Λουτρό: Η γιορτή για τον πολιούχο Άγιο Νικόλαο (pics)

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, παραμονή της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στο χωριό Λουτρό, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αμφιλοχίας, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, παραμονή της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στο χωριό Λουτρό, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αμφιλοχίας, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Κατά το κήρυγμά του ερμήνευσε το όνομα του Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα ανέλυσε τις δύο λέξεις «νίκη» και «λαός» που το συνθέτουν, εξηγώντας τις δύο επικρατέστερες ερμηνείες.

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία ο Άγιος Νικόλαος νίκησε τον λαό. Τον νίκησε με την αγάπη του, με το ήθος του και με την ταπείνωσή του. Υπήρξε ένας ποιμένας της Εκκλησίας που αγάπησε υπερβολικά και ειλικρινά το ποίμνιό του και αγαπήθηκε από αυτό. Η αγάπη του τον οδήγησε στην πλήρη αφιέρωση και στην άνευ όρων και ορίων διακονία του. Έγινε ο προστάτης, ο αντιλήπτωρ, εκείνος που υπεράσπιζε τα συμφέροντα του λαού του ενώπιον κάθε αρχής, ακόμα και του ίδιου του Αυτοκράτορα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας ποιμένας που διακρίθηκε για το γνήσιο Επισκοπικό του ήθος. Ή ζωή του ήταν πλήρως ταυτισμένη με το Ευαγγέλιο του Χριστού. Δίδασκε με τη ζωή του το Ευαγγέλιο που κήρυττε.

Παρόλα αυτά παρέμεινε ταπεινός και απλός σε ολόκληρη τη ζωή του. Παρότι έφτασε μέχρι τον βαθμό του Επισκόπου η ταπείνωση διέκρινε ολόκληρη τη ζωή του και είλκυσε τη Χάρη του Θεού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με τη δεύτερη ερμηνεία ο λαός νίκησε τον Άγιο Νικόλαο. Ο Άγιος Νικόλαος θυσιάστηκε για το ποίμνιό του. Ο λαός νικάει όταν έχει σοφούς και εναρέτους εκκλησιαστικούς ηγέτες. Ο λαός νίκησε γιατί διέθετε έναν ασυμβίβαστο, αγωνιστή και άγιο Επίσκοπο, ο οποίος όσο ζούσε υπερασπίστηκε το ποίμνιό του και τώρα μεσιτεύει και πρεσβεύει για όλους του πιστούς, ανέφερε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος και επικαλέστηκε τις πρεσβείες και την ευλογία του Αγίου Νικολάου για όλους τους πιστούς που συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός χειροθέτησε στο οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου τον π. Σπυρίδωνα Κοκορόσκο, ο οποίος παρότι ανήκει στην τάξη των Συνταξιούχων Κληρικών, συνεχίζει με ζήλο να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες της Ενορίας. Τον ευχαρίστησε για την διακονία του στην Ενορία του Λουτρού και στις άλλες Ενορίες που υπηρέτησε και του ευχήθηκε να συνεχίσει για πολλά χρόνια να ιερουργεί στο Ιερό Θυσιαστήριο.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε δύο νέους αναγνώστες, τους μαθητές Λυκείου Ηλία Ροϊδη και Κωνσταντίνο Στασινό, στους οποίους ευχήθηκε να προοδεύουν στα μαθήματά τους, να αναδεικνύονται πρότυπα για τους συμμαθητές τους και να αξιωθούν να εισέλθουν στις τάξεις του Ιερού Κλήρου, αν και εφόσον δεχθούν μέσα τους την κλίση του Θεού.

Μεταξύ του πλήθους των Χριστιανών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αμφιλοχίας.

Ναύπακτος: Σήμερα ο τερματισμός του Hellenic Mountain Race