ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΛέσβος: Μικρά παιδιά κάνουν “γαϊδουροδρομίες” μαστιγώνοντας ζώα – Τα ενθάρρυναν οι γονείς τους

Λέσβος: Μικρά παιδιά κάνουν “γαϊδουροδρομίες” μαστιγώνοντας ζώα – Τα ενθάρρυναν οι γονείς τους

Λέσβος: Μικρά παιδιά κάνουν “γαϊδουροδρομίες” μαστιγώνοντας ζώα – Τα ενθάρρυναν οι γονείς τους

Σάλος σε χωριό της Λέσβου όπου σημειώθηκε ακόμα ένα περιστατικό κακοποίησης ζώων, με μικρά παιδιά να κάνουν αγώνες με γαϊδουράκια, χτυπώντας τα υπό τις επευφημίες των γονιών τους. Τι λέει στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος φιλοζωικού συλλόγου.

Πριν από μερικές ημέρες μάθαμε για ένα διαχρονικό “έθιμο” στην Αρκαδία, με τη βίαιη αναπαράσταση αλωνίσματος. Σειρά στα θλιβερά φαινόμενα κακοποίησης ζώων πήρε ένα χωριό της Λέσβου, με θύματα αυτή τη φορά ορισμένα γαϊδουράκια.

Σε βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα social media, εμφανίζονται ανήλικα να συμμετέχουν σε “γαϊδουροδρομίες”, καμτσικώνοντας τα άτυχα ζώα, που υποβάλλονται σε αγώνα δρόμου στην άσφαλτο, υπό τις επευφημίες ενηλίκων, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα και γονείς των παιδιών.

Το περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κώμη Λέσβου, με το βίντεο να προκαλεί οργή, μαζί και την αντίδραση του φιλοζωικού συλλόγου “Κιβωτός”, ο οποίος γνωστοποίησε πως θα προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλή Κουντουρέλλη, πρόκειται για ένα “πολύ λυπηρό γεγονός που δεν εκφράζει τις τοπικές μας κοινωνίες”. Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN ξεκαθάρισε πως “οι γαϊδουροδρομίες είναι άγνωστες σε εμάς» και τονίζει ότι «δεν είναι έθιμο, δεν υπάρχει τέτοιο έθιμο. Χάριν του βίντεο έχει έρθει σε γνώση μας”.

Στη συνέχεια γνωστοποιεί: “Λυπούμαστε που συμμετείχαν και γονείς. Εμείς θα καλέσουμε την τοπική κοινωνία να αποβάλει αυτά τα φαινόμενα, θα πούμε στη σχολική κοινότητα να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά της Κώμης για να καταλάβουν ότι τα ζώα είναι κάτι που δεν πρέπει να κακοποιούμε και πως έχουν δικαιώματα». Μάλιστα, υπογραμμίζει πως πρέπει και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι”.

Ρεσιτάλ παρανομίας για ένα απαράδεκτο “έθιμο” που κρατά χρόνια
Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον πρόεδρο της “ΚΙΒΩΤΟΥ” Μυτιλήνης, Ιωσήφ Μποτετζάγια, ο οποίος δήλωσε: “Από ό,τι μαθαίνουμε αυτό είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια ως μία ιδέα όπου τα παιδιά απλά θα ανέβαιναν στα γαϊδουράκια και θα έκαναν κάτι σαν διαγωνισμό για το ποιος θα φτάσει πρώτος. Ενώ θα μπορούσε να είναι κάτι σαν παιδικό δρώμενο, αυτά που είδαμε στο βίντεο μόνο τέτοιο δεν θυμίζουν. Το βίντεο που βλέπετε δεν είναι ολόκληρο, γιατί το έκαναν και live μετάδοση, αλλά μετά το κατέβασαν. Το πράγμα έχει αρχίσει και ξεφεύγει. Τα κυνηγάνε και τα χτυπάνε, ενώ είναι πάνω στην άσφαλτο όπου περνάνε αυτοκίνητα και μηχανάκια”.

Εν συνεχεία, ο κ. Μποτετζάγιας σημειώνει: “Εδώ μιλάμε για τρεις παρανομίες. Αρχικά, όπως λέει ο νόμος. για να συμμετέχουν ζώα σε οποιαδήποτε εκδήλωση (πανηγύρι για παράδειγμα) χρειάζεσαι άδεια από τον δήμο και παρουσία κτηνιάτρου.. Δόθηκε αυτή η άδεια; Υπήρχε κτηνίατρος;.

Δεύτερον, ένα άλλο θέμα είναι η παρουσία γονέων των ανηλίκων. Τα παιδιά είναι ανήλικα, αλλά οι γονείς ως ενήλικοι έχουν ευθύνη και ο νόμος είναι ξεκάθαρος.

Το τρίτο είναι, σε ποιον ανήκουν τα γαϊδουράκια γιατί κι αυτός είναι υπεύθυνος για τα ζώα του. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί σε ολόκληρη τη Λέσβο έχουν τσιπαριστεί μόνο 121 άλογα και 2 γαϊδούρια”.

Πηγή: Χρήστος Μπαρούνης – news247.gr

Έβρος: Νέο περιστατικό με πολίτες να «συλλαμβάνουν» τέσσερις μετανάστες (βίντεο)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ