Λάμπρος Μπισδούνης: Ο Αγρινιώτης νευροεπιστήμονας που μελετά τη διπολική διαταραχή είναι απόφοιτος 3 Πανεπιστημίων
Απόφοιτος τριών Πανεπιστημίων είναι ο Αγρινιώτης νευροεπιστήμονας Λάμπρος Μπισδούνης, με εξειδίκευση στη διπολική διαταραχή.
Ο Λάμπρος Μπισδούνης είναι Ερευνητής Κλινικής Νευροεπιστήμης, απόφοιτος των Πανεπιστημίων της Γλασκόβης, του Άμστερνταμ και της Οξφόρδης, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με αντικείμενο τη διπολική διαταραχή και συνεχίζει να διδάσκει.
Επιπλέον, εργάζεται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και στη φιλανθρωπική οργάνωση Wellcome Trust.
Η Wellcome Trust χρηματοδότησε την έρευνα για μια νέα θεραπεία της σχιζοφρένειας, γνωστή ως Cobenfy, η οποία εγκρίθηκε από την FDA πριν από έναν μήνα. Αυτή η θεραπεία έχει χαρακτηριστεί ως επαναστατική εξέλιξη για τα άτομα που ζουν με σχιζοφρένεια.
Στην εκπομπή «Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο» Λάμπρος Μπισδούνης θα μοιραστεί τα ερευνητικά του έργα, θα συζητήσει τις παρερμηνείες σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές και πολλά περισσότερα.
«H διπολική διαταραχή είναι μία χρόνια ψυχιατρική πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης», εξήγησε ο Λάμπρος Μπισδούνης σε συνέντευξη με την Eliana Nunes στην εκπομπή «Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο» της Φωνής της Ελλάδας.
«Tα προβλήματα του ύπνου και της αφύπνισης, καθώς και οι κιρκαδικοί ρυθμοί, είναι εξ διαμέτρου αντίθετα ανάλογα με τα διαφορετικά επεισόδια της διαταραχής.
Δηλαδή, τα άτομα με διπολική διαταραχή κατά τη διάρκεια της μανίας έχουν υπερβολική ενέργεια και κοιμούνται πολύ λίγο – και αυτό δεν είναι επειδή θέλουν να κοιμηθούν λιγότερο – αλλά επειδή δεν έχουν ανάγκη για ύπνο.
Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει σε περιόδους κατάθλιψης».
Ακούστε όλα όσα είπε στην Eliana Nunes στην εκπομπή «Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο» εδώ.