Μ. Ζαμπάρας στην Ολομέλεια της Βουλής: «Το Μουσείο Κατράκη στο Αιτωλικό κινδυνεύει και η κυβέρνηση κωφεύει» (video)

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα προς την Υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη στο Μουσείο Β. Κατράκη στο Αιτωλικό Μεσολογγίου».

Μ.Ζαμπάρας για τον Προϋπολογισμό: «Η ΝΔ μιλάει για αναπτυξιακό θαύμα και οι πολίτες ούτε με θαύμα δεν βγάζουν τον μήνα»

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα προς την Υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη στο Μουσείο Β. Κατράκη στο Αιτωλικό Μεσολογγίου».

Στην πρωτολογία του ο βουλευτής επισήμανε την μεγάλη καλλιτεχνική, πολιτιστική και όχι μόνο άξια της χαράκτριας Β. Κατράκη και το τεράστιο έργο που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη και το οποίο ήταν επιλογή της να εκτεθεί στον τόπο της το Αιτωλικό. Δυστυχώς από το 2006, που εγκαινιάστηκε το Μουσείο Β. Κατράκη, μέχρι και σήμερα δεν έχει λειτουργήσει κανονικά λόγω της απαξίωσης που έχει ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, δεν λειτούργησε ποτέ ο κλιματισμός, οι αποθήκες με τα λευκώματα καταστράφηκαν, τα εργαστήρια χαρακτικής δεν λειτούργησαν και ένα σημαντικό έργο ψηφιοποίησης απεντάχθηκε χωρίς καμία δικαιολογία. Όλα αυτά δεν έχουν επιτρέψει την σωστή λειτουργία του πολύ σημαντικού Μουσείου.

Το αποκορύφωμα όλη αυτής της κατάστασης είναι η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία από ΝΠΔΔ μετατράπηκε σε απλή υπηρεσία του Δήμου. Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, με κυνικό τρόπο, ήταν ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει την απόφαση της και το Μουσείο θα παραμείνει διεύθυνση εντός του Δήμου υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθούν τα προβλήματα του Μουσείου!

Στην συνέχεια ο Μ. Ζαμπάρας τόνισε: «Ένα μουσείο που θα μπορούσε εν δυνάμει να λειτουργήσει εξαιρετικά και να έχει παγκόσμια ακτινοβολία (είναι το μοναδικό στην Ευρώπη) το οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και στο κλείσιμο. Ξέρετε κ. Υπουργέ ότι το καταστατικό του Μουσείου ορίζει ότι σε περίπτωση κατάργησης του ΝΠΔΔ το σύνολο των έργων της Β. Κατράκη επιστρέφονται στους δωρητές δηλαδή στην οικογένεια της; Με την απαξίωση που έχετε δημιουργήσει αφήνεται όλο το περιθώριο στους δωρητές να πάρουν τα έργα τους πίσω».

Η υπαγωγή στον Δήμο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ΄όσα ήδη έχει,  αφού το Μουσείο χρειάζεται στήριξη και διαχείριση από ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο. Βέβαια, ο Υπουργός μας απάντησε ότι το Μουσείο θα λειτουργεί από μια επιτροπή που θα δημιουργήσει ο Δήμος!!!

Δυστυχώς η άρνηση της κυβέρνησης να το καταλάβει θα οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη του Μουσείου Β. Κατράκη.

Σπανάκης: Το 2024 θα είναι χρονιά δράσεων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία