ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΛίνος Μπλέτσας: Αναπτυξιακή «εξαίρεση» η Αιτωλοακαρνανία

Λίνος Μπλέτσας: Αναπτυξιακή «εξαίρεση» η Αιτωλοακαρνανία

Λίνος Μπλέτσας: Αναπτυξιακή «εξαίρεση» η Αιτωλοακαρνανία

Λίνος Μπλέτσας: Αναπτυξιακή «εξαίρεση» η Αιτωλοακαρνανία

Το 2022 θα είναι μάλλον μια καλή χρονιά για τους μηχανικούς στην Ελλάδα.

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ο κλιματικός νόμος, τα τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, είναι ένα ολόκληρο πλέγμα δράσεων στο οποίοι οι μηχανικοί θα βρουν αντικείμενο εργασιών.

Όμως εκτός από αυτά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας στο άρθρο για τη νέα χρονιά καταγράφει και τα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας εκτιμώντας ότι «δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το μόνιμο χαρακτήρα της αναπτυξιακής «εξαίρεσης» της Αιτωλοακαρνανίας».

Η περιοχή μας διαχρονικά αδυνατεί να ακολουθήσει τις θετικές εξελίξεις στην υπόλοιπη χώρα με αποτέλεσμα να παραμένει ουραγός σε όλους τους κρίσιμους αναπτυξιακούς δείκτες.

Παρά τα αδιαμφισβήτητα, συγκριτικά της πλεονεκτήματα, η Αιτωλοακαρνανία αδυνατεί να συγχρονίσει το βηματισμό της με τον προοδευτικό οίστρο άλλων περιοχών, καθώς διακρίνεται από μία ανυπέρβλητη υστέρηση: την έλλειψη σύγχρονων υποδομών, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης εγκατάλειψής της.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων η κάθετη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο. Ένα έργο οδοποιίας με έτοιμη, δωρεάν προμελέτη από το συναδλεφο κ. Χρήστο Ράδο και χαμηλό κόστος κατασκευής η οποία παραπέμπτεται διαρκώς στις καλένδες, αφήνοντας ένα δήμο εκατό χιλιάδων κατοίκων να εξυπηρετείται από οδικό δίκτυο με προδιαγραφές και κατασκευή, που χρονολογούνται στις αρχές του δεύτερου μισού του προηγούμενου αιώνα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και τα υπόλοιπα οδικά τμήματα, που μπορούν να διασπάσουν την ιδιότυπη απομόνωση της περιοχής, ήτοι Πλατυγιάλι – Ιόνιος Οδός και Αγρίνιο Καρπενήσι, διαρκώς καρκινοβατούν και δεν τελεσφορούν ποτέ.

Αντιθέτως, μεγάλη, αν μη τι άλλο, είναι η σπουδή για τα έργα εκτροπής του Αχελώου που διαρκώς επαναπροωθούνται.

Παράλληλα το εγκαταλελειμμένο επί σειρά δεκαετιών επαρχιακό οδικό δίκτυο καθιστά περιοχές με ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, ουσιαστικά μη προσβάσιμες και τις θέτει εκ προοιμίου εκτός αναπτυξιακής προοπτικής.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση θυσιάζεται διαρκώς στον υδροκεφαλισμό των Πατρών, τη στιγμή που η δυναμική παρουσία της και η διασύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα της περιοχής θα μπορούσε να προκαλέσει συλλογικά, ποιοτικά άλματα στο μέλλον.

Τέλος, πολυάριθμοι αρχαιολογικοί θησαυροί σε όλη την επικράτεια του νομού παραμένουν κι αυτοί χωρίς δυνατότητα πρόσβασης και άρα ικανής προβολής τους.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως, ο κατάλληλος σχεδιασμός με στόχο την υλοποίηση ενός «ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου» με παράλληλη θέσπιση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών μπορεί να αποτελέσει έναν στέρεο πυλώνα ανάπτυξης πολλαπλασιαστικής ισχύος.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Τα ερωτήματα και η πρόταση της Όλγας Δασκαλή

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr