Λευτέρης Αυγενάκης από το Αγρίνιο: «Κεντροδεξιά χαρακτηριστικά να έχει το «αποτύπωμα» της κάλπης των ευρωεκλογών (εικόνες – video)

Ποια στοιχεία έδωσε από το Αγρίνιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα στην Αιτωλοακαρνανία

avgenakis-agrinio (5)

Συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη (16.5.24) η διήμερη περιοδεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη στην Αιτωλοακαρνανία.

Μετά την χθεσινή του ομιλία στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο και την συνάντησή του με στελέχη της ΝΔ, το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης περιόδευσε στο κέντρο της πόλης και συναντήθηκε με φίλους της ΝΔ σε καφέ του Αγρινίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε ότι «στόχος είναι το «αποτύπωμα» της κάλπης να έχει κεντροδεξιά χαρακτηριστικά. «Θέλουμε ο κόσμος να επιβραβεύσει την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό, να επιβραβεύσει το μαχητικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης, έχοντας στο πλευρό του δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές τον ολυμπιονίκη Πύρο Δήμα και τον Αιτωλοακαρνάνα Νίκο Ναούμη.

Σημείωσε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική, καθώς ξεκίνησε η πρώτη φάση της διαβούλευσης για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ στην ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της άρδευσης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη. Δε νοείται να υπάρχει νερό και να μην είναι αξιοποιήσιμο για τους αγρότες μας. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κατ’ επέκταση με τον Δήμο Αγρινίου για το θέμα των αρδευτικών δικτύων μέσα από τα προγράμματα που ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτουμε και πρέπει να ωριμάσουν και μελετητικά.

Αντίστοιχη προσπάθεια κάνουμε συνολικά και για την Περιφέρεια μετά την ολοκλήρωση του σωστού σχεδιασμού του πρώτου ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων που εξελίσσεται στην Θεσσαλία, ένα μοντέλο που ουσιαστικά είναι η πρώτη παρέμβαση που κάνει η Ελληνική πολιτεία σε ζητήματα πολιτικής του νερού, διαχείρισης του νερού και αναφέρομαι στο αρδευτικό νερό κατά βάση. Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων στήνεται με επίκεντρο την Θεσσαλία, αλλά θα έχει προσαρμοστικότητα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των Περιφερειών της Δυτικής Ελλάδας, της Κρήτης και της Πελοποννήσου που έχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και σημάδια ερημοποίησης. Ο φορέας αυτός μετά φυσικά θα επεκταθεί και σε όλη την χώρα».

 

Έμφαση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου

Έμφαση έδωσε στην αξιοποίηση της περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το κοινό καλό. Όπως είπε, εντός του Δήμου Αγρινίου διαθέτει τρία σημαντικότατα ακίνητα, το ένα μάλιστα στο κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα από το Δημαρχείο, το οποίο είναι σε προτεραιότητα στην πρώτη συζήτηση που θα κάνουμε για τα σημαντικά αυτά ακίνητα. Θα βάλουμε στο τραπέζι ολοκληρωμένα και εμπεριστατωμένα πως πρέπει να αξιοποιηθούν για το κοινό καλό τα περιουσιακά αυτά στοιχεία. Δεν μας αφήνει αδιάφορους, θέλουμε να γίνει κάτι σωστά και οργανωμένα για το κοινό καλό, ώστε να εξυπηρετήσει τους πολίτες της περιοχής. Δεν έχουμε δογματικές αντιλήψεις, αλλά η ακίνητη περιουσία πρέπει να διαχειρίζεται σωστά από το Υπουργείο μας, για το καλό της κοινωνίας επαναλαμβάνω. Έγινε η πρώτη συζήτηση με τον Δήμαρχο Αγρινίου και σύντομα θα πάμε παρακάτω».

Ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε και μια σειρά από στοιχεία, τονίζοντας ότι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία τα χρήματα για τα σχέδια βελτίωσης, μετά και την τελευταία απόφαση του Υπουργείου, φτάνουν σχεδόν τα 25 εκατ. ευρώ. « Δεν επαρκούν, και γι’ αυτό δώσαμε βάρος και στα θέματα των Leader όπου εκεί τα χρήματα που έλαβε συνολικά η Αιτωλοακαρνανία φτάνουν τα 35 εκατ. ευρώ σε επενδυτικά ιδιωτικά σχέδια.

Ενισχύσαμε το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών. Η πρώτη απόφαση που έλαβα ως υπουργός ήταν η δυνατότητα εξασφάλισης χρημάτων ώστε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες των προγραμμάτων νέων αγροτών και 2.100 επιλαχόντες νέοι αγρότες εντάχθηκαν με 82 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα που κατευθύνθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία μέσα από το πρόγραμμα αυτό φτάνουν τα 51 εκατ. ευρώ, ενώ η εξισωτική αποζημίωση φτάνει περίπου στα 95 εκατ. ευρώ, στην περιοχή σας. Τα χρήματα στην περιοχή σας για την βιολογική γεωργία φτάνουν στα 150 εκατ. ευρώ, αλλά και οι πρόσφατες καταβολές των αποικίσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχονται για την Αιτωλοακαρνανία στα 30 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Λευτέρη Αυγενάκη, επρόκειτο να συναντηθεί στη συνέχεια με τον αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοκαρνανίας Θανάση Μαυρομμάτη, στο Μεσολόγγι. Όπως έκανε γνωστό στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός προτίθεται να επισκεφθεί ξανά την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα την περιοχή της Ναυπάκτου.

Δείτε εικόνες από την επίσκεψη: