ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΛαμπρή ημέρα για τον πολιτισμό

Λαμπρή ημέρα για τον πολιτισμό

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του πολιτιστικού πολυχώρου στη Λαχαναγορά

Π. Μοσχολιός «Παίρνει ζωή ένα ιστορικό κτήριο, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Φιλοδοξούμε η ζωή στο χώρο αυτό να είναι ίδια και μεγαλύτερη από το παρελθόν»

Ο πολιτισμός και η παιδεία είναι η ταυτότητα του έθνους, της κάθε χώρας και κάθε πόλης. Το Αγρίνιο όπως, όλα δείχνουν, ξαναγεννήθηκε, αφού απέκτησε Πολιτιστικό Κέντρο.

Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα από το Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμά και τον δήμαρχο Αγρινίου κ Παύλο Μοσχολιό, ο οποίος, ολοκλήρωσε με τις απαραίτητες προσαρμογές το έργο, παρά τα εμπόδια που ξεπηδούσαν στην πορεία. Το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου στεγάζεται στην πρώην Δημοτική Αγορά Αγρινίου- Λαχαναγορά, της οποίας ο προϋπολογισμός αποκατάστασης έφτασε 2.353.715,65 ευρώ.
Τα εγκαίνια έγιναν  με την αναδρομική έκθεση του συντοπίτη μας Βασίλη Παπασάικα, έκθεση την οποία πρότεινε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου και αποδέχθηκε άμεσα ο δήμος Αγρινίου.
Στο ισόγειο, σύμφωνα με τον κ Μοσχολιό ο οποίος κατατόπισε τους παραβρισκόμενους για την πλήρη ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κτηρίου,   ο διάδρομος του κεντρικού κλίτους μετατρέπεται σε στεγασμένο πεζόδρομο. Νοτιοδυτικά της εισόδου, έχει τοποθετηθεί ο χώρος της Δημοτικής Γλυπτοθήκης, ο οποίος έχει καλυφθεί με διαφώτιστη μεταλλική κατασκευή (αίθριο), σε αντικατάσταση της υφιστάμενης κεραμοσκεπής. Στο εσωτερικό, ορθογώνιο τμήμα του αίθριου  έχει διαμορφωθεί οπή στην νέα πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία έχει καλυφθεί με δάπεδο, το οποίο θα μπορεί μελλοντικά να αφαιρεθεί, χωρίς να θίγεται η στατική επάρκεια του κτιρίου. Με τον τρόπο αυτό ο επισκέψιμος χώρος της Δημοτικής Γλυπτοθήκης, θα επεκταθεί σε μεγάλο τμήμα του υπογείου το οποίο στην παρούσα μελέτη χαρακτηρίζεται ως  «Αδιαμόρφωτος Αποθηκευτικός Χώρος». Στην περιοχή της Δημοτικής Γλυπτοθήκης, έχει προβλεφθεί επίσης η κατασκευή μεσοπατώματος όπου έχει εγκατασταθεί η Διοίκηση του Πολιτιστικού Κέντρου. Στην απέναντι πλευρά του στεγασμένου πεζόδρομου θα στεγαστεί  το «Μουσείο της πόλης του Αγρινίου» το οποίο περιλαμβάνει και προστιθέμενο μεταλλικό πατάρι. Το εγκάρσιο κεντρικό κλίτος με τα κλιμακοστάσια που οδηγούν στο υπόγειο του κτιρίου συμπληρώνεται με την προσθήκη ασανσέρ. Στην συνέχεια του εγκάρσιου κλίτους ο στεγασμένος πεζόδρομος οδηγεί, στην μεν βορειοανατολική του πλευρά, σε δύο καταστήματα με πατάρι και βοηθητικούς χώρους, στο δε Νοτιοδυτικό «τεταρτημόριο» της κάτοψης, σε ένα ακόμα κατάστημα και τον χώρο του μελλοντικού αναψυκτηρίου – café. Το προτεινόμενο café περιλαμβάνει χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος καταλαμβάνει και τμήμα του στεγασμένου πεζόδρομου, επεκτείνεται δε υπαίθρια και στην πλευρά της πλατείας με πάγκο εξυπηρέτησης, παρασκευαστήριο και χώρους υγιεινής.
Μεγάλο τμήμα του υπογείου, όπως συμπλήρωσε ο κ Μοσχολιός, καταλαμβάνεται από χώρους Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων και αδιαμόρφωτους χώρους-αποθήκες. Σε κεντροβαρικό σημείο προσπελάσιμο από το ισόγειο με τις σκάλες και το ασανσέρ, βρίσκεται συγκρότημα χώρων υγιεινής. Σε σχέση με την είσοδο από την πλατεία, προβλέπεται χώρος internet café με βοηθητικούς άλλους χώρους. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται, στην διασφάλιση της προσπέλασης όλων των κοινόχρηστων χώρων από Άτομα Μειωμένης Κινητικότητας.
Το κτήριο από χθες θα φιλοξενεί και τον μόνιμο εκθεσιακό χώρο προβολής και πώλησης τοπικών τυποποιημένων προϊόντων και ποτών της περιοχής.
Παραβρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου κ Γιάννης Βαινάς, ο οποίος ήταν ο πρώτος δήμαρχος  που ξεκίνησε μελέτη αποκατάστασης του εν λόγω ιστορικού κτηρίου, ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου και νυν υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ Θύμιος Σώκος, ο οποίος εκπόνησε πλήρη μελέτη εκμετάλλευσης του κτηρίου και κατασκευής της παρακείμενης Πλατείας Δημάδη. Όλοι οι ομιλητές, ο κ Μοσχολιός, ο κ Υφαντής και ο κ Παπασάικας αναγνώρισαν τις προσπάθειες των δύο δημάρχων και κυρίως του κ Σώκου κατά το παρελθόν. Ο κ Μοσχολιός δήλωσε μεταξύ άλλων «Παίρνει ζωή ένα ιστορικό κτήριο, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Φιλοδοξούμε η ζωή στο χώρο αυτό να είναι ίδια και μεγαλύτερη από το παρελθόν». Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου κ Λεωνίδας Υφαντής στην ομιλία του εξήγησε γιατί το κτήριο αυτό έπρεπε να φιλοξενεί την συγκεκριμένη έκθεση και τέλος ο κ Παπασάικας ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους

Κων/νος Χονδρός.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr