ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΛήξη συναγερμού για τους εθελοντές αιμοδότες

Λήξη συναγερμού για τους εθελοντές αιμοδότες

Η λανθασμένη αντίληψη προκάλεσε πανελλαδική ταραχή και σφοδρές αντιδράσεις στους εθελοντές αιμοδότες και τους συλλόγους τους

 

Λήξη συναγερμού

για τους εθελοντές αιμοδότες

 

Πανελλαδική αναστάτωση και μεγάλες αντιδράσεις προκλήθηκαν από την παρανόηση ότι το Υπουργείο Οικονομικών ήδη είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την φορολόγηση των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι ούτε συνδρομές δεν έχουν από τα μέλη τους. Η φορολόγηση τελικά απευθύνεται σε εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται διάφορα προγράμματα και στελεχώνονται από εθελοντές αιμοδότες

 

 

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε από παρανόηση ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει την πρόθεση και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την φορολόγηση των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, οι οποίοι πανελλαδικά αριθμούν 86. Η φορολόγηση, όπως διευκρινίστηκε, δεν αφορά τους 86 πανελλαδικά συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών, αλλά εταιρείες, επίσης μη κερδοσκοπικές, οι οποίες λειτουργούν με προγράμματα και στελεχώνονται από εθελοντές αιμοδότες.

Οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών, όπως και αυτός του Αγρινίου, καταθέτουν φορολογική δήλωση, αν και δεν έχουν συνδρομές. Ακολουθούν δηλαδή κατά γράμμα τον οδηγό για την λογιστική και φορολογική παρακολούθηση των μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, κάτι που δεν τους επηρεάζει στο ελάχιστον με την φορολόγηση των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προέκυψε τώρα και ήταν η αφορμή για την πανελλαδική και τοπική αναστάτωσή στους συλλόγους και τα μέλη των εθελοντών αιμοδοτών.

Στον σύλλογο του Αγρινίου, μετά την γνωστοποίηση του ζητήματος με λανθασμένο όμως τρόπο πανελλαδικά, επικράτησε αναβρασμός καθ ότι ο σύλλογος του Αγρινίου είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα και φυσικά πολύ ενεργός, συνεπώς θα είχε και αντίκτυπο τόσο στον ίδιο όσο και στα μέλη του. Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Αγρινίου έχει 30 χρόνια προσφοράς και είναι από τους μεγαλύτερους πανελλαδικά. Τα εγγεγραμμένα μέλη του, από την ίδρυσή του, αριθμούν περίπου τα 6.200. Η πρόεδρος κα Σπυριδούλα Παπαγιάννη, η οποία είναι και στο Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Α. δηλώνει: «Με τους 86 συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών ανά την Ελλάδα, όπως και με αυτόν του Αγρινίου, δεν τίθεται κανένα θέμα φορολόγησης, ούτε των συλλόγων, ούτε των μελών. Το διευκρινίζω αυτό για τα μέλη, γιατί πολλά άτομα αναστατώθηκαν και πίστεψαν ότι κάθε φορά που θα δίνουν αίμα, θα καταγράφεται και με κάποιον τρόπο θα φορολογούνται. Η φορολόγηση δεν αφορά τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, αλλά εταιρείες, επίσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με προγράμματα».

Παράλληλα, λόγω της παρανόησης και της αναστάτωσης που υπήρξε, όλοι όσοι ανήκουν στους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών ευελπιστούν ότι θα «προέτασσε τα στήθη του» το Υπουργείο Υγείας, καταργώντας τόσο στην πράξη όσο και στο νομοθετικό κομμάτι την προσπάθεια φορολόγησης του υπουργείου Οικονομικών. Την ερχόμενη Δευτέρα η Π.Ο.Σ.Ε.Α έχει συγκαλέσει συμβούλιο του Δ.Σ το οποίο θα μελετήσει καλύτερα τα δεδομένα για να έχει καλύτερη και λεπτομερέστερη εικόνα, αν και δεν τίθεται θέμα φορολόγησης για τους συλλόγους κάτι που επαλήθευσε και ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α κ Χρήστος Πρωτόπαπας, αλλά και η γενική γραμματέας της Π.Ο.Σ.Ε.Α κα Αθηνά Εξάρχου.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr