ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Lockdown» στους ανεμβολίαστους – Μείωση τζίρου «βλέπει» η εστίαση στο Αγρίνιο  

«Lockdown» στους ανεμβολίαστους – Μείωση τζίρου «βλέπει» η εστίαση στο Αγρίνιο  

«Lockdown» στους ανεμβολίαστους – Μείωση τζίρου «βλέπει» η εστίαση στο Αγρίνιο  

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αναχαίτιση της πανδημίας, σε μία περίοδο που τα κρούσματα και πάλι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Με δύο λόγια, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα rapid test, το οποίο θα το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στην εστίαση και στον πολιτισμό (Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφοι κτλπ) προβλέπεται ότι θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, τα οποία επίσης θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Επίσης για τους ανεμβολίστους, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Οι κλειστοί χώροι εστίασης θα είναι αμιγώς για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες.

Οι νέοι κανόνες αλλάζουν πολλά δεδομένα ιδίως για τον κλάδο της εστίασης, που υποδέχεται με προβληματισμό τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, πανελλαδικά σήμερα 1 στους 2 Έλληνες είναι ανεμβολίαστος, ενώ οι παρέες είναι μεικτές οπότε εκτιμάται ότι στην «τελική γραμμή» οι δυνητικοί πελάτες που θα μπορούν να επισκεφθούν ένα κατάστημα εστίασης θα είναι μόλις 3 στους 10!

«Σίγουρα η απόφαση να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι μόνο με εμβολιασμένους θα δημιουργήσει πρόβλημα στην βιωσιμότητα των καταστημάτων εστίασης, διότι πανελλαδικά έχει εμβολιαστεί το 50% περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία μας πέφτει και αυτή στο μισό.

Αν υπολογίσουμε ότι από αυτούς δεν είναι όλοι εν δυνάμει πελάτες της εστίασης, τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ποσό μάλιστα σε μια περιοχή, όπως η δίκη μας, που το ποσοστό εμβολιασμένων είναι ακόμα χαμηλότερο και τα καταστήματα εστίασης παρά πολλά» τονίζει επί του θέματος ο Πρόεδρος του κλάδου εστίασης και αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης, ο οποίος συμπληρώνει: «Τα δεδομένα για την εστίαση δεν αλλάζουν και σίγουρα η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί και σε όσους έχουν αναρρώσει, δηλαδή μιλάμε για χώρους αμιγείς».

«Δύσκολος» ο χειμώνας και χωρίς lockdown

Ο Πρόεδρος του κλάδου εστίασης και αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης

Υπό το πρίσμα λοιπόν ενός «δύσκολου» χειμώνα ενόψει, που δεν αποκλείεται να θυμίζει ένα άτυπο μίνι lockdown, αφού για το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας που παραμένει ανεμβολίαστος μπαίνει μπλόκο σε αρκετές δραστηριότητες, ο κλάδο της εστίασης που έχει πληγεί περισσότερο από πολλούς άλλους ζητά τη συνδρομή του Κράτους.

«Θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος όχι όμως με προγράμματα που ευνοούν ένα μικρό μέρος της εστίασης (λόγω της πολυπλοκότητας και των προϋποθέσεων που αποκλείουν την πλειοψηφία), αλλά με μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως η μείωση ενοικίου, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολές εργασίας, παράταση των καταβολών δόσεων των επιστρέπτεων προκαταβολών, που ξεκινούν το 2022 με ιδανικότερο σενάριο διαγραφής ενός μεγάλου μέρους αυτών και γιατί όχι εξολοκλήρου διαγραφή» σημείωσε μιλώντας στη «Σ» ο πρόεδρος του κλάδου εστίασης και αναψυχής Αγρινίου.

Και πρόσθεσε : «Μιλάμε για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, διότι φέτος που θα υπάρξει συναναστροφή μεταξύ μας, θα επανέλθουν οι εποχικές ιώσεις, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μια μόνιμη φοβία και καχυποψία που πολύ φοβάμαι θα οδηγήσει τον κόσμο σε εγκλεισμό. Το αποτέλεσμα θα είναι οι επιχειρήσεις να μένουν άδειες, χωρίς κόσμο και να παρακαλάμε εμείς τότε να μας κλείσουν.

Θα πρέπει επομένως να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν και να προστατεύουμε τις επιχειρήσεις μας, διότι πέρα  από την διασφάλιση της δημόσιας υγείας δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το πρωτόκολλο για την εστίαση σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος ή μη. Αν ισχύσει ότι στην επιχείρηση που όλοι είναι εμβολιασμένοι και νοσήσει κάποιος δεν κλείνει και απλά απομακρύνεται τότε η πίεση θα αυξηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό»

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού στην εστίαση προς το παρόν δεν θα ισχύσει όπως έχουν ενημερωθεί οι επαγγελματίες του κλάδου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει.

Από 40 ευρώ ως 80 ευρώ τον μήνα – Πόσο κοστίζει να είσαι ανεμβολίαστος

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η διεξαγωγή αρκετών rapid test, τα οποία πλέον θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου, καθώς μόνο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι έχουν συμπτώματα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να κάνουν τα τεστ αυτά δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα κόστος 40 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο υπάρχουν και κατηγορίες που θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, δηλαδή κόστος 80 ευρώ το μήνα. Το μέτρο των διπλών τεστ αφορά: εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, φοιτητές, εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 57 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 3.273 σε όλη την χώρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr