ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΛογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά μετά τις επιδοτήσεις – Παραδείγματα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά μετά τις επιδοτήσεις – Παραδείγματα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά μετά τις επιδοτήσεις – Παραδείγματα

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο και οι οποίες λειτουργούν ως «στήριγμα» 840 εκατ. ευρώ στις ανακοινώσεις των χρεώσεων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, για τον επόμενο μήνα. Το υπουργείο Ενέργειας έδωσε παραδείγματα καθορισμού των τιμών μετά και την επιδότηση.

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 330€/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται έως το 87% της αύξησης.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 280€/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190€/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Παραδείγματα

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα υπολογισμού των νέων τιμών για το ηλεκτρικό ρεύμα μετά και τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν και επίσημα.

Ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση τις 400KWh/μήνα θα πλήρωνε λογαριασμό ρεύματος χωρίς την επιδότηση 199 ευρώ, ποσό που αναπροσαρμόζεται μετά την ανακοίνωση σε 67 ευρώ, θα κερδίσει δηλαδή συνολικά 132 ευρώ.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, οικογένεια με μηνιαία κατανάλωση 1.200KWh/ μήνα θα πλήρωνε χωρίς της επιδότηση 598 ευρώ ποσό που διαμορφώνεται σε 255 ευρώ μετά την επιδότηση.

Αν καταναλώσουν λιγότερη ενέργεια συγκριτικά και ενεργοποιηθεί το μπόνους της εξοικονόμησης ενέργειας ύψους 15% τότε αυτό το ποσό θα μειωθεί και άλλο και θα φτάσει τα 220 ευρώ.

dikaiologitika.gr

Τζόκερ: Οι τυχεροί των Χριστουγέννων σε Πάτρα και Δράμα – Θα θυμούνται για πάντα έναν συγκεκριμένο αριθμό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ