Λίμνη Τριχωνίδα: Μια λίμνη με συναρπαστικό ψηφιδωτό που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

Η λίμνη Τριχωνίδα διαθέτει ένα υπέροχο ψηφιδωτό, που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Με σπουδαία περιβαλλοντική αξία και εικόνες που στην κυριολεξία ταξιδεύουν το πνεύμα, αξίζει να μπει στην ταξιδιωτική σας ατζέντα κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον.

trixonida

Η λίμνη Τριχωνίδα διαθέτει ένα υπέροχο ψηφιδωτό, που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Με σπουδαία περιβαλλοντική αξία και εικόνες που στην κυριολεξία ταξιδεύουν το πνεύμα, αξίζει να μπει στην ταξιδιωτική σας ατζέντα κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον.

Η έκτασή της έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5 χλμ. και μέγιστο βάθος 58 μ. Η λίμνη ξεχωρίζει για την ομορφιά του τοπίου, ενώ ιδιαίτεροι είναι και οι οικισμοί που την πλαισιώνουν. Παναιτώλιο, Καινούργιο, Παράβολα, Μυρτιά, Γαβαλού και Παπαδάτες είναι μερικά μόνο από τα παραλίμνια χωριά, που συμπληρώνουν το συναρπαστικό ψηφιδωτό της Τριχωνίδας.

Η μεγάλη περιβαλλοντική αξία της λίμνης Τριχωνίδας

Εκτός του φυσικού κάλλους όμως, η Τριχωνίδα έχει και μεγάλη περιβαλλοντική αξία, ενώ αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Ιτιές, λεύκες και πλατάνια κοσμούν τις όχθες της, αποτελώντας φιλόξενο καταφύγιο για πλήθος πουλιών και ψαριών.

Στην πλούσια ορνιθοπανίδα καταγράφονται περισσότερα από 200 είδη πουλιών -κάποια πολύ σπάνια, όπως ο πορφυροτσικνιάς. Επίσης, στα νερά της ζουν πολλά είδη ψαριών, εκ των οποίων 11 είναι ενδημικά, ενώ η Τριχωνίδα είναι το μόνο μέρος όπου εντοπίζεται ο Νανογωβιός. Ακόμη, η περιοχή της Τριχωνίδας είναι μία από τις λίγες στη χώρα μας όπου ζουν βίδρες.

Από τα πολύ ενδιαφέροντα που μπορεί να κάνει όποιος βρεθεί στη λίμνη Τριχωνίδα και η επίσκεψη στο Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, στα Αμπάρια, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει από κοντά πίνακες σχετικούς με την Τριχωνίδα, μακέτα της λίμνης αλλά και ενυδρείο με τα ψάρια της.

Βόλτα δίπλα στη λίμνη

Η παραλίμνια περιοχή της λίμνης αποτελεί φυσικό σκηνικό απείρου κάλλους, με την παραλίμνια περιοχή της Μυρτιάς αλλά και της Παφίας, να αποτελούν και τα δημοφιλέστερα σημεία για βόλτα δίπλα στη λίμνη.

Πάνω από το χωριό Άνω Βλοχός, στην κορυφή του λόφου πάνω και από τη μονή της Παναγίας, υπάρχουν απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης των Θεστιέων, που κατοικήθηκε από τους Nεολιθικούς Xρόνους. Μπορεί από την ακρόπολη να μην σώζονται πολλά, η θέα όμως από εδώ θα σας αποζημιώσει.

Μια θέα που μπορεί να απολαύσει κανείς και από το χωριό Πετροχώρι, και κυρίως κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, με τα ζεστά χρώματα του ήλιου να βάφουν στην κυριολεξία το τοπίο μπροστά σας στις υπέροχες πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις του.

newsbeast.gr

Τέλη κυκλοφορίας: Τέλος χρόνου για την πληρωμή τους – Ερχονται τσουχτερά πρόστιμα