
Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λάμπρου Δημητρογιάννη μέσω του «Δυτικά Fm» στην κριτική για τα έργα «χωρίς ταυτότητα Φαρμάκη», που αναφέρει πως «Δώσαμε ταυτότητα στη Δυτική Ελλάδα».
Στο «Δυτικά Fm 92,8» μίλησε ενόψει των περιφερειακών εκλογών ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή έδωσε ταυτότητα στη Δυτική Ελλάδα.
Αρχικά ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «πίσω απ’ τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη, με αφορμή και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρθηκε στα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας. «Αρχικά πρέπει να στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις και στη συνέχεια να διεκδικείς βοήθεια» είπε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης σχολιάζοντας το μπαλάκι ευθυνών που και αυτή τη φορά επικράτησε ανάμεσα σε Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους. Και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα παρόμοια συμβάντα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή προσπάθησε σε συνεργασία με τους Δήμους να έχει άμεσα ένα σχέδιο αποκατάστασης και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι όταν κατέρρευσε το δίκτυο της ύδρευσης περιοχές της ορεινής Μακρυνείας, «δεν ακούστηκε τότε ότι ο κόσμος δεν έχει να πιει νερό». Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα, πρόσθεσε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, έχει πλέον έτοιμα σχέδια για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος της επόμενης περιόδου θα είναι τα σχέδια αυτά να υλοποιηθούν μέσα από κοινοτικούς πόρους.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει όλα τα προαπαιτούμενα και η πολιτική προστασία είναι ένας από τους πέντε τομείς που έχουμε με το Νεκτάριο Φαρμάκη για τα ερχόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης και εκτίμησε ότι θα γίνει η ανακατανομή των πόρων προς αυτή τη κατεύθυνση, έτσι ώστε η περιοχή να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι πλέον συχνότερα. Υπογράμμισε ωστόσο ο ίδιος ότι οι ανάγκες που υπάρχουν είναι πολλές και αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από την Περιφέρεια, αλλά χρειάζεται συνεργασία όλων.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει όλα τα προαπαιτούμενα και η πολιτική προστασία
είναι ένας από τους πέντε τομείς που έχουμε με το Νεκτάριο Φαρμάκη για τα ερχόμενα χρόνια»
Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης υπερασπίστηκε το γεγονός ότι η Περιφέρεια ακολούθησε συγκεκριμένες διατάξεις για τα έργα των αποκαταστάσεων. Ενώ απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις των συνδυασμών Καρπέτα και Σκιαδαρέση, θύμισε με νόημα το «κοινωνικό και οικονομικό κόστος που υπήρχε, όταν ο δρόμος στην Κλεισούρα είχε κλείσει για σχεδόν ένα χρόνο». «Με τα φαινόμενα δεν μπορούμε να τα βάλουμε, αλλά τουλάχιστον την επόμενη μέρα, είναι χρέος μας να περιορίσουμε τη ζημιά. Εάν πηγαίναμε με την πεπατημένη των διαγωνισμών και θα είχε αποκατάσταση σε τρία χρόνια ίσως και παραπάνω», πρόσθεσε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης.
Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική των Καρπέτα και Σκιαδαρέση για το γεγονός ότι αυτή η τετραετία πέρασε χωρίς «έργα με ταυτότητα Φαρμάκη», αλλά με υλοποίηση προηγούμενων σχεδίων, ο Λάμπρος Δημητρογιάννης απάντησε πως «έργα που εντάσσουμε απλά για να τα εντάξουμε, χωρίς μελέτες, χωρίς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, χωρίς εγκρίσεις σκοπιμότητας και χωρίς καμία προεργασία, δεν μου λένε κάτι».
«Ο Νεκτάριος Φαρμάκης και όλοι εμείς δώσαμε ταυτότητα στη Δυτική Ελλάδα, πράγμα που δεν υπήρχε. Η Δυτική Ελλάδα ήταν ένα παρατημένο “παιδί” και εμείς δώσαμε το στίγμα μας εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς» είπε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι πλέον η Δυτική Ελλάδα θεωρείται ενεργειακός κόμβος και δίαυλος αειφόρου ανάπτυξης. «Δημιουργήσαμε ένα brand name για τον τουρισμό. Τα νούμερα και τα γεγονότα δείχνουν ότι επί θητείας έχουν έρθει μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα και απορροφήσαμε τους πόρους που δεν είχε αξιοποιηθεί. Και τα χρήματα αυτά έπεσαν στην τοπική οικονομία» είπε ακόμη ο Λάμπρος Δημητρογιάννης και εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαίο πως μόνο στην Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάνω από 2.000 μικρές και μεσαίες επενδύσεις στην ενέργεια, ενώ συνολικά έχουν ξεκινήσει πάνω από 50 μεγάλα project.
Τέλος σύμφωνα με το Λάμπρο Δημητρογιάννη έδωσε στην Αιτωλοακαρνανία αξιοπρέπεια αποκαθιστώντας αδικίες του παρελθόντος, ωστόσο υπογράμμισε ότι για τα προβλήματα του παρελθόντος και τα χρόνια προβλήματα, όπως η περίπτωση των πανεπιστημιακών τμημάτων, η Περιφέρεια διεκδικεί, τόνισε όμως ότι η διεκδίκηση θα πρέπει να είναι συλλογική. «Θα πρέπει να συνδράμουν όλοι και ο νοών νοείτω…», είπε χαρακτηριστικά ο Λάμπρος Δημητρογιάννης.
Τα γκάλοπ μετά την εκλογή Κασσελάκη: αμηχανία ή “τέλεια καταιγίδα”;