Λαϊκές αγορές: Θα φέρει αυξήσεις στις τιμές η χρήση των POS;

Με την χρεωστική κάρτα της τράπεζάς μας μπορούμε να πηγαίνουμε από 01/01 στις λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα αλλά και τα ταξί, καθώς έγινε…

laiki-agota-arthrou

Με την χρεωστική κάρτα της τράπεζάς μας μπορούμε να πηγαίνουμε από 01/01 στις λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα αλλά και τα ταξί, καθώς έγινε υποχρεωτική η χρήση των POS για 35 κλάδους της οικονομίας.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν καθώς το κόστος προμήθειας των τραπεζών για τα POS ξεπερνά κάποιες φορές την αξία του προϊόντος, ενώ θέμα προκύπτει και με τη σύνδεση στο διαδίκτυο η οποία είναι απαραίτητη για την χρήση του.

Τεχνικές αδυναμίες των POS στις λαϊκές αγορές
Σύμφωνα με πληροφορίες:

– Έρχεται voucher για την αγορά POS και ταμειακής μηχανής (2 σε 1) στις λαϊκές αγορές (έως 450€)

– Επιστροφή χρημάτων σε όσους πωλητές λαϊκών αγορών έχουν κάνει ήδη αναβάθμιση στις ταμειακές μηχανές, έχουν πάρει POS αλλά δεν είναι δυνατή η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ

Η χρήση των POS θα φέρει ανατιμήσεις;
Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι το κόστος των συναλλαγών με τις τράπεζες και τις προμήθειες που αυτές κρατούν, στο τέλος θα τις πληρώνουν οι καταναλωτές.

Έστω ότι:

– 1 κιλό μπανάνες: 1,10 – 1,60€/ κιλό

– 2 κιλά μήλα: 1 – 1,50€/ κιλό

– 3 κιλά ντομάτες: 1 – 1,25€/ κιλό

– 2 κιλά χόρτα: 1 – 1,80€/κιλό

– 3 κιλά πατάτες: 0,70 – 1,20€/ κιλό

– 2 μαρούλια: 0,50€/ τμχ

– 1 κιλό λεμόνια: 1€/ κιλό

Σύνολο: 12,20€ με 21,30€ θα πληρώσει ο πελάτης με κάρτα. Έστω με προμήθεια 1,25%, ο πωλητής θα χάσει 15,2 λεπτά έως 26,6 λεπτά.

«Όπως και πολλές άλλες αυξήσεις, οι πωλητές των λαϊκών αγορών τις έχουμε αποσβέσει», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, Χρήστος Μουλάς

Ο ίδιος, μιλώντας για τις τιμές, λέει:

«Έχουν ανέβει όλα, η ενέργεια, τα μεροκάματα, τα εργατικά, τα καύσιμα. Δεν είναι δυνατόν τα προϊόντα να παραμείνουν στις τιμές που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Απλά αυτές τις αυξήσεις εμείς, κατά το περισσότερο δυνατό, τις έχουμε αποσβέσει».