισαν κάποια δικαιολογητικά (π.χ. από Πρωτοδικεία) και άρα δεν τους έγινε εκκαθάριση του τι είναι να επιστρέψουν. Στο Αγρίνιο και την γύρω περιοχή αυτές περιορίζονται σε κάποιες εκατοντάδες.

Δόθηκε, με άλλα λόγια, η ευχέρεια σε όσους παρέλαβαν τελευταία στιγμή την ενημέρωση για τα ακριβή ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν, να το πράξουν αργότερα με παράταση, αλλά πολλοί βλέπουν αυτό να είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι πολύ απλά η αγορά δεν «πήγε» όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι από το «καλοκαίρι της ελευθερίας» μετά από τόσους περιορισμούς τα προηγούμενα χρόνια. Τελικά το καλοκαίρι, ειδικά σε μια πόλη όπως το Αγρίνιο χωρίς τουρισμό, δεν ήταν αυτό που αναμενόταν από πολλές απόψεις και οι επιχειρήσεις έμαθαν να ζουν με τον… φοροτεχνικό τους!

Η καρτέλα με τις 7-8 ρυθμίσεις κάθε τέλος του μήνα

O Κώστας Ναστούλης

Το πρόβλημα που περιγράφουν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι της εστίασης είναι η απρόσμενα μειωμένη κατανάλωση, ειδικά στο ποτό, που σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος για την ενέργεια έχουν δυσκολέψει το αυτονόητο, την επιστροφή δηλαδή ενός μέρους, ποσού το οποίο ήταν μια πρόσκαιρη ενίσχυση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης κι Αναψυχής στο Αγρίνιο, Κώστα Ναστούλη, «το πρόβλημα ξεκινά από τις προσδοκίες που υπήρξαν ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν κάτι διαφορετικό, ότι ο κόσμος θα έβγαινε και θα κατανάλωνε λόγω των προηγούμενων περιορισμών. Όμως αυτό δεν συνέβη, τα χρήματα πήγαν σε διακοπές μετά από δύο χρόνια και τα ακτοπλοϊκά μαζί με τα κάπως ακριβά νησιά απαιτούσαν περιορισμό της εξόδου στην πόλη και την περιοχή μας. Τώρα, η ακριβή ενέργεια που τρώει το 30% του εισοδήματος των πελατών, αλλά δυσκολεύει και τη λειτουργία των καταστημάτων μας, έρχεται και συμπληρώνει το παζλ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ναστούλης περιγράφει για τις επιχειρήσεις το φαινόμενο της «καρτέλας ρυθμίσεων στο τέλος του μήνα»! «Πολύ απλά οι περισσότεροι από εμάς, λόγω δουλειάς και μικρής ή καθόλου ρευστότητας έχουμε κάθε μήνα 7-8 ρυθμίσεις που μπορεί να αφορούν σε επιστρεπτέα, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, ΦΠΑ και τόσα άλλα. Εν ολίγοις δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός και όλο και περισσότεροι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα», τονίζει ο πρόεδρος της Εστίασης-Αναψυχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως το πιο χτυπημένο από την κρίση μέρος της κατανάλωσης στο «έξω» είναι το ποτό. Εκεί η ακρίβεια έχει αλλάξει ακόμη και τις συνήθειες των πελατών που συνήθως συνδυάζουν φαγητό με ποτό, που όμως για τα μαγαζιά δεν είναι πάντα κάτι βιώσιμο.

Ο Σωκράτης Κωστίκογλου

Παρόμοιες εκτιμήσεις κάνει για τα εμπορικά καταστήματα και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και παλιός έμπορος, Σωκράτης Κωστίκογλου. «Θα πρέπει να καταλάβει κανείς το ψυχολογικό σοκ θα είναι το χειμώνα να είναι σκοτεινά τα δημόσια κτίρια (όπως θα κάνουν για εξοικονόμηση ενέργειας πολλές ευρωπαϊκές πόλεις) ενώ ταυτόχρονα να είναι πολλά κλειστά και ξενοίκιαστα τα καταστήματα στο κέντρο.

Πρώτη φορά, ίσως, από το 2012-2013 βλέπουμε τόσους πολλούς άδειους επαγγελματικούς χώρους. Δυστυχώς, εμείς είπαμε ότι σε μικρά ποσά, π.χ. ως 10-12 χιλιάδες ευρώ, έπρεπε να γίνει «μη επιστρεπτέα» η προκαταβολή. Πολλοί το είδαν ως τελευταία ευκαιρία, είχαν και πολύ εμπόρευμα, δημιουργήθηκαν προσδοκίες, όμως το 2021 ίσως ήταν καλύτερο σε κατανάλωση από φέτος, μιλάμε για ένδυση-υπόδηση», τονίζει. Όπως εξηγεί, το χειρότερο από όλα είναι η αβεβαιότητα που σκοτώνει την αγορά. «Ο χειμώνας που μπορεί να έχει δυσκολίες, ο τρόπος που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τη κατάσταση, η ανησυχία για το αύριο, δεν βοηθούν. Βάλτε και την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων και καταλαβαίνετε την ψυχολογία ενός μαγαζάτορα στο τέλος κάθε μήνα», λέει στην «Σ» ο κ. Κωστίκογλου.

Η παράταση

Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι διασταυρώσεις σε επιχειρήσεις που έλαβαν την ενίσχυση, ωστόσο οι έλεγχοι έδειξαν παραβίαση της υποχρεωτικής ρήτρας απασχόλησης ή υπέβαλαν ψευδή στοιχεία για τον τζίρο τους.  Σε τέτοιες περιπτώσεις τα λεφτά θα ζητηθούν πίσω και η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους (διατήρηση προσωπικού) και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων.

Πλέον, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, εφόσον η εφάπαξ καταβολή πραγματοποιηθεί έως και τις αντίστοιχες ημερομηνίες καταβολής και εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2022, με την προϋπόθεση και της τήρησης των όρων των αποφάσεων.

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα, ενώ αποστέλλεται και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ («myAADE») στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές, καθώς και αναλυτική αποτύπωση, σε ψηφιακό αρχείο, των κύκλων ενίσχυσης για τους οποίους έχει πραγματοποιηθεί βεβαίωση, από την πλατφόρμα myBusinessSupport.

Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Η διαχείριση των αδέσποτων στο Αγρίνιο – Αδειοδοτείται και ξεκινά το καταφύγιο

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ