ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΘεαματικός αλλά όχι ευωδιαστός ο “ευτροφισμός” στην ανατολική πλευρά της λιμνοθάλασσας

Θεαματικός αλλά όχι ευωδιαστός ο “ευτροφισμός” στην ανατολική πλευρά της λιμνοθάλασσας

Θεαματικός αλλά όχι ευωδιαστός ο “ευτροφισμός” στην ανατολική πλευρά της λιμνοθάλασσας

Φωτογραφικό υλικό από την ανατολική πλευρά της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αναδεικνύοντας το φαινόμενο του “ευτροφισμού”. 

Στην ανάρτησή του ο Γιάννης Γιαννακόπουλος σημειώνει ότι το φαινόμενο αποτυπώνεται ως κάτι όμορφο και θεαματικό αλλά προκαλεί μεγάλη δυσοσμία. Μάλιστα εκφράζει την απορία του για την αντοχή που επιδεικνύουν οι κάτοικοι.

Ας δούμε όμως πώς προκαλείται το φαινόμενο και ποιες είναι οι επιπτώσεις του:

Η λέξη ευτροφισμός σημαίνει καλή θρέψη. Ωστόσο αυτή η καλή θρέψη είναι καλή μόνο για τα βακτήρια αντιθέτως για τα ψάρια είναι θανατηφόρα!

Για την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών αλλά και για τη καθαριότητα, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί εντονότερα λιπάσματα και απορρυπαντικά αντίστοιχα, τα οποία περιέχουν ουσίες πλούσιες σε νιτρικά και φωσφορικά ιόντα.

Αυτά τα ιόντα συσσωρεύονται στα κλειστά υδάτινα οικοσυστήματα όπως οι λίμνες, τα ποτάμια και κλειστοί κόλποι. Από τη συσσώρευση αυτή ακολουθεί το φαινόμενο που καλείται ευτροφισμός.

Από την αύξηση των νιτρικών και φωσφορικών ιόντων προκύπτει αύξηση συγκέντρωσης των θρεπτικών στοιχείων, στην επιφάνεια του υδάτινου χώρου, με τα οποία τρέφονται κυρίως τα βακτήρια και σχηματίζονται άλγες.

 

 

Τα βακτήρια και οι άλγες αυξάνονται και σχηματίζουν επικάλυμμα στις υδάτινες επιφάνειες, προκαλώντας σκίαση στο νερό κάτω από την επιφάνεια.

Χωρίς φως, οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί στον πυθμένα θανατώνονται, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής σε άλλα βακτήρια, τα οποία τρέφονται με αυτούς τους νεκρούς οργανισμούς και συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Η αύξηση των βακτηρίων οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση του οξυγόνου και ως κ τούτου δεν μένει αρκετό οξυγόνο για τους μη φωτοσυνθετικούς οργανισμούς.

Τα ψάρια είναι οι πρώτοι οργανισμοί που πεθαίνουν και ακολουθούν οι υπόλοιποι οργανισμοί, νεκρώνοντας έτσι τοπικά το οικοσύστημα.

Πέρα από τη τοπική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας, ο ευτροφισμός οδηγεί και σε υποβάθμιση της ομορφιάς του χώρου της λίμνης ή του ποταμού που ίσως να αποτελεί και τουριστικό θέρετρο.

Για όλους τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς και άτομα, ώστε να αποφευχθεί η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και απορρυπαντικών αλλά και η ανεύρεση/αξιοποίηση τεχνικών που μειώνουν την ένταση του φαινομένου.

Πηγή φωτογραφιών: Γιάννης Γιαννακόπουλος (facebook)

Πληροφορίες για το φαινόμενο από geonews.gr – Μιχαήλ Σταμάτης

Καιρός: Λασποβροχές και καταιγίδες – Δείτε πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr