Aγρίνιο: Με λάθος στοιχεία οι συγχωνεύσεις των σχολικών τμημάτων - Τι καταγγέλλει η Ένωση Γονέων
Έκδηλος προβληματισμός στο Αγρίνιο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων που γίνονται με λάθος στοιχεία
Χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία από την πλατφόρμα «my school» έγιναν οι πρώτες συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Σχολείων του Δήμου Αγρινίου
Στάση αναμονής αλλά και ετοιμότητας κρατά η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων του Δήμου Αγρινίου σχετικά με το θέμα των συγχωνεύσεων των τμημάτων σε αρκετά σχολεία της περιοχής και κυρίως τα Γυμνάσια, περιμένοντας να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία της πλατφόρμας «my school» για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα.
Η ανανέωση των στοιχείων στην πλατφόρμα ξεκίνησε από την Πέμπτη 26/09, διότι παρατηρήθηκε συχνά να διαθέτει για αρκετά σχολεία παλιότερα στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών!
Ωστόσο, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει τον προβληματισμό της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκτιμώντας και αυτή με τη σειρά της πως οι συγχωνεύσεις υποβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και εγείρουν ακόμη και θέματα ασφάλειας στα σχολεία. Όπως επισημαίνει ο Γραμματέας της Ένωσης, Κώστας Τσόλκας, «οι γονείς βλέπουμε ότι το υπουργείο καταστρατηγεί νόμους που ισχύουν, ενώ εμείς θέλουμε σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή».
Ειδικότερα, ο κ. Τσόλκας μιλώντας στη «Σ» και περιγράφοντας πως έχει η κατάσταση μέχρι και τώρα αναφέρει: «η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Αγρινίου δεν διαθέτει μέχρι στιγμής όλα τα στοιχεία σχετικά με τις συγχωνεύεις. Προσπάθησε να αναδείξει το θέμα των συγχωνεύσεων σε κάποιες περιπτώσεις σχολείων, σε όσες περισσότερες μπορούσε, αλλά παράλληλα έχουμε πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων για να δούμε τι ισχύει σε κάθε σχολείο και πως μπορούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικότερα.
Η αρχή της υπόθεσης των συγχωνεύσεων έγινε περίπου πριν δύο μήνες με αφορμή το 3ο Γυμνάσιο, όταν κάποια τμήματα διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να έχουν 29 και 30 μαθητές. Μέσα από σειρά δράσεων της Ένωσης με τον σύλλογο γονέων του σχολείου, και μέχρι ενός βαθμού και των καθηγητών, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι ήταν λάθος η αλλαγή αυτή και τελικά ανακλήθηκε η απόφαση. Αντίστοιχο θέμα άνοιξε και με το 1ο Γυμνάσιο, θέμα το οποίο είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Στη δευτέρα τάξη του συγκεκριμένου σχολείου είναι 108 μαθητές και ήταν στην ίδια τάξη επιπλέον 10 μαθητές που δεν φαίνονταν επίσημα στην πλατφόρμα «my school». Με βάση όμως τους 108 μαθητές που φαίνονταν επίσημα στην πλατφόρμα το σχολείο και το υπουργείο ήταν καλυμμένοι για τέσσερα τμήματα. Το ζήτημα όμως είναι τα 10 επιπλέον παιδιά που δεν φαίνονταν στην πλατφόρμα, θα πρέπει να μπουν στα τμήματα αυτά και έτσι θα αυξηθούν τα παιδιά στην τάξη.
Το υπουργείο έδωσε κατευθύνσεις, ώστε η ενημέρωση της πλατφόρμας «my school» να γίνεται καθημερινά, γιατί αντίστοιχα ζητήματα είχαν προκύψει και αλλού. Άρα όταν γίνει η ενημέρωση αμέσως θα γνωρίζουμε όλοι ως Ένωση πόσα παιδιά είναι. Αντίστοιχο θέμα υπήρχε και με τα τμήματα των κατευθύνσεων του Λυκείου στη Γαβαλού, το οποίο σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Ένωσή μας έχει τακτοποιηθεί τελικά, ενώ αντίστοιχα θέματα υπάρχουν και σε όμορους Δήμους από αυτόν του Αγρινίου.
Κατά κύριο λόγο το ζήτημα εντοπίζεται στα Γυμνάσια και κυρίως στις πρώτες τάξεις των γυμνασίων, διότι δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις που προαναφέραμε. Η Ένωσή μας όμως έχει έρθει σε επαφή με πάρα πολλά σχολεία του Δήμου Αγρινίου, ώστε να δει αν υπάρχει ή όχι ζήτημα και εκεί που υπάρχει να δει πως θα συμβάλει αποτελεσματικότερα στην επίλυσή του.
Συχνά το θέμα των συγχωνεύσεων προκύπτει, διότι οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να είναι στο σχολείο της επιλογής τους, στη γειτονιά τους δηλαδή και δεδομένης της υπογεννητικότητας, της συρρίκνωσης της σχολικής κοινότητας, το Υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του λειτουργεί πάρα πολύ «συγχωνευτικά», τυφλά, χωρίς να εξετάζει απολύτως τίποτε. Αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας με εντολή του Υπουργείου και δια μέσω της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
Ως Ένωση έχουμε κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να μιλήσουμε με τη διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, λ.χ. για την περίπτωση του 1ου Γυμνασίου και όχι μόνο βέβαια, χωρίς αποτέλεσμα όμως, διότι, εφαρμόζουν στο Μεσολόγγι απαράκλητα τις οδηγίες του Υπουργείου, χωρίς να μπουν καν στη διαδικασία του διαλόγου ούτε με τους εκπαιδευτικούς, ούτε με τους γονείς.
Το απόγευμα της Τετάρτης 15/09/24 έγινε σύσκεψη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου στην οποία συμμετέχει και η ένωση γονέων, αλλά όπως ενημερωθήκαμε στο Δήμο είναι η αρμοδιότητα λειτουργίας των σχολείων, αλλά όχι το θέμα των τμημάτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Εκφράστηκε όμως η πρόθεση να πιέσουν και τα αρμόδια όργανα του Δήμου προς την κατεύθυνση που θέλουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να μην αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των παιδιών στα τμήματα.
Τελούμε στάση αναμονής για να δούμε τι θα εμφανιστεί στα σχολεία μέσω της ανανέωσης των στοιχείων της πλατφόρμας «my school», πόσα δηλαδή παιδιά θα είναι ανά τμήμα στα σχολεία και από κει και έπειτα θα αποφασίσουμε την πορεία μας. Θα απευθυνθούμε στο Περιφερειακό Διοικητικό Όργανο ώστε να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε την κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλίνουμε ως μοχλό πίεσης ακόμη και την κινητοποίηση, καθώς βλέπουμε ότι το ίδιο το Υπουργείο καταστρατηγεί κανόνες που έχει θέσει. Πως θα γίνει το μάθημα με 29 και 30 παιδιά μέσα σε ένα τμήμα; Με τόσα παιδιά αν γίνει ένας σεισμός ή υπάρξει μια φωτιά πως θα μπορέσει να τα ελέγξει ο εκπαιδευτικός; Τίθενται πάρα πολλά ερωτήματα. Οι γονείς πρέπει να διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο. Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις και βλέπουμε το υπουργείο να καταστρατηγεί νόμους που ισχύουν και θέλουν σχολεία με ασφάλεια και με υγιεινή. Σε μια τάξη με 30 παιδιά και μικρή σε μέγεθος θεωρούμε ότι καταστρατηγούνται και οι συνθήκες υγιεινής και οι κανόνες ασφαλείας».
Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση