ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΛογιστές Αγρινίου: «Δεν είναι ευθύνη μας η διασύνδεση POS – ταμειακών, οι τράπεζες είναι οι υπεύθυνες»!

Λογιστές Αγρινίου: «Δεν είναι ευθύνη μας η διασύνδεση POS – ταμειακών, οι τράπεζες είναι οι υπεύθυνες»!

Λογιστές Αγρινίου: «Δεν είναι ευθύνη μας η διασύνδεση POS – ταμειακών, οι τράπεζες είναι οι υπεύθυνες»!

Σύνδεση POS με ΑΦΜ: Η ΑΑΔΕ ζητά τα ρέστα από τις επιχειρήσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία καταγράφονται σωρεία λαθών από τους παρόχους!

Οι λογιστές του Αγρινίου επισημαίνουν μεταξύ άλλων:  «Δεν είναι ευθύνη μας η διασύνδεση POS–ταμειακών, οι τράπεζες είναι οι υπεύθυνες»!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Διαθέσιμη είναι πλέον η δυνατότητα για υποβολή στο μητρώο POS από τις επιχειρήσεις και πως είχε αναφέρει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ «οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι 31/10/2023 να μας πουν ότι τα POS τους είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές μας και μετά οι πάροχοι να αρχίσουν να τα αναβαθμίζουν, να τα αναβαθμίζουν από μακριά.

Κάθε ένα που θα αναβαθμίζουν θα μας το στέλνουν και θα ειδοποιούμε την επιχείρηση και θα της λέμε είσαι έτοιμη, έχεις 30 ημέρες να φωνάξεις τον εγκαταστάτη σου και να διασυνδέσεις το αναβαθμισμένο POS σου με την ταμειακή σου».

Όλο αυτό μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024 πρέπει να έχει τελειώσει κι φορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση να έχουν ταμειακή μηχανή και είναι περίπου 500.000.

Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ στις 20 Οκτωβρίου, έκανε γνωστό ότι είναι διαθέσιμο το Μητρώο POS για τις επιχειρήσεις και ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα διορθώσεων και συμπληρώσεων στο Μητρώο POS.

Μόνο που η ΑΑΔΕ στην πραγματικότητα αφήνει το όλο βάρος της υπόθεσης στις επιχειρήσεις κι εκείνες είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν το βάρος στους λογιστές!

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση: «Από σήμερα και έως τις 31/10/2023, οι επιχειρήσεις, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE → Μητρώο & Επικοινωνία → Στοιχεία Επιχείρησης, μπορούν, όπου απαιτείται, να διορθώσουν και να επικαιροποιήσουν την εικόνα των ενεργών POS, που διέθεταν κατά την 30/9/2023, δηλώνοντας τα POS, που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους παρόχους».

Λογιστές Αγρινίου: «Δεν είναι ευθύνη μας η διασύνδεση POS - ταμειακών, οι τράπεζες είναι οι υπεύθυνες»!
Ο Τάσος Προβίδας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αγρινίου Τάσος Προβίδας αναρωτιέται γιατί οι τράπεζες που έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους, έχουν τόσα λάθη και παρατυπίες και δεν έχουν το σωστό μητρώο.

«Γιατί οι τράπεζες δεν έχουν ευθύνες και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν πρόστιμο αν δεν κάνουν ό,τι πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου;

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι για ακόμη φορά μετακυλίεται η ευθύνη στον τελευταίο τροχό της αμάξης και οι τράπεζες μένουν στο απυρόβλητο.

Έχουν αποστείλει στοιχεία λανθασμένα, ενώ μεγάλη συστημική τράπεζα δεν έχει αποστείλει ακόμη τίποτε!

Την ίδια ώρα η Viva που είναι μια εφαρμογή, μια «άυλη» μηχανή Pos, κάθε φορά που συνδέεσαι από υπολογιστή, κινητό κλπ σε εμφανίζει να έχεις και διαφορετικό Pos!

Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά… Το έχουμε ξαναπεί, οι λογιστές είμαστε υπέρ της ψηφιοποιήσης και των σύγχρονων συστημάτων, εδώ όμως επικρατεί κάθε φορά χάος και καλούνται οι λογιστές να ξεμπλέξουν την κατάσταση», τονίζει ο κ. Προβίδας.

«Από την στιγμή που οι τράπεζες ανέβασαν στοιχεία Pos που ταυτίζονται με ΑΦΜ κανονικά θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη των στοιχείων κι όχι να ασχολείται η εταιρία με τον τεχνικό της στη διασταύρωση, όμως αποδεικνύεται ότι όλο αυτό δεν είναι λειτουργικό.

Για τον λόγο αυτό η Πανελλήνια Ένωσή μας έβγαλε μια ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει πως έχει η κατάσταση και, για να πω την αλήθεια, αν δεν είχε γίνει αυτό από την μεριά μου θα είχα κάνει κάτι για τη δική μας τοπική ένωση.

Το ξαναλέω, δεν είναι δυνατόν να δίνει μια εντολή η ΑΑΔΕ, να έχουν τα στοιχεία οι τράπεζες και τελικά να τρέχουν οι μικροεπιχειρηματίες και εμείς οι λογιστές να σώσουμε την κατάσταση.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενημερώσαμε και τα Επιμελητήρια, την ΓΕΣΕΒΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», καταλήγει ο κ. Προβίδας.

«Οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί δεν έχουμε καμία ενημέρωση και εμπλοκή.

Σε κάθε περίπτωση αφορά τις επιχειρήσεις και τους παρόχους μόνο», σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) στην ενημερωτική επιστολή της.

Για την ουσιαστική διευκόλυνση της διαδικασίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) προτείνει στην ΑΑΔΕ να προχωρήσει oπωσδήποτε σε ενημέρωση των επιχειρήσεων:

α) με αποστολή στα email τους,

β) με ενημέρωση στις e-κοινοποιήσεις τους,

γ) με αποστολή SMS στα κινητά των επιχειρηματιών ή/και των εκπροσώπων τους τα οποία έχουν δηλωθεί στα στοιχεία επικοινωνίας,

δ) με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Εξηγήσεις

Διευκρινίζεται ότι ως ενεργό νοείται το POS, που δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών με κάρτα, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ή διατίθεται ως εφεδρικό, για την περίπτωση λειτουργικής βλάβης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Μητρώο POS έχει δημιουργηθεί με βάση τις πληροφορίες που η ΑΑΔΕ λαμβάνει από τους παρόχους POS(τράπεζες). Μέχρι σήμερα, το Μητρώο έχει επεξεργαστεί 2,5 εκατομμύρια εγγραφές, που αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο POS.

Στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα για τη Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων, από την οποία επιχειρήσεις και λοιποί εμπλεκόμενοι (Λογιστές, Πάροχοι κλπ.) μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με:

– τις επιμέρους υποχρεώσεις κάθε εμπλεκομένου

– τις διαθέσιμες επιλογές ταμειακών συστημάτων και POS

– το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη του έργου

Το ωραίο είναι πως το Υπουργείο «εντέλει» την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, ως οι φορείς των επιχειρήσεων «να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιo: “Πλάκωσαν” σκύλο στις κλωτσιές – Δίνεται αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ