ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΛιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: Έργα 21,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Λιβανός

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: Έργα 21,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Λιβανός

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: Έργα 21,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Λιβανός

Ευρύτατες παρεμβάσεις για την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και διάσωσης του υδροβιότοπου, ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Τα έργα που προγραμματίζονται είναι ύψους 21,4 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, των έργων και στοχεύουν, όπως σημειώνεται , στην προστασία και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος. Το πλέγμα των έργων αποσκοπεί και στην ανάπτυξη. Να προστατευτεί δηλαδή η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο πρωτογενής τομέας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία, θα εξορθολογιστεί η διαχείριση των φυσικών πόρων και θα αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Πρόκειται δε για τα πρώτα έργα τέτοιου είδους στη Λιμνοθάλασσα εδώ και περίπου 40 χρόνια και όπως δήλωσε, κάνοντας τη σχετική παρουσίαση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, «πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που αφορά έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας, ενταγμένο στη «Συνθήκη Ραμσάρ», το οποίο θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής».

Παρόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο κ. Λιβανός (φωτογραφία απο την παρουσίαση)υπογράμμισε ότι «με το έργο αυτό, θα διορθωθούν λάθη που συντελέσθηκαν από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν και οδήγησαν σε επιβάρυνση του υδάτινου κυρίως περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Λανθασμένες παρεμβάσεις που παρεμποδίζουν το αλμυρό και οξυγονωμένο νερό της θάλασσας να εισέλθει στην λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα τη μείωση της ιχθυοπαραγωγής. Το έργο στοχεύει στη διευκόλυνση της υδραυλικής κυκλοφορίας των υδάτων προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στις ιχθυοκαλλιέργειες».

Ο ΥΠΑΑΤ, υπενθύμισε ότι οι μελέτες για το έργο αυτό, που ήταν απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας, είχαν ξεκινήσει από το 2015, ενώ οι προσπάθειες για ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας ξεκίνησαν το 2019. «Μετά από πολλές προσπάθειες και ενώ υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το έργο, η συντονισμένη δράση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Κτηματικής Υπηρεσίας συνετέλεσαν στην ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, μάλιστα με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 €», πρόσθεσε.

 Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η περιοχή έχει προικισθεί με ένα μοναδικό πλεονέκτημα: τα πλούσια υδάτινα αποθέματα και η ορθή διαχείριση του πλούτου αυτού αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές αλλά και εθνικό μας χρέος, αφού στα επόμενα χρόνια- και λόγω της κλιματικής αλλαγής- οι υδάτινοι πόροι θα αποτελούν ένα εθνικό και οικονομικό κεφάλαιο. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι υδάτινοι πόροι μέσω της σωστής εκμετάλλευσης, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλάσιο πλούτο στον τόπο μας, μέσα από τις υδατοκαλλιέργειες».

«Σε ό,τι με αφορά, διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνω τα πάντα ώστε να υπηρετήσω αυτό το χρέος προς τον τόπο μας, τα παιδιά μας και την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

protothema.gr

Πρέβεζα: Ντύθηκε στα λευκά η Κρυοπηγή – Απίστευτη χαλαζόπτωση χτύπησε την περιοχή

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr