ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑστυνομικα ΝεαΛιγότερες ανθρωποκτονίες, περισσότερες εξιχνιάσεις το 2022 – Δ. Γαλαζούλας: «Το σοβαρό έγκλημα σπάνια μένει ανεξιχνίαστο»

Λιγότερες ανθρωποκτονίες, περισσότερες εξιχνιάσεις το 2022 – Δ. Γαλαζούλας: «Το σοβαρό έγκλημα σπάνια μένει ανεξιχνίαστο»

Λιγότερες ανθρωποκτονίες, περισσότερες εξιχνιάσεις το 2022 – Δ. Γαλαζούλας: «Το σοβαρό έγκλημα σπάνια μένει ανεξιχνίαστο»

Λιγότερες ανθρωποκτονίες, περισσότερες εξιχνιάσεις το 2022 – Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλας μιλώντας στη “Σ” τονίζει μεταξύ άλλων: «Το σοβαρό έγκλημα σπάνια μένει ανεξιχνίαστο».

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που δόθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι ανθρωποκτονίες και οι εξιχνιάσεις ανθρωποκτονιών το 11μηνο του 2022 είναι στο καλύτερο σημείο από το 2011. Μάλιστα το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και τον σχετικό πίνακα για του λόγου το αληθές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς έχει σημειωθεί ο μικρότερος αριθμός δολοφονιών τα τελευταία 11 χρόνια ενώ το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των ανθρωποκτονιών που έχουν εξιχνιαστεί με το ποσοστό να αγγίζει το 89% για τα εγκλήματα του ίδιου έτους και των προηγούμενων που εκκρεμούσαν και 85% για εκείνες μόνο του 2022.

Φυσικά η συζήτηση ξεκίνησε μετά από το διπλό φονικό στην Νέα Σμύρνη που θεωρήθηκε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της αλβανικής μαφίας, άφησε όμως το ερωτηματικό αν και κατά πόσον η Αστυνομία τελικά εμπλέκεται σε τέτοιες καταστάσεις. Ο κ. Θεοδωρικάκος άφησε αρκετά υπονοούμενα για μια περιοχή που πριν δύο χρόνια και εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας είχε γίνει πεδίο μάχης λόγω συγκρούσεων, με συμμετοχή ακόμη και οργανωμένων χούλιγκαν μετά από προσκλητήριο στα social media και με αποτέλεσμα δολοφονική επίθεση σε πεσμένο αστυνομικό. Έκτοτε ήταν κοινός τόπος ότι η Αστυνομία δεν είχε εμφανή παρουσία στην πλατεία, μέχρι που έγινε η εκτέλεση και πολλοί και διάφοροι αναρωτήθηκαν «πού είναι η Αστυνομία»!

«Βασικό μέλημα η ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας στις γειτονιές»

Λιγότερες ανθρωποκτονίες, περισσότερες εξιχνιάσεις το 2022 - Δ. Γαλαζούλας: «Το σοβαρό έγκλημα σπάνια μένει ανεξιχνίαστο»
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Θέλω να είμαι ευθύς. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, το βασικό μου μέλημα είναι η αστυνομία να ενισχύσει την παρουσία της στις γειτονιές. Είναι αλήθεια ότι ενισχύθηκε ή όχι; Οι 74 δολοφονίες που έχουν γίνει φέτος, είναι οι λιγότερες σε ετήσια βάση τα τελευταία 11 χρόνια. Το ποσοστό εξιχνιάσεως των ανθρωποκτονιών είναι φέτος, το υψηλότερο που έχει υπάρξει ποτέ, σχεδόν 90%».

Ο ίδιος ο Υπουργός υπαινίχθηκε ότι δεν ήταν, όπως θα όφειλε, μονάδα ΔΙΑΣ πάνω στην πλατεία για να επιληφθεί ενώ είπε με νόημα πως «όλοι θα κριθούν στις κρίσεις της Αστυνομίας που είναι σε έναν μήνα». Την ίδια ώρα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να επιστρέψουν στην υπηρεσία της ΔΙΑΣ 150 αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

«Κάνουμε μια σειρά από αλλαγές στην Αστυνομία, απελευθερώνοντας τους αστυνομικούς από πάρεργα για να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους. 150 άνδρες και γυναίκες της ΔΙΑΣ επιστρέφουν άμεσα και αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των περιπολιών. Και με το νέο έτος 600 ειδικοί φρουροί θα τοποθετηθούν στα ΑΤ της Αττικής. Έχει υπάρξει ξεκάθαρη εντολή αύξησης περιπολιών και έχει επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, το βασικό μου μέλημα είναι η αστυνομία να ενισχύσει την παρουσία της στις γειτονιές. Είναι αλήθεια ότι ενισχύθηκε ή όχι;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τι εκτιμά ο Διευθυντής Α.Δ. Ακαρνανίας

Λιγότερες ανθρωποκτονίες, περισσότερες εξιχνιάσεις το 2022 - Δ. Γαλαζούλας: «Το σοβαρό έγκλημα σπάνια μένει ανεξιχνίαστο»
Ο Δημήτρης Γαλαζούλας

Εκτίμηση για τις διαπιστώσεις αυτές η «Σ» ζήτησε από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας Δημήτρη Γαλαζούλα: «Είναι αλήθεια ότι το πλήθος των ανθρωποκτονιών από το 2015 και μετά υποχώρησε από την περιοχή των 170-180 τον χρόνο στις 80 έως 90, με κάποια έξαρση το 2018 και το 2021. Φέτος, όταν προστεθεί κι ο Δεκέμβριος, μάλλον θα είμαστε σε χαμηλότερο επίπεδο και από τις 80 ανθρωποκτονίες, πράγμα που είναι καλό, αλλά που μεταφράζεται και από την γενικότερη κινητικότητα στην κοινωνία. Είναι παρατηρημένο ότι το πλήθος τέτοιων σοβαρών συμβάντων αυξάνει όταν το οικονομικό κίνητρο κυριαρχεί, στις πολύ καλές εποχές και όταν υπάρχει σοβαρή κρίση δηλαδή. Σε πιο «μέσες» καταστάσεις τα συμβάντα αυτά υποχωρούν και απομένουν κυρίως προσωπικές διαφορές, φόνοι ως αποτέλεσμα οικογενειακών σχέσεων κλπ. Δεν μπορείς όμως να ερμηνεύσεις γραμμικά τις ανθρωποκτονίες, εμφανίζουν εξάρσεις και μειώσεις που δεν ακολουθούν πάντα συγκεκριμένο μοτίβο».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλαζούλα το ενδιαφέρον από την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας είναι στις εξιχνιάσεις καθώς φαίνεται να έχει επιτευχθεί “άλμα” σε αυτές από την περιοχή του 55%-65% σε αποτελέσματα της τάξης του 89%. «Αυτό δείχνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και πιο εστιασμένη δουλειά. Πρακτικά μπορούμε να πούμε ότι τα εγκλήματα που γίνονται μέσα στο σύνηθες περιβάλλον της κοινωνίας εξιχνιάζονται όλα. Εκείνα που μένουν ανεξιχνίαστα είναι γεγονότα όπως ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, όπου επικρατεί ο νόμος της σιωπής ή σε ανθρωποκτονίες όπου υπάρχει οσμή τρομοκρατίας. Και σε αυτά όμως τα συμβάντα η Αστυνομία πλέον έχει μεγαλύτερες δυνατότητες για αρχεία και για αξιοποίηση στοιχείων που αφορούν σε προηγούμενα χρόνια», εξηγεί.

Τέλος, ο Διευθυντής της Α.Δ. Ακαρνανίας συμφωνεί με την διαπίστωση ότι έχει πυκνώσει η παρουσία της Αστυνομίας. «Οι υπηρεσίες και στη δική μας Διεύθυνση έχουν περισσότερα άτομα διαθέσιμα στους δρόμους πλέον, αυτό είναι σαφές, ενώ στο Αγρίνιο έχει συγκροτηθεί και νέο τμήμα για την Οικογενειακή Βία. Στην περιφέρεια και τα χωριά πάντα καταβάλλεται προσπάθεια για πιο συχνή παρουσία στο πλαίσιο των αριθμών – συσχετισμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Λιγότερες ανθρωποκτονίες, περισσότερες εξιχνιάσεις το 2022 - Δ. Γαλαζούλας: «Το σοβαρό έγκλημα σπάνια μένει ανεξιχνίαστο»

Αγρίνιο: Μαθητής τραυματίστηκε σε επεισόδιο στο 6ο Λύκειο – Δύο προσαγωγές από την Αστυνομία

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ